Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Biežāk uzdotie jautājumi par Jauniešu Ministru kabinetu

Kā radusies projekta ideja?Diezgan daudzi stāvējuši klāt idejas attīstībai un iedvesmojuši tās radītājus Jauniešu Ministru kabinetu izveidot tieši tādu, kāds tas šobrīd ir! Idejas pirmsākumi meklējami 2005.gadā Strasbūrā, kur Latvijas Jaunatnes padomes brīvprātīgās noklausījās Nīderlandes Jaunatnes padomes prezidenta atstāstu par projektu, kurā jaunieši publiski vērtē politiķus.

Toreizējā LJP preses sekretāre Eva Ikstena, kura mācījās vidusskolas pēdējā klasē, noticēja, ka arī Latvija ir gatava šādam projektam un nepagāja ne gads, kā Saeimas deputāti nonāca zem jauniešu lupas. Divus gadus pēc kārtas tika īstenots diezgan asprātīgs un reizē nopietns projekts "Top/Anti orators", kurā jaunieši vēroja ministrus, Saeimas deputātus, analizējot viņu runas veidu un tā saprotamību klausītājiem, noslēgumā tika pasniegtas arī balvas labākajam un sliktākajam oratoram politikā. Projekts guva lielu atsaucību gan no sabiedrības, gan plašsaziņas līdzekļu puses. Esot tālu no tā visa projām, 2007.gada rudenī citai LJP brīvprātīgai Inārai Kehrei, studējot Parīzes Politikas institūtā, radās ideja, ka ir laiks iet soli uz priekšu un nevis tikai vērot, bet gan praktiski iesaistīties, vērtējot arī politiķu darba saturu. Reizēm labām idejām ir jāpagaida īstais brīdis. Šim projektam tāds pienāca šajā pavasarī, kad, gan valdības maiņa un atmosfēra, gan arī pārmaiņas Latvijas Jaunatnes padomē radīja labvēlīgu vidi projekta realizēšanai. **Kas organizē Jauniešu Ministru kabinetu?**Latvijas Jaunatnes padome - jaunatnes organizāciju apvienība, kuras mērķis ir radīt vidi, kurā jaunatnes organizācijas var sasniegt savus mērķus. Organizācijas misija ir veidot labvēlīgu vidi jauniešu attīstībai Latvijā. Par projektu atbild projekta direktore Eva Ikstena (22 gadi, filozofijas studente) un Jauniešu Ministru kabineta moderatore Ināra Kehre (21 gads, politikas zinātnes studente) - abas arī ir projekta idejas autores un īstenotājas. Projekta veiksmīgai norisei izveidota darba grupa (dažādu nozaru eksperti no NVO, medijiem u.c.), kas tad arī veica jauniešu atlasi, apmācības, veidoja sadarbību ar ministrijām, medijiem, u.c.**Kas finansē šo projektu?**Sorosa Fonds Latvija piešķīris 10 000 Eiro projekta koordinācijas un komunikācijas izdevumiem, atbalstot Latvijas Jaunatnes padomi. Projekts kopā ar izvērtēšanas fāzi ilgst četrus mēnešus.**Kas ir šie jaunieši, pēc kāda principa viņi izvēlēti?**

Šī gada 19.martā tika izsludināts konkurss, kurā jaunieši varēja pieteikties darbībai Jauniešu Ministru kabinetā, aizpildot pieteikuma anketu, nosūtot CV un rekomendācijas vēstuli. Uzsaukums projektam bija lasāms www.ljp.lv, www.draugiem.lv, www.apollo.lv, www.orb.lv, www.jaunatneslietas.lv, kas informatīvi atbalsta projektu. Termiņā pieteicās 102 jaunieši, pēc termiņa - vēl 5. Tie jaunieši, kas veiksmīgi izpildīja atlases 1.kārtu, apliecinot savu ieinteresētību un vēlmi ieguldīt laiku un enerģiju šajā projektā, tika aicināti uz pārrunām, ko vadīja darba grupas jaunieši, to vidū arī Kārlis Kazāks, Dace Skrauča, Edgars Ikstens, Staņislavs Buls, u.c.
Kritēriji, pēc kuriem tika izvērtēts katrs jaunietis pārrunās: jaunieša tēls, publiskā runa, iegūtā vai iegūstamā izglītība, ministra posteņa izvēles pamatojums, politisko procesu izpratne, esošā pieredze līdzdarbojoties. Pāri visam citam ikvienā jaunietī tika meklēts entuziasms, jo visas zināšanas un prasmes iespējams apgūt projekta gaitā.
Jauniešu Ministru kabinets nav veidots kā supercilvēku grupa, kas izglābs valsti. JMK ir dažādu jauniešu kopums, kas viens no otra var daudz mācīties.

Vai Jauniešu Ministru kabineta locekļi darbojas partijās?

Nē, jauniešu ministri pagaidām nav partiju biedri.

Ko Jauniešu Ministru kabinets var dot sabiedrībai?

Pirmkārt, tuvināt valsts pārvaldes lēmumu pieņemšanas procesu vienkāršam cilvēkam. Otrkārt, tuvināt sabiedrību valsts pārvaldes lēmumu pieņemšanas procesam. JMK ir gatavi uzklausīt dažādas idejas un ierosinājumus, ko un kā uzlabot, jo projekta uzsvars ir likts uz sadarbību visas sabiedrības līmenī.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas