Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +21 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Cik izmaksā mēģinājums tikt pie varas Ventspilī?

Dienas rīcībā nonācis dokumentu kopums, arī konkrēti līgumi un priekšvēlēšanu kampaņas plāns, kurš gan izgaismo līdz baltkvēlei nokaitēto situāciju Ventspilī pirms jūnija sākumā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, gan paver skatu uz politisko aizkulišu "desu cehu" un metodēm, ar kurām notiek cīņa par varu.

Dienas rīcībā nav faktu par pašreizējā Ventspils mēra Aivara Lemberga paša publiski piesauktajiem diviem miljoniem eiro kampaņā pret viņu pirms šī gada pašvaldību vēlēšanām, taču šie dokumenti, noprotams, atsedz daļu no tiem. Materiāli liecina, ka tā dēvētās "antilemberga kampaņas" rīkotāji cerējuši gan uz eksprezidentu atbalstu un tiešu līdzdarbošanos, gan maksājuši prāvas summas, visticamāk, konsultāciju līguma aizsegā Lemberga oponentam, bijušajam ministram Ģirtam Valdim Kristovskim.

Dienas rīcībā nonākušais līgums parāda, ka pašreizējā pilsētas mēra Aivara Lemberga oponentu grupējums ar Šveices advokātu Rūdolfu Meroni priekšgalā no 2016. gada maija par priekšvēlēšanu aktivitātēm Ventspilī ik mēnesi maksā 5000 eiro. Līgums paredz "konsultēšanu sabiedrisko attiecību jautājumos", "sabiedriskās domas pētījumu organizēšanu", "reklāmas un mārketinga kampaņas organizēšanu" un citas aktivitātes. Spriežot pēc dokumentiem, galvenais antilemberga stratēģis ir polittehnologs Aleksandrs Niklass.

Uzreiz pēc sadarbības līguma parakstīšanas polittehnologa Aleksandra Niklasa pārstāvētais uzņēmums SIA Komunikāciju vadība un Konsultācijas saņēmis arī 20 000 eiro avansu. Vienkārša aritmētika liecina, ka līdz 2017. gada jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām Niklasa uzņēmums, visticamāk, no Meroni grupējuma būs saņēmis ap 70 000 eiro. Līguma kopiju var aplūkot, klikšķinot šeit.

Dienas rīcībā ir nonācis arī, pēc visa spriežot, Niklasa izstrādāts Ventspils pašvaldību vēlēšanu kampaņas plāns. Plāns tapis 2016. gada jūnijā – mēnesi pēc iepriekšminētā līguma parakstīšanas.

No trim A4 lapām sastāvošais plāns paredz ļoti konkrētas ikmēneša aktivitātes, kā lokomotīvi pozicionējot Ģirtu Valdi Kristovski. Starp deklaratīvām frāzēm un simboliskām aktivitātēm interesantākie pasākumi bija paredzēti šī gada martā un aprīlī, kad bija paredzēts izdot grāmatu Lembergs – 2, kā arī divas reizes mēnesī sākt izdot laikrakstu Pietiek, Aivar!. Spriežot pēc publiski pieejamās informācijas, tas pagaidām nav noticis.

Sava loma Niklasa plānā bija paredzēta eksprezidentiem Vairai Vīķei-Freibergai un Valdim Zalteram, kuriem saskaņā ar polittehnologa plāniem desmit dienu pirms 3. jūnija vēstules formā jāvēršas pie Ventspils iedzīvotājiem, aicinot "nākt uz vēlēšanām un balsot par pārmaiņām". "Katrai mājsaimniecībai. Izmaksas būs augstas, bet tās ir to vērtas," savā plānā raksta Niklass. Tāpat pērn jūnijā Niklass bija ieplānojis uz Ventspili "uz dienu atvest" Vienotības līderi Andri Piebalgu. Taču tas, visticamāk, nenotiks, jo nosacījums tam bija "sociologu labvēlīgi dati".

Eksprezidente Vaira Vīķe-Freiberga, kura saskaņā ar publiski izskanējušo informāciju bez pašas ziņas izmantota arī Kristovska priekšvēlēšanu kampaņas ietvarā iznākošās grāmatas Ielauzies NATO vāka attēlā, kategoriski noraida iespējamību piedalīties jelkādās priekšvēlēšanu kampaņās, savukārt Valdis Zatlers uz jautājumu, vai ir informēts par sava vārda minēšanu kampaņā un vai plāno tajā piedalīties, tieši neatbildēja. "Zatlera kungs pašvaldību vēlēšanās nekandidēs. Ja Jums ir vēlme, lai viņš komentētu kāda cita kandidāta aktivitātes, lūgums atsūtīt Jūsu rīcībā esošo priekšvēlēšanu plānu," ar palīdzes Zanes Jurjānes starpniecību pauda Zatlers. Ventspils pašvaldību vēlēšanu plāna kopiju angļu valodā un tulkojumu latviešu valodā var aplūkot, klikšķinot šeit

Dienas rīcībā nonākusi arī Lemberga konkurenta Ģirta Valda Kristovska sarakste ar pašu Meroni, kur cita starpā izskan nepieciešamība apspriest taktiku "Ventspilī", kā arī paša Kristovska pārstāvētā uzņēmuma GVK consulting līgums ar Meroni kontrolēto akciju sabiedrību Ventbunkers.

Arī šis līgums parakstīts pērnā gada maijā – faktiski tajā pašā laikā, kad ar Niklasa uzņēmumu –, saskaņā ar to Kristovskis ik mēnesi saņēmis 5000 eiro. Tas nozīmē, ka līdz jūnijā gaidāmajām pašvaldību vēlēšanām, visticamāk, par konkurences sastādīšanu Lembergam bijušais aizsardzības ministrs būs ticis aptuveni pie 70 000 tūkstošiem eiro.

Uz Dienas jautājumu, vai viņš ir komunicējis ar Meroni saistībā ar pašvaldību vēlēšanām, kā arī tieši par kādām konsultācijām līgums slēgts, Kristovskis reaģēja visai emocionāli, taču faktiski apstiprināja sarakstes autentiskumu. Tāpat viņš noraida pieņēmumus, ka Meroni ar līguma starpniecību viņam maksājis par kandidēšanu pašvaldību vēlēšanās Ventspilī.

Lai izvairītos no interpretācijām, Diena publicē pilnu Ģirta Valda Kristovska rakstiskās atbildes tekstu.

"Pirmkārt, es labprāt iepazītos ar informāciju, kas ir jūsu rīcībā. Lai varu saprast, par ko jūs runājat. Atgādināšu, ka esat piekļuvis vai saņēmis informāciju, kas ir iegūta nelikumīgi, piekļūstot dokumentiem, kas slēgti divu uzņēmumu starpā. Otrkārt, jūs runājat par manu saraksti ar Meroni. Kā jūs pie tādas esat piekļuvis? Jūs izmantojat saraksti, kas jums ir pieejama, ielaužoties manā privātajā sfērā.  Kas konkrēti ir rakstīts tekstā, par kuru runājat? Ko konkrēti esmu komunicējis ar Meroni par vēlēšanām Ventspilī? Kad šāda komunikācija ir notikusi konkrēti? Tātad jūs uzdodat  jautājumus, bet neatklājat, par kādiem konkrētiem faktiem konkrēti ir runa. Kāpēc jūs tā rīkojaties?

Lūdzu, paskaidrojiet, ko nozīmē vienā laikā slēgti līdzīgi līgumi? Par kādiem līgumiem konkrēti runa? Es zinu līgumus, kurus ir slēdzis mans uzņēmums. Par kādiem jūs runājat, man nav ne mazākās nojausmas, jo nezinu, kādus un kādā ceļā esat tos ieguvis.

Kas attiecas uz pašvaldību vēlēšanām. Mana uzņēmuma GVK Consulting līgumi nav slēgti par pašvaldību vēlēšanām. Konsultāciju bizness satur dažādus tirgus izpētes, biznesa attīstības, ES, valsts un pašvaldību politikas jautājumus. Tajā skaitā tranzīta attīstības nacionālo programmu un starptautisko tendenču analīzi, un ieteikumu sagatavošanu pasūtītājam. Šie jautājumi ir mana uzņēmuma GVK Consulting specifika. Uzņēmums konsultē trīs valstu kompānijas. Visi līgumi paredz konfidencialitāti, un informācija notiek, ievērojot konfidencialitātes prasības. GVK Consulting pakalpojumi ir konfidenciāla rakstura un ir mana klienta īpašums. Ja kāds ir šo informāciju kriminālā veidā ieguvis, tad manam uzņēmumam nav jāsniedz paskaidrojums masu medijos par nozagtā materiāla paplašinātu saturu. Tātad neesmu pilnvarots to jums izklāstīt.

Tas, ka jūs strādājat ar zagtu informāciju, tikai vēlreiz apliecina iepriekš rakstītā pamatotību. Tas ir arī viss, ko varu jums atļauties paskaidrot.  

Visu labu,  Ģirts Valdis Kristovskis"

Ģirta Valda Kristovska un Rūdolfa Meroni saraksti un līgumu iespējams aplūkot, klikšķinot šeit

Top komentāri

Pret Jūrmalu Ventspils ir sīkums
P
Tik, cik otkatu naudas iztērē Mežeckis un Truksnis priekšvēlēšanu kampaņās Jūrmalā, ventspiliešiem pat sapņos nerādās!
Baltu un pūkainu tur nav
B
Nesaku, ja Meroni ir balts un pūkains. Tomēr Hūte ir nepārprotams mafijas krustēvs un noziedznieks, kam pieder šitā avīze. To tad arī viņš izmanto.
zvirbulēns
z
A kur Meroni līgumi ar ģenerālprokuroru Kalnmeijeru, vai tādi nav slēgti ? Kalnmeijer, kad darbonis Meroni tiks apsūdzēts? Kristovski, to jūs kaut kā skata pēc paspaidīsiet, bet kas būs ar to Meroni?
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas