Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 16. oktobris
Daiga, Dinija, Dinārs

Bērnu tiesību eksperte: nedzīva bērna izmešana izgāztuvē ir līķa apgānīšana

Par izgāztuvē izmesto nedzīvo bērnu vajadzētu ierosināt kriminālprocesu par līķa apgānīšanu, uzskata Bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas vadītāja Laila Rieksta - Riekstiņa, komentējot faktu, ka policija beigusi kriminālprocesu par bērna nonāvēšanu, jo bērns dzimis nedzīvs.“Tas nav gaļas gabals, ko var izmest miskastē.

Bērna izmešana izgāztuvē uzskatāma par līķa apgānīšanu, tā nav normāla apbedīšanas prakse. Bērnam pienākas apglabāšana. Neesmu dzirdējusi, ka pašvaldības atteiktu segt apglabāšanu, ja vecākiem trūkst naudas,” skaidro L. Rieksta – Riekstiņa. Pērn bijuši vairāki šādi gadījumi, atminas inspekcijas vadītāja. Diemžēl nedzīvi dzimušo bērnu atrašanas gadījumos lielākoties vainīgos atrast neizdodas, tāpēc arī vecāku šausmīgās rīcības iemesli paliek nezināmi. “Šeit, diemžēl, nav, kam pajautāt,” tā L. Rieksta – Riekstiņa. Viņa nedomā, ka māti, ja viņu atradīs, uzreiz vajadzētu likt cietumā, būtu nepieciešams izvērtēt rīcības motīvus, vai viņa ir bijusi šoka vai afekta stāvoklī.  Valsts policijas Kurzemes reģiona pārvaldes Saldus iecirkņa priekšnieks Indulis Blīgzna informēja, ka policija izbeigusi kriminālprocesu saistībā ar pērn novembra beigās Brocēnu novada Remtes pagastā atrasto priekšlaicīgi dzimušo nedzīvo bērnu, ziņo LETA.Policija saņēmusi ekspertu atzinumu, kurā teikts, ka bērns jeb līdz galam neattīstījies embrijs, jau piedzimis nedzīvs, aptuveni sestajā grūtniecības mēnesī. Līdz ar to nebija iemesla turpināt kriminālprocesu, skaidroja Blīgzna. Tomēr vienlaikus policija joprojām turpina darbu, lai noskaidrotu priekšlaicīgi dzimušā zēna māti. Kriminālprocess neparedz atbildību tādos gadījumos kā šis, kad nedzīvais embrijs netika pienācīgi apglabāts, bet nonāca atkritumu izgāztuvē. Tomēr atklāts paliek jautājums par šīs situācijas ētisko pusi, atzina I.Blīgzna. Iespējams, sievietei, kuras priekšlaicīgi dzimušais bērns nonāca atkritumu izgāztuvē, vēl ir bērni, un, ņemot vērā notikušo, nav izslēgts, ka sieviete arī turpmāk varētu rīkoties neadekvāti, tādēļ policijas interesēs ir noskaidrot viņas personību. Tomēr līdz šim tas nav izdevies.Policija uzskata, ka kopš brīža, kad bērns piedzima nedzīvs, līdz viņa atrašanas brīdim pagājusi, maksimums, nedēļa. Tūlīt pēc mirušā zīdaiņa atrašanas tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 12.nodaļas "Nonāvēšana".Visticamāk, priekšlaicīgi dzimušā bērna māte varētu būt vietējā iedzīvotāja, iepriekš pieļāva I.Blīgzna. Savukārt bērna mirstīgās atliekas, visdrīzāk, tikušas ievietotas atkritumu konteinerā un pēc tam nonākušas atkritumu izgāztuvē. Tā kā izgāztuve atrodas nomaļā vietā, maz ticams, ka bērna māte vai kāda cita ar viņu saistīta persona pati būtu nogādājusi priekšlaicīgi dzimušā zīdaiņa mirstīgās atliekas izgāztuvē, uzskata I.Blīgzna. Atkritumi uz izgāztuvi Remtes pagastā tiek vesti gan no Brocēnu novada, gan Saldus.Jau vēstījām, ka  30.novembrī atkritumu izgāztuvē Brocēnu novada Remtes pagastā atrasts priekšlaicīgi dzimuša bērna līķis. Policijai par šo atradumu ziņojis atkritumu izgāztuves darbinieks. Embrijs, ietīts segā, atrasts sadzīves atkritumu kaudzē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas