Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 21. maijs
Ingmārs, Ernestīne, Akvelīna

Bičkovičs ieturēs pauzi, neizslēdz atkārtotu Maizīša virzīšanu

Augstākās tiesas (AT) priekšsēdētājs Ivars Bičkovičs nesteigsies ar jaunu ģenerālprokurora kandidāta nosaukšanu un līdz 11.maijam nevirzīs nevienu jaunu kandidātu, liecina AT preses dienesta izplatītais I.Bičkoviča paziņojums.

Tajā I.Bičkovičs nav atbildējis vai ļāvis saprast, vai otra iespēja tiks dota ģenerālprokuroram Jānim Maizītim pret kura pilvaru termiņa pagarināšanu vakar nobalsoja Saeimas vairākums. J.Maizītis ir apstiprinājis, ka ir gatavs atkārtoti kandidēt.

Atbildot uz Dienas jautājumu, vai I.Bičkovičs varētu atkārtoti virzīt J.Maizīti pēc 11.maija, AT priekšsēdis ar preses pārstāves Baibas Katajas starpniecību atzina, ka J.Maizīša virzīšanu viņš neizslēdz un pieļauj, ka atkārtoti apstiprināšanai Saeimā varētu virzīt līdzšinējo ģenerālprokuroru.

I.Bičkovičs uzskatot, ka tas nav jādara nekavējoties, jo viņš nevēloties sasteigt šo jautājumu un vēlas saprast, kāda ir situācija.

Pagaidām AT priekšsēdis precīzi atturas minēt laiku, kad varētu nosaukt jauno kandidātu.

«Saeimas pieņemtos politiskos lēmumus kā AT priekšsēdētājs neesmu komentējis un arī šoreiz nekomentēšu,» paziņojumā saka I.Bičkovičs, tādējādi norobežojoties no konkrēta viedokļa par Saeimas balsojumu. I.Bičkoviča skatījumā, esot nepieciešams laiks, lai saprastu procesus Saeimā, prokuratūrā un sabiedrībā.

Līdz ar to sagaidāms, ka pēc 11.maija, kad beigsies J.Maizīša pilnvaras, I.Bičkovičs atbilstoši prokuratūras likumam par vienu no ģenerālprokurora vietas izpildītājiem iecels kādu no trim prokuratūras departamentu virsprokuroriem – Juri Pēdu, Arvīdu Kalniņu vai Rudīti Āboliņu (viņas pilnvaru termiņš beidzas šovasar).

Vakar Saeimas kukluāros pēc baldojuma par J.Maizīti jau tika pieļauts, ka iespējams, šī Saeima vairs nav tiesīga lemt par nākamo ģenerālprokuroru  un tas būtu jādara tikai pēc nākamās Saeimas vēlēšanām.

Ceturtdien Bičkovičs bijis slims, nevis komandējumā

Pēc preses dienesta sniegtās informācijas, I.Bickovičs šodien ieradies darbā. Vakar, kad notika Saeimas balsojums, I.Bičkovics nav bijis komandējumā Baltkrievijā, jo viņam radušās veselības problēmas.

Tieši I.Bičkovičam ir galvenā loma tālākajā darbībā saistībā ar ģenerālprokurora pārvēlēšanu, jo likums nosaka, ka viņš izvirza ģenerālprokurora amata kandidātu.

Savu «jā» atkārtotai kandidēšanai uz ģenerālprokurora amatu jau vakar neilgi pēc Saeimas balsojuma deva līdzšinējais ģenerālprokurors Jānis Maizītis.

J.Maizīša kļūšana par ģenerālprokuroru ir svarīga, jo ar to tiek saistīta prokuratūras neatkarība. Asi pret J.Maizīša  pārvēlēšanu iestājies smagos noziegumos apsūdzētais Ventspils mērs Aivars Lembergs, ar kura interešu lobēšanu tiek saistīts vakardienas Saeimas balsojums.

Dienas veiktā Saeimas deputātu aptauja liecināja, ka vismaz 14 deputāti melo, ka balsojuši par J.Maizīša apstiprināšanu trešajam amata termiņam. 59 tautas kalpi Dienai vakar apgalvoja, ka deva savu «jā» vārdu J.Maizītim, tomēr, kā zināms, "par" aizklātā balojumā nobalsoja tikai 45 deputāti.

Asu kritiku Saeimas divkosīgajam balsojumam veltījušas vairākas augstas valsts amatpersonas – to vidū ir Valsts prezidents Valdis Zatlers un bijusī prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

(papildināta no 3.rindkopas)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas