Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 28. aprīlis
Terēze, Gundega

Bez darba vismaz 6000 skolotāju, atstāj bez solītās pārkvalifikācijas

Lai gan iepriekš tika solīts, ka Izglītības un zinātnes ministrija (IZM) atlaistajiem pedagogiem, piesaistot ES finansējumu, palīdzēs pārkvalificēties, tas nenotiks. Izglītības un zinātnes ministres Tatjanas Koķes (ZZS) padomniece Agnese Korbe informē, ka uz ES finansētajiem pārkvalifikācijas kursiem un ikmēneša stipendijām varēs pretendēt tikai tie, kuriem ir ļoti maza slodze un risks zaudēt darbu, atlaistajiem skolotājiem esot iespēja pretendēt uz «cita veida pabalstu» kā jebkuram bezdarbniekam.

Precīzu datu nav, taču aplēses liecina, ka jaunajā mācību gadā darbu skolā varētu nesākt vismaz 6000 pedagogu. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju (RAPLM) pašvaldības informējušas, ka tām jāatlaiž 1716 skolotāju, savukārt IZM augstākās amatpersonas atsaucas uz arodbiedrību, kas, tiekoties ar premjeru, esot informējusi, ka varētu pensionēties apmēram 4000 pensijas un pirmspensijas vecuma skolotāju. Daudzi mācībspēki no darba turpina aiziet arī šajās dienās. Visstraujāk pedagogu skaits samazinājies Rīgā, kur aizgājušo un atlaisto skaits jau tuvojas tūkstotim. No darba atlaisti 455 pedagogi, no tiem darbu citā skolā nav atraduši 345 skolotāji, un aizgājuši arī 570 pensijas vecuma pedagogi.

Aizgājušo pedagogu skaits gan Rīgā, gan citās pašvaldībās ar katru dienu vēl pieaug. Tikai septembra sākumā skolās dalīs pedagogu slodzes, kad arī daudzi uzzinās, kāda būs viņu slodze un atalgojums, kas daudzus skolotājus varētu mudināt pieņemt lēmumu aiziet no darba. Pedagogu arodbiedrības priekšsēdes vietnieks Jānis Krastiņš stāsta, ka pedagogi izvēlas labprātīgi aiziet no darba, jo viņi nebija gaidījuši, ka ne tikai saņems samazinātu algu, bet daudzviet nesaņems samaksu par papildus apmaksājamajiem darbiem, piemēram, konsultāciju stundām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas