Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Beļģijā masu demonstrācijas pret valdību

Beļģijas galvaspilsētā Briselē svētdien notiek masu demonstrācija pret ieilgušo politisko krīzi valstī un pilnvērtīgas valdības neesamību vairāk nekā septiņu mēnešu garumā.

Briseles varas iestādes paziņojušas, ka kolonnā pa pilsētas ielām dodas 15 - 20 tūkstoši cilvēki, bet organizatori aprēķinājuši, ka demonstrācijā piedalās 25 tūkstoši cilvēku.

Demonstrācijā, kurai dots nosaukums Shame ("Kauns"), apvienojušies dažādu politisko uzskatu pārstāvji, gan nīderlandiešu, gan franču valodā runājošie iedzīvotāji.

Ideju par demonstrāciju internetā izplatīja pieci Beļģijas iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 27 gadiem.

Organizatori uzsver, ka pulcējušies demonstranti pauž neitrālu politisko pozīciju. Vienīgā prasība ir: "Gribam valdību", kuru Beļģijā valdošā koalīcija nespēj izveidot jau kopš pērn 13.jūnijā notikušajām vēlēšanām.

Vairāki demonstranti nesa plakātus ar ironisku uzrakstu: "Nav valdības, nav problēmu!"

Savukārt pagaidu valdības tieslietu ministrs Stefans de Klerks uztver demonstrāciju "Kauns" kā pozitīvu pasākumu.

"Svarīgi, ka visi saprot, ka šī demonstrācija nav pret politiku, tā ir politiska akcija, kurai ir pozitīvs raksturs un aicinājums turpināt iesākto. Uz saruna galda ir nolikti piedāvājumi. Pec iespējas ātrāk ir jānonāk pie fināla," teica ministrs, uzsverot, ka ar valdības izveidi kavēties nedrīkst.

Svētdien ir jau 224 diena kopš Beļģijā ir pagaidu valdība. Ir pārspēts Eiropas rekords, kuru 1977.gadā uzstādīja Nīderlande, kurā valdību nespēja izveidot 208 dienas. Beļģijai ir iespējas pārspēt arī Irākas uzstādīto pasaules rekordu. Irāka 2009.gadā valdību nespēja izveidot 289 dienas.

Galvenais valdības izveidošanas klupšanas akmens ir flāmu (60% Beļģijas iedzīvotāju) prasība palielināt Flandrijas reģiona autonomiju, it īpaši nodokļu politikas un sociālā nodrošinājuma jomā.

Franciski runājošie valoņi savukārt vēlas nepieļaut vēl lielāku valsts decentralizāciju, jo baidās zaudēt budžeta finansējumu no daudz bagātākās Flandrijas, kā arī uztraucās, ka tas nozīmē valsts sadalīšanās neizbēgamību.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas