Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Bičevskis: budžetu mēs spējam kontrolēt

Patlaban nekādas izmaiņas šā gada valsts budžetā nav plānotas - kopējie ieņēmumi, sevišķi nodokļu, ir lielāki nekā plānots, un tas sasniegts uz atsevišķu nodokļu rēķina, trešdien no rīta intervijā Latvijas Radio teica Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis. Īpaši labi veicies ar pievienotās vērtības nodokļa iekasēšanu, liecina viņa teiktais.

"Budžetu mēs spējam kontrolēt, un arī budžeta deficītu spējam kontrolēt," teica FM pārstāvis. Ministrija neredzot pamatu, kāpēc budžetu vajadzētu grozīt izdevumu pusē vai "citos veidos".

Plānotais ieņēmumu iztrūkums šogad ir aptuveni 700 miljoni latu, un patlaban FM prognozē, ka izdosies strādāt tā ietvaros.

Vaicāts par atsevišķiem nodokļiem, viņš atzina, ka saskaņā ar pirmā ceturkšņa datiem tā saucamais dienesta auto nodoklis nav iekasēts plānotajā apmērā, taču pilnīgus secinājumus, viņaprāt, varēs izdarīt pēc pusgada datiem. Savukārt attiecībā uz nekustamā īpašuma nodokļa iekasēšanu par mājokļiem neesot saņemtas indikācijas, ka būtu radušās problēmas to iekasēt.

Nākotnē, pēc M.Bičevska vārdiem, tiks saglabāts esošais nodokļu slogs, bet uzsvars tiks pārlikts no darbaspēka uz patēriņu. Šādā veidā FM vēlas veicināt Latvijas uzņēmumu konkurētspēju un veicināt godīgāku sistēmu, lai maksā vairāk tas, kurš vairāk tērē. Nodokļu sloga nepaaugstināšanu paredz FM izstrādātās pamatnostādnes. Savukārt attiecībā uz progresivitāti tiek piedāvāts samazināt nodokļu slogu mazajām algām, vairojot neapliekamā minimuma summu, un, otrkārt, veidojot atbalsta insturmentus tiem iedzīvotājiem, kam ir zemi ienākumi. Šis instruments - neapliekamā minimuma palielināšana - ir zināms progresivitātes elements, teica M.Bičevskis.

FM izstrādātajās pamatnostādnēs neesot plānotas būtiskas sociālā nodokļa korekcijas, taču FM pārstāvis norādīja, ka būs jādomā par sistēmiskām izmaiņām.

Viņš norādīja, ka sociālo budžetu pie šādas ekonomikas attīstības, demogrāfiskās attīstības un izdevumu politikas, kāda bijusi pēdējos četros gados, nevarēs noturēt sabalansētu un jau šogad iztrūkums būs 300 miljoni latu. Pēc viņa vārdiem, var pārskatīt izdevumu veidus, kas gulstās uz sociālo budžetu un, iespējams, mazināt tos, vai nu atsakoties no kādām programmām, vai pārliekot izmaksas uz pamatbudžetu.

Runājot par to, vai nākamā gada valsts budžets būs gatavs līdz vēlēšanām, M.Bičevskis norādīja, ka FM būs gatava nākamajai valdībai tās pirmajā dienā nolikt uz galda iespējamās izvēles, kas valdībai būs jāizdara.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas