Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Bijušais ministrs Ģēģers no valsts saņems 10 000 latu par morālo kaitējumu

Latvijas valsts, pret kuru Tieslietu ministrijas (TM) personā vērsās kādreizējais lauksaimniecības ministrs Dainis Ģēģers, nav pārsūdzējusi Augstākās tiesas (AT) spriedumu piedzīt par labu bijušajai amatpersonai 10 000 latu morālā kaitējuma kompensāciju par nepamatotām apsūdzībām tā dēvētajā _Lata International _krimināllietā, informēja tiesas preses sekretāre Baiba Kataja.

AT atvēlētajā termiņā kasācijas sūdzības par minēto spriedumu nav iesniegtas, tādejādi Senātā spriedumu nav apstrīdējis ne Ģēģers, ne valsts TM personā un tas ir stājies likumīgā spēkā.

Jau ziņots, ka AT daļēji apmierināja Ģēģera prasību, viņa prasītās pusmiljona latu kompensācijas vietā piedzenot 10 000 latu par apsūdzībām tā dēvētajā Lata International krimināllietā, kurā Ģēģers tika apsūdzēts, bet vēlāk attaisnots.

Ģēģers norādīja, ka laika posmā no 1994.gada, kad pret viņu celta apsūdzība par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, līdz 2005.gada 9.augustam, kad spēkā stājies viņu attaisnojošs tiesas spriedums, viņam nodarīts liels morālais kaitējums un radīti materiālie zaudējumi.

Prasību pret TM Ģēģers tiesā iesniedza 2007.gada 15.maijā un norādīja, ka viņš bijis apsūdzēts par dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu - par to, ka noslēdzis piecus Latvijai neizdevīgus starptautiskos kredītlīgumus par graudu un pākšaugu kultūru, kā arī lauksaimniecības tehnikas piegādi, nosakot, ka saistību izpildītājs ir SIA Lata International, kā dēļ tika nodarīts būtisks kaitējums valsts un sabiedrības interesēm.

Rīgas pilsētas Centra rajona tiesa 1999.gada 18.maijā Ģēģeru atzinusi par nevainīgu un attaisnojusi viņam celtajā apsūdzībā. Gan apelācijas, gan kasācijas instances tiesa spriedumu par Ģēģera attaisnošanu atstājusi spēkā. Galīgais spriedums, ar kuru prasītājs atzīts par nevainīgu, stājies spēkā 2005.gada 9.augustā.

Kompānija Lata International izveidota 1992.gadā ārvalstu kredītu apsaimniekošanai. Tajā pašā gadā firma no ārvalstu finanšu institūcijām saņēma piecus kredītus 38 miljonu ASV dolāru vērtībā.

1994.gadā kompānija atzīta par maksātnespējīgu, un tās kredīti atmaksāti no budžeta līdzekļiem. Valsts garantēto kredītu apsaimniekotājas Lata International darbības dēļ valstij nodarīti 54,5 miljonu ASV dolāru zaudējumi.

Rīgas apgabaltiesa 2005.gada jūnijā beidza izskatīt Lata International krimināllietu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas