Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Bezbērnu valsts

Neiedziļinoties visos ļaunumos, mazākos un lielākos, kas nākamgad mūs sagaida saistībā ar valsts budžeta nepieciešamo konsolidācija, vismaz par vienu finanšu ministrijas ieceri ir skaidri jāpasaka, ka tā darīt nevajag un nedrīkst. Un cerams pēc sestdienas, kad valdība ir nolēmusi pielikt punktu budžeta ķidāšanai, šāds priekšlikums būs palicis aizmirstībā.

   Proti, runa ir par plānu bez ģimenes valsts pabalsta atstāt aptuveni 300 000 bērnu, kas pēc Dienas aprēķiniem ļautu ietaupīt 22 miljonus latu. Pavisam cinisks šis plāns nav, ir iecere šo pabalstu divkāršā apmērā maksāt tikai trūcīgām ģimenēm, taču stāsts nav par to, cik un kurš saņems, bet gan par valsts atttieksmi pret bērniem un vecākiem, kas tos rada.Pabalsts ir astoņi lati, un var jau teikt, ka, iespējams, daudziem no šādas niecības nav ne silts, ne auksts, taču, pirmkārt, tomēr arī astoņi lati ir nauda, un otrkārt, ar šo mazumiņu valsts izrāda kaut sīku, bet tomēr uzmanību. Atņemot šo pabalstu, skaidrāka signāla vairs nevar būt – bērnus mums nevajag, valstij nospļauties, un gala rezultātā šāds budžetisks reveranss var izrādīties ļoti bīstams Latvijas nākotnei, un viennozīmīgi tas nav 22 miljonu vērts. Ķīnas Tautas republikā vai Indijā šādas spēles vēl varētu spēlēt, taču ne jau Latvijā, kur demogrāfiskie rādītāji ir vieni no kritiskākajiem visā Eiropā, un laikā, kad demogrāfi mūs šausmina ar skaitļiem, ka pēc 100 gadiem mūsu būs vairs tikai 300 tūkstoši. Un nav jau tā, ka Latvijas politiķi to nezina, nav pamanījuši vai nesaprot, valdību veidojošās Vienotības programmā pat solīta vesela valsts politika – "trešais bērns", taču kā valsts iedomājas prasīt trešo, ja tā nespēj gādīgi "apčubināt" pat pirmos divus. Skaidrs, ka astoņi latu nebūs izšķiroši, laist vai nelaist pasaulē bērnus, un, iespējams, turīgākiem vecākiem būtu jāparedz iespēja atteikties no šī pabalsta par labu trūcīgākām ģimenēm, taču valdībai jāsaprot – šeit nav runa par cipariem, bet par emocionālo fonu, ko dod valsts. Valdības darbības deklarācijai ir grezns mērķis: "nacionālajai izaugsmei un vienotībai", bet, der paturēt prātā, lai to realizētu, vajag arī nāciju.

Top komentāri

Zane
Z
Loti labi noformulēta valsts attieksme-ciniska.Esmu ari 'netrūcīgā"vientuļā mamma,kurai uz katru ģim.loc.ir nedaudz vairāk par 90LVL mēnesī.Man nekādi pabalsti nepienākas.Bet katru gadu,lai palaistu bērnu uz skolu man ir jānem kredīts,jo grāmatas vidēji izmaksā tos 90LVL,Ziniet, šo nodokļu celšnas sakarā pirmā doma man bija - kā es nākošgad nopirkšu tā skolas grāmatas un vai vispār nopirkšu... nemaz nerunājot par to,ka mans bērns neēd pusdienas(par dārgu) un uz kino tiek labi ja reizi divos mēnešos,tāpat varbūt tikai reizi divos mēnešos- uz teātri.Pulciņus neapmeklē,jo lētākais sporta pulciņš bija 30 LVL ,deju pulciņš- 45LVLmēnesī.Tā nu visa " kultūra" tiek baudīta caur kredītā nopirktu datoru,par kuru arī vēl divi gadi būs jamaksaā 20LVL mēnesīs Nelaimīgā kārtā bērnam bija vajadzīgi breketi,kas izmaksāja 300LVL.Neviens šos veselības izdevumus arī nesedz- atkal bija jānem kredīts.Utt.utjpr.varētu uzskaitīt un uzskaitit,kur tā nauda man biezajai māmiņai ar 200LVL algu paliek,bet valstij liekas ,ka bērns šobrīd ir uzturams no zila gaisa,tāpēc ņemiet tik nost tos 8Latus,es jau tāpat vairs nezinu,kur ietaupīt.:(:(:(
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas