Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Brigmanis: Šādas kratīšanas notiek vienu reizi četros gados - uz prezidenta vēlēšanām

Lai gan Zaļo un un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis par šodien Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) veiktajām kratīšanām uzzināja no masu medijiem, viņaprāt, šādas darbības tiekot veiktas vienu reizi četros gados un tieši uz prezidenta vēlēšanām.

Brigmanis sacīja, ka pagaidām nav sazinājies ar Lembergu, lai uzzinātu lietas apstākļus, bet viņš to noteikti izdarīšot vakarā. "Šādi tādi procesi atkārtojas vienu reizi četros gados un tieši prezidenta vēlēšanu laikā. ZZS kā politiskajam spēkam ar lieliem reitingiem vienmēr ir jābūt uz šādiem satricinājumiem," piebilda Lembergs.

Jau ziņots, ka KNAB darbinieki šodien veikuši Rīgas pilsētas Centra rajona tiesas sankcionētu kratīšanu Ventspils mēra Aivara Lemberga ģimenei piederošajā Puzes īpašumā, Rīgas domē un brīvostas pārvaldē, Tautas partijas līdera Andra Šķēles ģimenei piederošā SIA "Uzņēmumu vadība un konsultācijas" (UVK) telpās un citos uzņēmumos, aģentūrai LETA apstiprināja iesaistītās amatpersonas.

Kratīšanas sākušās trešdien no rīta. KNAB nekādus komentārus pagaidām nesniedz.

Lembergs aģentūrai LETA apstiprināja kratīšanu savā īpašumā, Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks, Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētājs Andris Ameriks (LPP/LC) pastāstīja, ka kratīšanas notikušas ostas pārvaldes telpās un domē, bet Šķēle apliecināja, ka KNAB pārstāvji viesojušies viņa firmas birojā.

Advokāts Jānis Rozenbergs aģentūrai LETA pastāstīja, ka viņš pats bijis klāt, kad KNAB veicis kratīšanu Rīgas tirdzniecības ostā (RTO).

"Tika meklēti dokumenti un priekšmeti par Šķēles, Lemberga un [Aināra] Šlesera saistību ar šo uzņēmumu, viņu iespējamām interesēm šajā uzņēmumā vai kādos ārzonu uzņēmumos," teica advokāts.

"Pirmkārt, mēs darījām zināmu, ka šādu dokumentu RTO nav, nevar būt, un mums par tādiem nav nekādu ziņu, tāpēc tur būtu bezjēdzīgi veikt kratīšanu," atstāstīja Rozenbergs.

KNAB izmeklētāji izņēmuši dažādus dokumentus, kuri, pēc advokāta domām, izmeklēšanā nevarētu būt īpaši nozīmīgi.

"Es šo pasākumu nesaistu ne ar ko citu kā prezidenta vēlēšanām, kas notiks pēc dažām dienām. [..] Tas izskatās pēc politiski motivēta šova," aģentūrai LETA piebilda Rozenbergs, uzsverot, ka tas gan ir tikai viņa subjektīvais viedoklis.

Lemberga vietnieks Jānis Vītoliņš aģentūrai LETA apliecināja, ka Ventspils mēra kabinets domes ēkā ir aizzīmogots, bet, pēc viņa rīcībā esošās informācijas, kratīšana tajā vēl neesot notikusi. Lembergs šorīt zvanījis Vītoliņam un brīdinājis, ka kavēsies uz tikšanos ar ārlietu ministru Ģirtu Valdi Kristovski (V), bet cerot, ka pēcpusdienā varēs ierasties Ventspilī.

Lembergs aģentūrai LETA ar ironiju pastāstīja: "Šorīt atbrauca pazīstami ciemiņi, lai sveiktu saistībā ar to, ka ir beigusies [Valsts] prezidenta kandidātu izvirzīšana un ir iestājušās pēdējās 10 dienas līdz prezidenta vēlēšanām." Uz jautājumu, kas tie bijuši par ciemiņiem, Lembergs atbildēja: "No KNAB [Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja]."

Lembergs norādīja, ka viņi veikuši kratīšanu saistībā ar Rīgas brīvostas pārvaldes valdes priekšsēdētāja vēlēšanām. "Es esot to procesu pretlikumīgi iespaidojis, būdams Ventspils domes deputāts. Man gan absolūti nav skaidrs, kāds Ventspils domei ar to sakars," sacīja Lembergs.

Lembergs arī teica, ka KNAB darbinieki esot izņēmuši dokumentus, "kas saistīti ar "LNG [sašķidrinātās gāzes] terminālu"".

Lembergs apstiprināja, ka viņš neesot arestēts un jau tuvākajā laikā plāno ierasties Ventspils domē.

Šķēle stāstīja, ka KNAB darbinieki esot "paviesojušies uzņēmuma [UVK] viena darbinieka kabinetā", bet viņa īpašumos kratīšanu KNAB neesot veicis. Šķēle kratīšanas saista ar nākamajā nedēļā gaidāmajām Valsts prezidenta vēlēšanām.

Ameriks pastāstīja, ka kratīšanas šodien ir veiktas vairākās vietās Rīgas domē un Brīvostas pārvaldē. Tai skaitā izmeklētāji paviesojušies arī Amerika kabinetā un paņēmuši līdzi viņa darba datoru un vairākus dokumentus.

Pēc Amerika stāstītā, izmeklēšana notiek, jo KNAB uzskata, ka viņš par Rīgas Brīvostas valdes priekšsēdētāju iecelts pēc Lemberga un Šlesera (LPP/LC) vienošanās, kuru it kā izpildījis Zaļo un zemnieku savienībā (ZZS) ietilpstošās Latvijas Zaļās partijas līdzpriekšsēdētājs Viesturs Silenieks. KNAB izmeklētāji uzskata, ka pēc šīs vienošanās izpildīšanas Brīvostas pārvalde esot slēgusi īpašus līgumus ar SIA "Mediju nams", kas ir "Neatkarīgās Rīta Avīzes" izdevēja, skaidroja Rīgas vicemērs.

Ameriks pats šādu apgalvojumu noraida. Viņš žurnālistiem uzsvēra, ka par valdes priekšsēdētāju viņu ievēlējuši seši valdes locekļi. Vicemēra rīcībā arī neesot nekādas informācijas par īpašiem līgumiem, kurus Brīvostas pārvalde būtu slēgusi ar "Mediju namu". Iespējams, ar šo uzņēmumu ir slēgti kādi līgumi, taču tie ne ar ko neatšķiroties no standarta gadījumiem, apgalvoja Ameriks.

Rīgas vicemērs pastāstīja, ka viņam pašam šajā lietā neesot piemērots ne aizdomās turamā, ne liecinieka statuss. Ameriks uzsvēra, ka, viņaprāt, šāda KNAB rīcība ir nepieņemama un tā būtu jāvērtē Ministru kabinetam un Saeimai, lemjot jautājumu arī par biroja statusu.

Vicemērs piebilda, ka kratīšanas ilgušas vairāk nekā divarpus stundas un to dēļ viņš nokavējis vairākus pasākumus.

Saeimas deputāta Šlesera pārstāvis Ģirts Dripe aģentūrai LETA sacīja, ka Šlesers nekādus komentārus nesniegšot, jo patlaban viņam ir citas rūpes, kas saistītas ar ģimeni, - Šleseru ģimenē pasaulē nācis ceturtais dēls.

RTO mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Kristīne Vizule biznesa portālam "Nozare.lv" apstiprināja, ka KNAB darbinieki šodien ostā veikuši kratīšanu, taču plašākus komentārus par to viņa pagaidām nesniedza.

Centra rajona tiesā aģentūra LETA uzzināja, ka pagājušās nedēļas piektdienā, 20.maijā, izmeklēšanas tiesnesis sankcionējis aptuveni 40 KNAB pieteiktas kratīšanas. Par to, ar kādiem kriminālprocesiem tās saistītas, tiesa informāciju nesniedz.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas