Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Bičkovičs atkārtoti Maizīti virzīs, ja būs pārliecināts par Saeimas atbalstu

Augstākās tiesas priekšsēdis Ivars Bičkovičs pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru šodien joprojām neizslēdz, ka atkārtoti ģenerālprokurora amatam varētu izvirzīt līdzšinējo prokuratūras vadītāju Jāni Maizīti. Tomēr tā viņš rīkosies tikai tad, ja būs pārliecināts, ka J.Maizītis gūs Saeimas atbalstu.

I.Bičkovičs atzina, ka šobrīd nevar skaidri pateikt, vai atkārtoti virzīs J.Maizīti, jo neesot pārliecināts, ka arī otro reizi Saeimai balsojot par J.Maizīti, viņš tiks apstiprināts. Viņš tagad vēloties noskaidrot, kāds varētu būt Saeimas balsojums, ja J.Maizīti virzītu otrreiz. Pēc I.Bičkoviča teiktā, lai izšķirtos par pašreizējā ģenerālprokurora atkārtotu virzīšanu, viņš gribētu būt pārliecināts, ka Saeimas vairākums nobalsos par.

Jautāts, kā iegūs šo pārliecību un vai plāno tikties ar partijām, I.Bičkovičs teica, ka nevienu deputātu pratināt neesot viņa pilnvarās. Izpratni par to, vai J.Maizītim ir iespēja tikt apstiprinātam, viņš iegūšot analizējot sabiedrībā un medijos izskanējušos viedokļus. Kā piemēru viņš minēja, ka viedokli par J.Maizīša atkārtotu virzīšanu ģenerālprokurora amatam jau izteikuši Ainārs Šlesers, Augusts Brigmanis un Andris Šķēle. AT priekšsēdis noliedza, ka J.Maizīša izraudzīšanās bijusi kā iepriekš izplānots scenārijs, lai pēc viņa noraidīšanas izraudzītos “vajadzīgo kandidātu”. “Nē, neesmu iesaistīts,” teica I.Bičkovičs.

Vērtējot prokuroru un sabiedrībā pazīstamu cilvēku, to vidū bijušo Valsts prezidentu, viņam adresētās vēstules, I.Bičkovičs atzina - ir ļoti labi, ka  cilvēki izsaka savu viedokli, un solīja, ka ņems tos vērā.

Valsts prezidentam, Saeimas priekšsēdētājam Gundaram Daudzem (ZZS) un Augstākās tiesas priekšsēdētājam I.Bičkovičam trešdien iesniegta eksprezidentu petīcija par J.Maizīša atkārtotu virzīšanu ģenerālprokurora amatā.

Amatpersonām iesniegts uzsaukuma teksts ar oriģinālajiem eksprezidentu parakstiem, bet uz pārējiem četriem tūkstošiem parakstu norādīta interneta saite, aģentūru BNS informēja bijušās Valsts prezidentes Vairas Vīķes-Freibergas pārstāve Daina Lasmane.

Petīcija ir elektroniska un atrodama internetā http://www.ipetitions.com/petition/partiesiskuvalsti/.

Eksprezidenti Vaira Vīķe-Freiberga un Guntis Ulmanis aicina grozīt Saeimas Kārtības rulli, lai balsojumu par ģenerālprokurora amata kandidātu padarītu atklātu.

Uzsaukumā arī norādīts, ka "bez argumentācijas un debatēm, ignorējot Augstākās tiesas priekšsēdētāja ieteikumus, Saeimas deputāti ar saviem balsojumiem ir radījuši tiesiskā nihilisma atmosfēru valstī".

"Gļēvi melojot par savu nostāju ģenerālprokurora kandidatūras lietā, atsevišķi Saeimas deputāti ir pārkāpuši deputātu zvērestu, kurā solījuši savus pienākumus pildīt godīgi un pēc labākās apziņas. Slēpjoties aiz slepenā balsojuma piesega, viņi ir metuši aizdomu ēnu uz visu Saeimu un devuši smagu triecienu Latvijas parlamentārajai demokrātijai," uzsvērts petīcijā.

Valsts prezidents Valdis Zatlers piektdien uz tikšanos uzaicinājis prokurorus, kas parakstījuši ģenerālprokurora Jāņa Maizīša aizstāvības vēstuli, gan arī Augstākās tiesas priekšsēdētāju, lai pārrunātu radušos situāciju saistībā ar ģenerālprokurora neapstiprināšanu Saeimā.

Tikšanās nozīmēta piektdien, 23.aprīlī, plkst. 13, informē Valsts prezidenta preses padomniece Ilze Rassa.

(papildināta ar pēdējām 2 rindkopām)


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas