Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Bičkovičs sevi uzskata par politiski neitrālu un apņemas laicīgi meklēt ģenerālprokurora amata kandidātu

Augstākās tiesas (AT) plēnumā piektdien izvēlētais AT priekšsēdētāja amata kandidāts Ivars Bičkovičs sevi uzskata par politiski neitrālu un savas apstiprināšanas gadījumā apņemas jau savlaicīgi meklēt ģenerālprokurora amata kandidātu.

Runājot par pašreizējā ģenerālprokurora Jāņa Maizīša darba vērtēšanu, Bičkovičs AT plēnumā piektdien paziņoja, ka prokuratūras izmeklēšanas darbs varētu būt labāks, turklāt šis jautājums jau agrāk ir aktualizēts.

Maizītis jau šogad aktualizējis šo jautājumu gan ekonomisko noziegumu, gan korupcijas noziegumu apkarošanas jomā. "Tas man šķiet simpātiski, ka viņš nenoklusē šo situāciju, bet par to runā," teica Bičkovičs.

Lai labāk uzturētu apsūdzību, viens no instrumentiem ir apmācību organizēšana prokuroriem, uzskata kandidāts.

Bičkovičs gan domā, ka ģenerālprokurors tagad nebūtu jānoņem no amata, turklāt tagad nemaz nebūtu korekti runāt par viņa atstādināšanu.

Ģenerālprokurora amata kandidāts būtu vispirms jāmeklē no prokuratūras iestāžu puses un tam noteikti būtu jābūt juristam. Turklāt Bičkovičs konsultētos arī ar pašu ģenerālprokuroru, ko tas ieteiktu savā vietā kandidēt.

Ja Bičkoviču apstiprinās Saeima, viņš ģenerālprokurora amata kandidātu meklētu savlaicīgi - vairākus mēnešus pirms termiņa beigām. Maizītim termiņš beidzas 2010.gadā.

Runājot par atbalsta gūšanu Saeimas deputātu vidū, Bičkovičs teica, ka viņš ir absolūti politiski neitrāls un deputātu acīs viņš varētu būt neitrāls. "Es domāju, ka tur [Saeimā] nav ne labvēļu, ne ļauna vēlētāju," sacīja Bičkovičs.

Viņš uzskata, ka deputātiem viņš "neesot kaķis maisā", jo daudzus gadus ir darbojies dažādās komisijās un aicināts uz Saeimu sniegt informāciju, līdz ar to tautas kalpi zinot viņa argumentāciju.

Vaicāts, par ko liecinātu, ja Saeima neatbalstītu viņa kandidatūru, Bičkovičs atbildēja, ka pēdējā laikā vai nu mērķtiecīgi, vai sagadīšanās dēļ pirmie mēģinājumi virzīt cilvēkus atbildīgos tiesu sistēmas amatos beigušies ar fiasko. Tā savulaik izbrāķēts ģenerālprokurora amata kandidāts, analoģija bijusi redzama arī Satversmes tiesas tiesnešu virzīšanā.

Ja Saeimai nepatikšot Bičkovičs, parlamentam vajadzēs apstiprināt kādu citu.

Kritiku pret sevi Bičkovičs gan sagaidot, jo Latvijā vismaz mediji esot tendēti rakstīt negatīvo.

Viņam gan grūti pateikt, vai uz viņu varētu tikt izdarīts politiskais spiediens. Vienīgā lieta, kur savu roku pieliek AT priekšsēdētājs, ir ģenerālprokurora amata kandidāta izvirzīšana. "Tur tad kaut kā varētu iestādīt to domāšanu tā, lai to pareizāko kandidātu virza," atzina Bičkovičs.

Attiecībā uz konkrētām AT lietām Bičkovičs kategoriski noraidīja iespēju, ka viņš kāda uzdevumā censtos ietekmēt tiesas procesu.

Jau ziņots, ka AT plēnumā piektdien par AT priekšsēdētāja amata kandidātu izvirzīts Tiesnešu biedrības prezidents Ivars Bičkovičs.

Par Krimināllietu tiesu palātas priekšsēdētāju Bičkoviču balsoja 28 tiesneši, bet pret bija 16 tiesnešu. Plēnumā izvirzītais kandidāts vēl būs jāapstiprina Saeimai.

13.jūnijā beidzas AT priekšsēdētāja Andra Guļāna pilnvaru termiņš.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas