Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 21. oktobris
Severīns, Urzula

Čigānu integrācijai Latvijā nepieciešama četru partneru sadarbība

Čigānu jeb romu integrācijai Latvijā nepieciešama četru partneru sadarbība - valsts, pašvaldību, privātā sektora atbalsts un pašu romu interese, motivācija meklēt un izmantot dotās iespējas.

Par to diskusijā "Čigānu (romu) integrācija informācijas sabiedrībā un nodarbinātība" pagājušajā nedēļā vienojās dalībnieki, arī īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Oskars Kastēns (LPP), "Microsoft Latvia" vadītājs Sandis Kolomenskis, Latvijas romu apvienības "Nēvo Drom", Nodarbinātības valsts aģentūras, Daugavpils un Ventspils pašvaldību pārstāvji.

Diskusiju rīkoja Īpašu uzdevumu ministra sabiedrības integrācijas lietās sekretariāts sadarbībā ar "Microsoft Latvia", beidzoties uzņēmuma atbalstītā projekta "Datorprasmju apmācība čigāniem (romiem)" pirmajam posmam.

Šī posma laikā datorprasmes Daugavpilī un Ventspilī kopā apguva gandrīz simts romu tautības iedzīvotāji.

Diskusijas laikā Kastēns atgādināja, ka bieži romi ir pakļauti dažādiem negatīviem stereotipiem, ko jācenšas pārvarēt, sniedzot romiem jaunas iespējas. Savukārt Kolomenskis norādīja, ka kursi apliecinājuši romu talantīgumu un spēju ātri apgūt jaunas prasmes.

"Pabeidzu kursus un nopirku datoru. Tagad varu sarakstīties ar citiem tautiešiem Ukrainā, Baltkrievijā. Bērni arī lieto datoru," tā "Microsoft Latvia" atbalstītos kursus vērtējis viens no šo kursu dalībniekiem - Aleksandrs Levickis no Daugavpils. Vienlaikus viņš tomēr atzina, ka ne visiem romiem Daugavpilī ir pietiekama pieeja datoriem.

Šajā gadījumā pozitīvs piemērs ir Ventspils, kur pašvaldības izveidotajā Digitālajā centrā ikviens bez maksas var strādāt ar datoru. Arī sekretariāts valsts programmas "Čigāni (romi) Latvijā 2007.-2009." laikā plāno sekmēt romu pārstāvju brīvu piekļuvi datoriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas