Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Bērnu slimnīcas jaunā korpusa projektu turpināt liedz FM

Divas dienas pirms Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) jaunā korpusa būvdarbu pabeigšanas svētkiem, kuri svinīgā gaisotnē notiks piektdien, slimnīcas vadība saņēma vēstuli no Veselības ministrijas (VM). No tās izrietēja, ka apdraudēta ir projekta tālāka virzība - no valsts galvotā aizdevuma iepirkumi, kas lielāki par 100 000 latu, pašlaik apturēti.

«Ja valsts galvotais kredīts netiks turpināts, mums vienkārši ir nogriezta elektrība, jo mums nav dota atļauja realizēt projektu par orientējoši 100 000 latu, lai palielinātu transformatoru būdas jaudu. Mēs nekādi nevaram bez šīs jaudas palielināšanas palaist jaunu māju,» saka BKUS vadītājs Dzintars Mozgis. Vēstuli par iepirkuma apturēšanu saņēmusi arī P.Stradiņa Klīniskā universitātes slimnīca.

Atbilstoši premjera Valda Dombrovska (JL) rīkojumam visi slimnīcu iepirkumi no valsts garantētā kredīta, kuri pārsniedz 100 000 latu, jāsaskaņo ar Finanšu ministriju (FM). VM valsts sekretārs Armands Ploriņš skaidro - tās vēstules slimnīcām, kurās informēts, ka iepirkumi apturēti, nosūtītas tagad, jo FM pašlaik nav piekritusi saskaņot iepirkumus, kas nozīmē kredīta izmaksāšanas apturēšanu. «Finanšu ministrija regulāri sūta mums atpakaļ visus iepirkumu projektus, pamatojoties uz to, ka grib izvērtēt jaunos biznesa plānus,» viņš saka. FM pārstāvis Aleksis Jarockis apstiprina - FM lūgusi VM pārskatīt slimnīcu biznesa plānus. VM gan uzskata, ka pašlaik nav pamata pieprasīt biznesa plānus, jo visas slimnīcas, kuras ņēmušas valsts galvotos kredītus, tiks saglabātas līdzšinējā statusā. «Vai šobrīd tiešām ārstniecības iestādēm nav ko darīt, kā nodarboties ar jaunu attīstības plānu rakstīšanu?» jautā A.Ploriņš. Turklāt piešķirtie kredīti esot ar tik izdevīgiem noteikumiem, ka atteikties būtu neprāts, un pagaidām arī neesot problēmu ar kredītu atmaksāšanu.

Vasaras vidū jau apturēts Stradiņa slimnīcas plānotais iepirkums - četru miljonu latu projekts - un vairāki Rīgas Austrumu slimnīcas iepirkumi par kopumā 3,5 miljoniem latu. «Es ceru, ka veselais saprāts uzvarēs un projekti tiks turpināti,» saka Stradiņa slimnīcas valdes priekšsēdētājs Arnolds Atis Veinbergs. Nauda vajadzīga, lai sagatavotu būvlaukumu jaunā korpusa celtniecībai padomju gados tapušo ēku vietā. Jau ziņots, ka kopējā valsts galvoto aizdevumu summa veselības iestādēm ir 157 miljoni latu, no tiem jau izmaksāti 69 miljoni. Pēc VM rīcībā esošās informācijas, nākamnedēļ jautājumu par to, ko darīt ar slimnīcu ņemtajiem valsts garantētajiem kredītiem, skatīs koalīcijas padomē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas