Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

Cimdars rosinās abas parakstu vākšanas rīkot no 18.maija līdz 16.jūnijam

Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) vadītājs Arnis Cimdars rosinās CVK locekļus abas parakstu vākšanas rīkot vienlaikus – no 18.maija līdz 16.jūnijam.

Cimdars žurnālistiem pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Valdi Zatleru teica, ka rosinās CVK grozīt iepriekš pieņemto lēmumu par parakstu vākšanas laiku saistībā ar Nacionālās apvienības rosinātajiem grozījumiem Satversmē, pārceļot to nedēļu vēlāk. Sākotnēji tā bija plānota no 11.maija līdz 9.jūnijam.

Līdz ar to CVK būs trīs dienas laika, lai apkopotu pabalstu parakstu vākšanas rezultātus, jo prezidents likumu publicēšanu apturējis uz diviem mēnešiem - līdz 19.jūnijam. Ja tajā izdosies savākt desmito daļu balsstiesīgo atbalsta, viens no iespējamiem referenduma datumiem ir 13.augusts, sacīja Cimdars.

Parakstu vākšanas notiks 30 dienu, ieskaitot svētku dienas, un katru dienu iecirkņi strādās vismaz četras stundas. Vēl līdz ceturtdienai ieskaitot tiek gaidīti pašvaldību ieteikumi par parakstu vākšanas vietām, taču CVK rosinājusi tās noteikt 2008.gada līmenī. "Bez stingriem argumentiem nevajadzētu samazināt parakstu vākšanas vietu skaitu," piebilda Cimdars.

Runājot par nepieciešamo finansējumu, CVK vadītājs atgādināja, ka viena parakstu vākšana izmaksā 500 tūkstošus latu. Divām parakstu vākšanām notiekot vienlaikus, iespējamais ietaupījums būs atkarīgs no iesaistīto cilvēku skaita.

"Ja to veic viens cilvēks, tad izmaksās aptuveni 500 tūkstošus latu, ja divi cilvēki, lai apmierinātu iedzīvotāju plūsmu un izvairītos no pārpratumiem, ekonomika būs mazāka. Taču ekonomiskais kritērijs nav noteicošais, jo runa ir par politiskajām tiesībām," paskaidroja Cimdars.

CVK pieredze liecina, ka sākumā iedzīvotāji ir pasīvāki, kāpums vērojams pēdējā nedēļā, bet "straujš pacēliens" – pēdējā dienā.

Abu parakstu vākšanu procedūra atšķiras.

Par apturētajiem likumiem CVK pārbauda, vai iedzīvotājs ir Latvijas pilsonis, vai viņam ir 18 gadu un vai nav jau pasē spiedoga par dalību parakstu vākšanā.

Savukārt par Satversmes grozījumiem, ko rosinājusi Nacionālā apvienība, ir jāveido datubāze, kurā jāievada iedzīvotāja personas kods, lai tādējādi noteiktu unikālo parakstu skaitu. Cimdars atgādināja, ka iepriekš savāktie paraksti tiks pieskaitīti CVK organizētajai parakstu vākšanai, līdz ar to iepriekš parakstījušies pilsoņi nedrīkst piedalīties CVK organizētajā parakstu vākšanā.

Satversmes grozījumu parakstu vākšanas rezultāti tiks apkopoti triju nedēļu laikā. Ja tajā savākts pietiekams pilsoņu atbalsts, prezidents likumprojektu iesniedz parlamentam, kurš to skatīs vai nu ārkārtas sēdē vasarā, vai rudens sesijā. Referendums jārīko, ja Saeima groza vai noraida likumprojektu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas