Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

CSP savā rīcībā pretlikumības nesaskata

Centrālā statistikas pārvalde (CSP) savā rīcībā, nespējot nodrošināt pilnīgu fizisko personu datu drošību, aizpildot tautas skaitīšanas anketas internetā, autorizējoties ar personas kodu un pases datiem, pretlikumības nesaskata.

CSP preses sekretārs Aldis Brokāns norādīja, ka Datu valsts inspekcijas (DVI) lēmumu apturēt iespēju piedalīties tautas skaitīšanā internetā, izmantojot personas kodu un pases numuru, CSP esot izpildījusi, bet tā neuzskata, ka ir izdarījusi kaut ko pretlikumīgu, iepriekš šādu iespēju nodrošinot.

CSP skatījumā, tā ir valstiska problēma - salīdzinoši brīvā piekļuve personu pases datiem.

A.Brokāns izvairījās atbildēt, kam par šiem DVI konstatētajiem datu drošības pārkāpumiem būtu jāuzņemas atbildība. Tomēr, pēc Brokāna rīcībā esošās informācijas, DVI pati bija pārbaudījusi datu aizsardzības mehānismus elektroniskajā tautas skaitīšanas sistēmā. Atbildēt, vai arī pašai DVI tādā gadījumā nebūtu jāuzņemas atbildība par radušos situāciju, A.Brokāns nevēlējās.

Vienlaikus tieslietu ministrs Aigars Štokenbergs (V) ar savas preses sekretāres Ingas Salenieces starpniecību izplatījis paziņojumu, kurā pauž gandarījumu par DVI operatīvo rīcību, trešdien izvērtējot personas datu aizsardzību elektroniski aizpildot tautas skaitīšanas anketu. "Fizisko personu datu aizsardzība ir ļoti svarīgs pasākums, kas iestādēm ir jānodrošina, tāpēc savlaicīga rīcība šajā gadījumā bija ļoti būtiska," norāda tieslietu ministrs.

Taujāts par to, pie kādiem papildu drošības risinājumiem tagad tiek strādāts, A.Brokāns norādīja, ka tiek vērtētas iespējas ieviest paroli. Kā tieši tas varētu funkcionēt, pagaidām nevarot precizēt, jo sadarbībā ar DVI tiek izskatītas dažādas iespējas.

Pagaidām par iespēju pagarināt elektronisko tautas skaitīšanu, kas būs iespējama līdz 10.martam, CSP vēl neesot lēmusi, taču A.Brokāns šādu iespēju neizslēdza.

CSP arī pagaidām neņemas prognozēt, kā nedienas ar tautas skaitīšanu internetā ietekmēs iedzīvotāki aktivitāti un vēlmi piedalīties šajā valstiski svarīgajā notikumā.

A.Brokāns apstiprināja, ka elektroniskās tautas skaitīšanas sistēmas izstrādātājs bijis informācijas tehnoloģiju uzņēmums SIA iSoft Solutions. Sistēmas izstrāde izmaksājusi vairāk nekā 400 000 latu.

Jau iepriekš iSoft Solutions valdes priekšsēdētājs Valdis Lauks bija apstiprinājis, ka sistēmu izstrādājis viņa vadītais uzņēmums, taču komentārus par radušos situāciju nesniedza.

Lauks nevēlējās arī komentēt, vai par datu drošību bija jāatbild iSoft Solutions.

Iepirkumu uzraudzības biroja informācija liecina, ka CSP iSoft Solutions izvēlējusies vairākos iepirkumos kopš 2006.gada. Vērtīgākais līgums - 434 240 latu vērtībā - noslēgts 2009.gadā. Uzņēmums tika izvēlēts sarunu procedūras rezultātā. Līguma priekšmets ir "metadatu vadītas integrētās statistisko datu apstrādes un vadības sistēmas modernizācija un funkcionalitātes pilnveidošana ar mērķi iestrādāt datorizēto personu interviju veikšanai nepieciešamos programmatūras moduļus vispārējo skaitīšanu organizēšanā".

Jau vēstīts, ka DVI secinājusi, ka, nodrošinot iespēju tautas skaitīšanas anketu internetā aizpildīt, norādot personas kodu un pases numuru, CSP rīcībā esošie fizisko personu dati var tikt nodoti trešajām personām bez tiesiska pamata, tādējādi netiek ievērotas Fizisko personu datu aizsardzības likuma normas.

Ņemot vērā minēto, DVI ir noteikusi pagaidu aizliegumu datu apstrādei CSP interneta vietnē līdz brīdim, kad CSP nodrošinās Fizisko personu datu aizsardzības likuma prasību izpildi. Tādējādi pagaidām tiek apturēta iespēja piedalīties tautas skaitīšanā internetā, izmantojot personas kodu un pases numuru, taču tautas skaitīšanā joprojām ir iespējams piedalīties, autentificējoties citos veidos, skaidroja Tieslietu ministrijas preses pārstāve Laura Pakalne.

Respektējot DVI lēmumu, CSP ir slēgusi piekļuvi vienam no internetā pieejamās anketas autorizācijas veidiem - pasu datiem.

CSP trešdienas pēcpusdienā izplatītajā paziņojumā uzsver, ka vairāk nekā 100 000 iedzīvotāju personīgie dati, kas jau ir iegūti tautas skaitīšanas procesā, ir drošībā, jo pieeja pie pilnībā aizpildītajām anketām ir slēgta.

Līdz papildu drošības pasākumu ieviešanai iedzīvotāji tiek aicināti turpināt aizpildīt tautas skaitīšanas anketas, izmantojot citus autorizācijas veidus - e-parakstu vai banku identifikatorus. CSP uzsver, ka šie ir droši identifikatori iedzīvotāju personības noteikšanā un nav pieejami nepiederošām personām, kā tas varētu būt ar personas pasu datiem.

Tautas skaitīšana notiek no šā gada 1.marta līdz 31.maijam. Pirmajā kārtā, no 1.marta līdz 10.martam, iedzīvotāji ir aicināti aizpildīt tautas skaitīšanas anketas interneta mājaslapā "tautasskaitisana.lv", bet tos, kuri nebūs aizpildījuši tautas skaitīšanas anketu internetā, laikā no 17.marta līdz 31.maijam tautas skaitītāji apciemos dzīvesvietā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas