Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Broka sola maksātnespējas regulējumu sakārtot līdz rudenim

Tieslietu ministre Baiba Broka (VL-TB/LNNK) norobežojas no apgalvojuma par to, ka Tieslietu ministrija (TM) "norok" bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna (JKP) priekšlikumus Maksātnespējas likuma grozījumiem, un atkārtoti uzsver, ka maksātnespējas regulējums jāsakārto vēl šīs Saeimas darbības laikā, vēsta aģentūra LETA.

TM ir atsaukusi Bordāna iepriekš iesniegtos priekšlikumus maksātnespējas administratoru sistēmas pilnveidei un tuvākajās dienās tos virzīs citā likumprojektā, otrdien paziņojis TM parlamentārais sekretārs Gaidis Bērziņš (VL-TB/LNNK).

Tieslietu ministrijā skaidroja, ka atsevišķi tiks izdalīti tie Bordāna priekšlikumi, kas paredz konceptuālas izmaiņas Maksātnespējas likumā.

"Tā ir loģiska un Satversmei atbilstoša likumu pieņemšanas kārtība - konceptuāli grozījumi tiek skatīti trijos lasījumos. Tas paredzēts tādēļ, lai nodrošinātu visu iesaistīto pušu viedokļu uzklausīšanu un diskusiju, jo tikai tas ļauj sasniegt izpildāmu, kvalitatīvu un tiesisku rezultātu, kā arī nerada nepieciešamību pēc neilga laika likumu mainīt atkal," norādījusi Broka.

Viens no galvenajiem iemesliem šādai likumprojekta sadalīšanai ir ekspertu viedoklis, ka pašreizējā priekšlikumu redakcija neatbilst gan citiem spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, gan starptautiskajam regulējumam.

Ministre norādīja, ka likumprojekta izskatīšanas ātrums Saeimā pašreiz ir atkarīgs tikai un vienīgi no atbildīgās komisijas vadības. Viņa atkārtoti apliecināja, ka "TM ir gatava nodrošināt sava pārstāvja klātbūtni komisijas sēdēs arī vasarā un joprojām ir pārliecināta, ka grozījumus Saeimā var pieņemt līdz parlamenta vēlēšanām rudenī".

Bijušā tieslietu ministra Jāņa Bordāna paziņojums

Savukārt Bordāns komentējis, ka vēl būdms tieslietu ministrs, beidzoties Valda Dombrovska valdības pilnvarām, aicinājis Laimdotas Straujumas izveidotās valdības tieslietu ministri Broku turpināt īstenot vairākas tieslietu nozares prioritātes. Vairākas no tām attiecās uz uzņēmējdarbības drošumu, ieskaitot jauna maksātnespējas administratoru statusa un jaunas uzraudzības sistēmas ieviešanu.

"Šādu labas pārvaldības principiem atbilstošu sistēmu Tieslietu ministrijas darbinieki bija rosinājuši jau vairāku gadu garumā, redzot un apzinoties to, ka esošā sistēma ne mazākā mērā nespēj nodrošināt nedz atsevišķiem indivīdiem, nedz drošai uzņēmējdarbībai piemērotu maksātnespējas procesu. Pašlaik pastāvošā sistēma faktiski liedz Tieslietu ministrijai un Maksātnespējas administrācijai veikt pienācīgu maksātnespējas procesa kontroli, kura mērķtiecīgas likumu lobēšanas rezultātā praktiski ir nodota pašiem maksātnespējas administratoriem. Tā rezultātā sabiedrība ir bijusi lieciniece faktiskai uzņēmumu aktīvu izlaupīšanai, godīgu kreditoru interešu ignorēšanai un uzņēmumos strādājošo atstāšanai bez darba. Diemžēl ilgstoši šādu sistēmu mainīt nebija iespējams politiķu gribas trūkuma dēļ. Precīzāk – Tieslietu ministriju vadošo politisko spēku finansiālās atkarības no atsevišķiem ietekmīgiem maksātnespējas administratoriem dēļ," izteicies bijušais tieslietu ministrs.

Viņš pauž nožēlu, ja ierosinātā jaunā maksātnespējas uzraudzības sistēma tiks atkal atlikta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas