Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +22 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Būt sabiedriskajai televīzijai

Jaunā LTV seriāla visuresošā reklāma retoriski jautā: vai tas ir par daudz prasīts - būt mīlētai? Tikpat retorisks ir jautājums LTV vadībai: vai tas ir par daudz prasīts - pildīt sabiedriskās televīzijas uzdevumus un just atbildību par sabiedrības naudas izlietojumu?

Jautājums ir par LTV1 satura izmaiņām - it kā reitingu pārbaudi neizturējušā raidījuma 100. pants vietā nācis jauns seriāls. Analītiskas diskusijas nomaiņa ar izklaidējošu, reitingus medījošu un skatītāju mīlestību meklējošu izrādi. 400 latu maksājoša produkta aizstāšana ar 2000 latu vērtu laikā, kad LTV budžets it kā samazināts līdz minimumam.

Cik vienkāršs jautājums, tik vienkārša atbilde: sabiedriskajai televīzijai nav jājūtas mīlētai. Tai nav skaistumkonkursā jācīnās par reitingiem un jākonkurē ar privātajiem kanāliem ar izklaidējošu saturu. Tai ir jāveic funkcijas, ko saskaņā ar likumu un labām tradīcijām veic sabiedriskās televīzijas normālās Eiropas valstīs. Tas cita starpā nozīmē arī uzturēt analītiskās žurnālistiskas kvalitātes standartus un apkalpot demokrātiskas sabiedrības vajadzības.

Tā vietā, lai ar izklaides slotu veikli aizslaucītu nebūtībā 100. pantu, LTV vadības pienākums sabiedrības priekšā bija nevis piesegties ar reitingu «vīģes lapu» un raidījuma vājumu, bet pārvērtēt visu LTV1 analītisko raidījumu kvalitāti, intensitāti un nākt klajā ar spēcīgāku, kompaktāku, sabiedrības vajadzības labāk apkalpojošu informatīvi analītisko raidījumu piedāvājumu.

Ja vien aiz «vīģes lapas» neslēpjas kas tāds, par ko nemaz vēl nenojaušam. Bažas par to raisa pretrunīgie skaidrojumi, ko gada laikā vien esam dzirdējuši no sabiedriskās televīzijas vadības. Pērn jūnijā LTV paziņo, ka finansējuma trūkuma dēļ priekšvēlēšanu laikā nebūs tradicionālo diskusiju raidījumu Milžu cīņas. Oktobrī, atbildot uz kritiku par LTV1 zemo popularitāti, LTV ģenerāldirektors Edgars Kots pauž skepsi par reitingiem kā vērtēšanas kritēriju, jo LTV uzdevums neesot sasniegt pirmo vietu reitingos, bet gan piedāvāt alternatīvu programmu. Vēl decembrī budžeta apspriešanā tikām brīdināti, ka ar tikpat mazu budžetu kā pērn LTV šogad nepietikšot naudas pat likumā noteikto funkciju izpildei.

Taču jau gada sākumā, laižot klajā jauno seriālu, E. Kots dižojas, ka LTV var atļauties 2000 latu vienai sērijai, jo «pērn bijusi veiksmīga finanšu disciplīna - uzkrāti politisko reklāmu virsplāna ieņēmumi». Vienlaikus LTV vadība pēkšņi tomēr kļuvusi ieinteresēta arī reitingos, norādot to kā iemeslu 100. panta likvidēšanai. Būt atklātiem un godīgiem pret sabiedrību un apzināties savu misiju - tas tiešām nav par daudz prasīts no sabiedriskās televīzijas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Šorīt pārbaudīs trauksmes sirēnas

Pirmdien no plkst.10 līdz plkst.10.08 visā valstī uz trīs minūtēm tiks iedarbinātas trauksmes sirēnas, lai pārbaudītu valsts agrīnās brīdināšanas sistēmas ieslēgšanas kārtību un tās darbību, kā arī,...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas