Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Bukmeikeri Kariņa valdības izredzes noturēties līdz gada beigām vērtē ar 60% varbūtību

Ministru prezidenta Krišjāņa Kariņa (JV) vadītās valdības izredzes noturēties līdz gada beigām ir 60%, prognozē sporta totalizatora Betsafe bukmeikeri.

Viņi atgādina, ka jautājumus par valdības stabilitāti nesen izsauca Jaunās konservatīvās partijas (JKP) iebildumi pret Valsts drošības dienesta priekšnieka Normunda Mežvieta atkārtotu apstiprināšanu amatā. JKP vadītājs Jānis Bordāns domstarpības prognozējis arī turpmāk, tomēr iespēju, ka Kariņa vadītā valdība noturēsies vismaz līdz gada beigām, Betsafe vērtē ar 60% varbūtību.

JKP kritika par Kariņa vadītās koalīcijas darba stilu norāda, ka starp koalīcijas partijām aizkulisēs ir vairāk nesaskaņu nekā redzams publiskajā telpā. Bukmeikeri ir pārliecināti, ka problēmas Kariņam radījusi tieši JKP, kas ir lielākā koalīcijas frakcija ar divreiz vairāk Saeimas deputātiem nekā Kariņa Jaunajai Vienotībai (JV).

Viena no JKP līderēm Juta Strīķe pēc Mežvieta apstiprināšanas Kariņam "parādīja dzelteno kartīti", kas teorētiski nozīmējot, ka pēc vēl viena šāda incidenta partija valdību pametīs. Nav izslēgts, ka nākamā gada valsts budžeta veidošanas procesā JKP pirms vēlēšanām solīto minimālās algas, neapliekamā minimuma un pensiju palielināšanu varētu censties izspiest ar ultimātu par valdības pamešanu, kas spriedzes rezultātā varētu īstenoties. Iespējams, uz radikālu soli JKP var mudināt arī neveiksme Eiropas Parlamenta vēlēšanās un kritiens sabiedriskās domas aptaujās, uzskata Betsafe.

Tomēr JKP aiziešana no valdības pašai partijai būtu ļoti riskants solis, norāda bukmeikeri. Pārejot opozīcijā, JKP zaudēs iespēju piedalīties valsts vadīšanā, it īpaši gadījumā, ja pārējās partijas, piekrītot dažādiem grūtiem kompromisiem, vienojas JKP valdībā aizstāt ar Zaļo un zemnieku savienību. Iespējams, JKP drīzāk lems par palikšanu valdības sastāvā, izprasot sev kādu ieguvumu, piemēram, minimālās algas celšanu, ko atrādīt vēlētājiem, uzskata Betsafe.

Vienlaikus bukmeikeri norāda arī uz citiem valdības krišanas scenārijiem. Ņemot vērā, ka JV ir ne tikai koalīcijas, bet arī Saeimas mazākā partija ar astoņiem mandātiem, pārējām četrām koalīcijas partijām pietiktu balsu vairākuma noturēšanai Saeimā arī bez JV deputātiem. Lai gan šādas koalīcijas ievēlēta valdība būtu ļoti nestabila, vien potenciāls tādu izveidot dod iespējas pārējām koalīcijas partijām piespiest JV nomainīt premjeru vai valdības vadīšanu uzticēt kādai citai koalīcijas partijai.

Top komentāri

Itamars Toledano
Bukmeikeri ir idioti. Kariņa valdības izredzes ir 99,9% un, pie tam, vēl trīs garus gadus VISMAZ.Neviens vairs valdībā negrib ne krievus, ne komunistus, bet nekādas CITAS alternatīvas nemaz nav, ja nu vienīgi Gobzemis, Šmitss un Liepiņa, bet tā vairs nebūs valdība, bet gan militārā diktatūra, fašisms un nacisms.
Neslāvs
N
Lai izdodas ražīgi nostrādāt līdz jaunajam Saeimas sasaukumam !
ZZS un oligarhi
Z
Uz to łoti cerētu bet tāds sapnis vińiem nepiepildīsies. JKP un JV būs kādreiz domustarpības bet kopā turēsies jo citādi abi būs zaudētāji
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Kariņa liktenis premjeres rokās

Viens no Vienotības valdes locekļiem Cēsu mērs Jānis Rozenbergs intervijā Agnesei Margēvičai atzīst, ka situācija partijai ir ļoti sarežģīta un neko nedarīt tā vairs nevar atļauties.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas