Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Svētdiena, 12. maijs
Valija, Ina, Ināra, Inārs

Bičevskis: finanšu sektoram jāspēj atgriezties starptautiskajos finanšu tirgos

Finanšu sektoram patlaban svarīgākais ir tautsaimniecības attīstības potenciāls un spēja atgriezties starptautiskajos finanšu tirgos, lai atjaunotu investoru uzticību vidēja termiņa ieguldījumiem Latvijā, uzsvēra Finanšu ministrijas valsts sekretārs Mārtiņš Bičevskis, kurš piektdien ievēlēts Latvijas Komercbanku asociācijas prezidenta amatā.

Viņaprāt, ja atjaunosies investoru uzticība, augs arī Latvijas finanšu sektora potenciāls un pakalpojumu eksporta iespējas.

M.Bičevskis, kurš jaunos pienākumus sāks pildīt no 1.maija, norādīja, ka patlaban vēl detalizēti nevēlas runāt par prioritārajām lietām jaunajā darbā, jo pusotrs mēnesis vēl jānostrādā Finanšu ministrijā.

Viņš gan atzina, ka asociācijas biedri no viņa sagaida tādu rīcību, kas stiprinātu finanšu sektoru, nodrošinot tam labvēlīgu vidi no likumdošanas viedokļa, lai nodrošinātu tautsaimniecības izaugsmes potenciālu.

Tāpat viens no uzdevumiem būšot padarīt asociāciju par vēl konstruktīvāku un nozīmīgāku partneri valdībai, gan strādājot pie kopīgajām iniciatīvām, gan arī izstrādājot asociācijas priekšlikumus valdībai, lai kopīgās idejas un intelektuālie resursi tiktu apvienoti tautsaimniecības izaugsmes veicināšanai.

Taujāts, vai nesaskata pretrunas tajā, ka iepriekš bijis viens no vadošajiem valsts ierēdņiem, pieņemot lēmumus, kas attiecas arī uz banku sektoru, bet tagad pats vadīs banku asociāciju, Bičevskis uzsvēra, ka nekāda interešu konflikta šajā gadījumā nav, jo asociācija ir sabiedriska organizācija.

Savukārt laikā, kad Bičevskis bija Hipotēku bankas padomes priekšsēdētājs, viņš tos esot pildījis Finanšu ministrijas uzdevumā.

Uz jautājumu, vai, strādājot Finanšu ministrijas valsts sekretāra amatā, viņš nav jutis pastiprinātu spiedienu no banku puses kāda tām labvēlīgāka lēmuma pieņemšanā, viņš atbildēja: "Neko neprofesionālu vai neētisku, tikai profesionālu un argumentētu."

Jau ziņots, ka piektdien Latvijas Komercbanku asociācijas biedru pilnsapulcē M.Bičevskis ievēlēts par asociācijas jauno prezidentu.

Plānots, ka savus jaunos darba pienākumus M.Bičevskis sāks pildīt no 1.maija, jo līdz tam laikam būs paveicis svarīgākos pienākumus Finanšu ministrijā.

Līdz 1.maijam Komercbanku asociāciju turpinās vadīt Teodors Tverijons, kurš arī pēc tam turpinās strādāt algotu darbu asociācijā un konsultēs jauno prezidentu.

T.Tverijons asociāciju vadīja jau no 1992.gada un, pēc viņa paša iepriekš teiktā, izlēmis ceturtajam termiņam nekandidēt.

Iepriekš Komercbanku asociācijas padomes priekšsēdētājs DnB Nord bankas prezidents Andris Ozoliņš M.Bičevska kandidatūras izvēli pamatoja ar viņa ilggadējo pieredzi finanšu sektorā, valsts makroekonomiskās un finanšu situācijas pārzināšanu, kā arī mērķtiecību, enerģiskumu un motivāciju veicināt banku sektora attīstību valsts ekonomiskās stabilizācijas un izaugsmes periodā.

Komercbanku asociācijas prezidents tiek ievēlēts uz sešiem gadiem un ir vienīgais asociācijas valdes loceklis.

Asociācijas prezidents pārstāv to attiecībās ar valsts un citām organizācijām, kā arī ar ārzemju un starptautiskām organizācijām, organizē kopsapulces un padomes lēmumu un uzdevumu izpildi, rīkojas ar asociācijas budžetu atbilstoši kopsapulces un padomes lēmumiem, slēdz līgumus, kā arī pieņem darbā, atbrīvo no darba un nosaka algas asociācijas darbiniekiem.

Kā ziņots, 2008.gada jūnijā M.Bičevskis sāka pildīt Finanšu ministrijas valsts sekretāra pienākumus. Kopš 2004.gada viņš bija Tieslietu ministrijas valsts sekretārs, bet pirms tam M.Bičevskis bija Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes priekšnieks. M.Bičevskis arī kandidējis 7.Saeimas vēlēšanās no Tautas partijas saraksta un kādu laiku bijis Saeimas deputāts. M.Bičevskim ir augstākā juridiskā izglītība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas