Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Cilvēki stāv rindās, lai pārbaudītu plaušu veselību

Ceturtdien, Vispasaules Spirometrijas dienā, Rīgas centrālajā dzelzceļa stacijā bez maksas varēja pārbaudīt plaušu veselību. Pārbaudīties gribētāju bija tik ļoti daudz, ka cilvēki pat pusstundu stāvēja rindās.

“Patiesībā nebijām gaidījuši tik lielu atsaucību, un ļoti labi ir, ka pārbaudīties nāk cilvēki, kuriem jau ir problēmas – acīmredzot, tas bijis gaidīts pasākums,” stāsta pneimonoloģe un alergoloģe Ineta Grīsle. Gandrīz pusei no dzelzceļa stacijā izmeklētajiem cilvēkiem ārsti atraduši kādas novirzes no normas.

“Hroniskās plaušu slimības ir otrais nāves cēlonis pasaulē aiz sirds slimībām. Ļoti bieži tās sūdzības, ko pacienti saista ar sirdi, patiesībā ir cēlušās no plaušu slimībām,” uzsver I. Grīsle.

"Spirometrija izvēlēta, jo ir pati vienkāršākā un ērtākā pārbaudes metode. Cilvēkam pūšot trubiņā tiek izmērīts elpas ātrums un spēks, un noteikts, vai tas atbilst dzimuma, vecuma un ķermeņa svara normai," skaidro viena no pasākuma organizētājām Edīte Kaņepāja-Vanaga.

"Galvenās slimības, kuras ar Spirometrija palīdzību var atklāt ir bronhiālā astma un hroniski obstruktīvā plaušu slimība, kuru izraisa smēķēšana. Tās simptomi ir elpas trūkums fizisku slodžu laikā, un tā ir ļoti nopietns nāves cēlonis visā pasaulē," klāsta I. Grīsle. Lai gan tā nav pilnīgi izārstējama, slimības progresēšanu var pārtraukt atmetot smēķēšanu.

Spirometrijas diena tiek organizēta Eiropas un pasaules plaušu ārstu asociāciju rīkotā Plaušu veselības gada ietvaros. Turpmāk šāds gads tikšot rīkots reizi desmitgadē, un tā mērķis ir pievērst sabiedrības uzmanību plaušu veselībai.

Spirometriju Rīgā iespējams veikt 21 vietā, un tā ir bez maksas, ja pacientam ir ģimenes ārsta norīkojums. Bez nosūtījuma - izmeklējums var izmaksāt no diviem līdz pieciem latiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas