Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 25. oktobris
Beāte, Beatrise

Circene situāciju ar apraides atļaujas piešķiršanu Pro100TV aicinās vērtēt juristus

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija tuvākajā laikā sēdēs neplāno skatīt jautājumu par apraides atļaujas piešķiršanu Pro100TV Latvija bez konkursa, taču aicinās situāciju vērtēt juristiem.

Komisijas vadītāja Ingrīda Circene (Vienotība)uzsvēra, ka joprojām paliek pie uzskata, ka konkurss par licences piešķiršanu saskaņā ar likumu šādos gadījumos ir jārīko. Turklāt tāpat uzskatot arī divas Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) locekles - Ingrīda Strode un Dzintra Geka, kuras konkrētā lēmuma pieņemšanā par apraides atļaujas piešķiršanu nav piedalījušās, jo bijušas atvaļinājumā.

Atbildīgajai Saeimas komisijai gan sēdes un tajā skatīto jautājumu loks saplānots jau vairākas nedēļas uz priekšu, tādēļ tuvākajā laikā komisijā šo jautājumu nav plānots skatīt. "Tas arī nav šodienas jautājums, jo tas ir noticis gandrīz pirms gada," vēl piebilda Circene.

Tomēr tuvāko dienu laikā komisijas vadītāja nolēmusi tikties ar Saeimas Juridiskā biroja pārstāvjiem, lai lūgtu juristu konsultāciju, kā pareizi interpretējamas konkrētās likuma normas un kā pareizi rīkoties šajā situācijā. Viņasprāt, konkursam noteikti bijis jābūt. Turklāt konkursā tiek skaidri uzskaitīti arī nosacījumi, kam pēc tam jābūt līgumā ar mediju, taču nu - tā kā konkurss nav noticis - nav skaidrības arī par līgumā iekļaujamajiem punktiem.

NEPLP vadītāja Ābrama Kleckina aiziešanu no amata vai krēsla šūpošanos gan tas uzreiz nenozīmē, jo likums atstādināt no amata padomes vadītāju nemaz tik vienkārši neatļauj - tam nepieciešams tiesas spriedums par pārkāpumu. Turklāt oktobrī tāpat beidzas Kleckina pilnvaru termiņš NEPLP vadītāja krēslā, norādīja Circene.

Jau vēstīts, ka TV3 raidījums Nekā personīga svētdien ziņoja, ka Latvijā būs vēl viens televīzijas kanāls ar nacionālās televīzijas statusu – Pro100TV. Licence piešķirta bez konkursa, lai gan šī televīzija līdz šim pārsvarā raidījusi krievu valodā, tās nosaukums jālasa kā „ просто телевидение”.

NEPLP priekšsēdētājs Ābrams Kleckins uzsvēris, ka, viņaprāt, viss noticis likumīgi, taču tam nepiekrīt padomi uzraugošā Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija, kas vērtēs Kleckina atbilstību amatam.

NEPLP gan pārmetumus noraida un pirmdien, komentējot apraides tiesību piešķiršanu SIA Nordecom Media kanāla Pro100TV Latvija veidošanai, paskaidroja, ka saskaņā ar Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumu ciparu apraidē konkurss par nacionālās apraides licenci nav jārīko un padome apraides tiesības piešķir uz iesnieguma pamata. Balsoties uz to, apraides tiesības piešķirtas arī kanālam Pro100TV Latvija. Līdz ar to NEPLP Circenes iepriekš pausto TV3 raidījumam Nekā personīga dēvē par dezinformāciju.

Padome tāpat atzina, ka nacionālās apraides statusa iegūšana ir tikai pirmais solis, kas raidorganizācijai jāizpilda. Pēc tam jāvienojas ar ciparu apraides nodrošinātāju Lattelecom par apraides tehnisko veikšanu, kā arī jāizpilda Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likumā minētās prasības, kas attiecas uz nacionālās apraides kanālu - 65% no raidlaika kopapmēra diennaktī jāveido latviešu valodā. Ja šīs prasības netiek pildītas, NEPLP patur tiesības anulēt nacionālās apraides licenci.

NEPLP informē, ka SIA Nordecom Media vēl agrāk izsniegta cita apraides atļauja pārrobežu televīzijas darbībai, kura tiek izplatīta kabeļtīklos un kuras ietvaros latviešu valodā veidoto raidījumu minimums saskaņā ar padomes izsniegto licenci ir noteikts 15% apmērā no diennakts raidlaika kopapmēra. Saskaņā ar likumu uz pārrobežu televīzijas kanāliem 65% latviešu valodas kvota neattiecas – tā attiecas tikai uz nacionālajiem kanāliem, kuri izplata programmu virszemes ciparu apraidē.

Kanālu Pro100TV pašlaik var vērot digitālajā formātā un kabeļtīklos, bet nacionālās televīzijas statuss kanālam piešķirts pagājušajā vasarā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas