Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

BĢLM šaubās par Ceraukstes bāriņtiesas vadītājas atbilstību amatam

Pēc iepazīšanās ar atbildīgo dienestu rīcību nogalinātās 11 gadus vecās Dainas ģimenes uzraudzīšanā, Bērnu un ģimenes lietu ministrija (BĢLM) nolēmusi lūgt Ceraukstes pagasta pašvaldību izvērtēt bāriņtiesas priekšsēdētājas Aija Stabules un citu bāriņtiesas darbinieku spēju turpmāk pildīt savus amata pienākumus, jo pēc ministrijas domām institūcija nav darījusi pietiekoši, lai slepkavību novērstu.

"Visu laiku no 6.augusta līdz nelaimes brīdim pagasta bāriņtiesa zināja, ka meitenes mātei atņemtas bērna aprūpes tiesības un ka meitene dzīvo pie tēva, taču līdz nelaimes brīdim bāriņtiesa nebija pārbaudījusi apstākļus dzīvesvietā, nebija pārliecinājusies par tēva iespējām meitu aprūpēt, nebija ievākusi informāciju par tēva sodāmību, kā arī nebija veikusi pārrunas ar pašu meitu," stāsta BĢLM bāriņtiesu uzraudzības un metodiskās vadības departamenta direktore Valentīna Gluščenko.

Pēc BĢLM domām šī neizdarība ir pietiekama, lai lūgtu pašvaldību izvērtēt A.Stabules un citu darbinieku atbilstību ieņemamajam amatam.

Pašvaldības priekšsēdētājs Jānis Feldmanis sola pārkāpumus vērtēt, tiklīdz būs ar tiem iepazinies, taču uzskata, ka situācija nav viennozīmīga: "Kaut arī gadījums notika pagasta teritorijā, bērns bija deklarēts Bauskas pilsētā. Un vairāk tā ir valsts atbildība, kā notiek šo institūciju sadarbība, nevis vaina jāuzņemas vienai pašvaldībai." Šajā gadījumā ieslodzījuma vieta neesot sniegusi informāciju pagastam, ka nogalinātās Dainas tēvs bija iznācis brīvībā. "Neviens normatīvais akts arī nenosaka, ka cilvēks nevar kontaktēties ar saviem bērniem," piebilst J.Feldmanis.

Dienai iepriekš norādīja BĢLM, pagasta bāriņtiesa varēja ierobežot tēva tiesības uz bērna aprūpi, kas var izpausties gan kā aizliegums rūpēties par meitu, gan kā aizliegums dzīvot kopā ar viņu, un pat satikties, pamatojoties uz to, ka vīrietis pirms dažiem mēnešiem beidza izciest cietumsodu par izvarošanu un bijis notiesāts par sišanu mātei ar cirvi.  

Šobrīd Sociālo pakalpojumu pārvalde vēl izvērtē vai Bauskas pilsētas atbildīgie dienesti ir darījuši visu iespējamo, lai tiktu ievērotas bērnu tiesības. Dzīvojot Bauskā kopā ar māti, diviem viņas bērniem un mātes draugu, Daina vairākus gadus pieredzējusi vardarbību. Proti, mātes draugs fiziski iespaidojis sievieti, kas nozīmē, ka emocionāli iespaidoti arī bērni.

Jau rakstīts, ka augusta beigās kādās mājās Bauskas rajona Ceraukstes pagastā tēvs, iespējams, noslepkavoja savu meitu, pārgriežot viņai rīkli. Policija Ivaru Grantiņu aizturēja dažas dienas vēlāk un viņš atzina savu vainu. Izmeklēšana joprojām turpinās.   

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas