Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Cūkkopji brucelozes radīto zaudējumu segšanai lūdz 96 000 latu

Talsu rajona saimniecība "Avoti M", kurā vairākiem simtiem cūku konstatēta lipīgā slimība bruceloze, lūdz sniegt palīdzību 96 000 latu apmērā, lai novērstu infekcijas izplatīšanās draudus, varētu likvidēt dzīvniekus un iespējami ātri tiktu atjaunota uzņēmuma darbība, vēstī aģentūra BNS.Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija vienojās ar Zemkopības ministriju (ZM), ka dienas laikā tiks sagatavots detalizēts izmaksu aprēķins, lai jau nākamās nedēļas sākumā to varētu iesniegt valdībā, Dienu informēja Saeimā.

"Avoti M" pārstāves pauda neizpratni, kā šī infekcija nonākusi cūkaudzētavā. Dzīvnieki nav ievesti, taču problēmas parādījušās laikā, kad fermā uzsākta cūku mākslīgā apaugļošana. Tādēļ būtiski atrast slimības cēloni, lai līdzīgā situācijā nenonāktu citas fermas.Pārtikas un veterinārā dienesta Veterinārās uzraudzības departamenta direktore Kristīne Lamberga norādīja: likvidējot esošo ganāmpulku un dezinficējot teritoriju, darbību varētu atsākt kaut nākamajā dienā. Taču "Avoti M" pārstāves apliecināja, ka tam nav pieejami tik lieli finanšu līdzekļi.Septembra sākumā fermā tika turēti ap 2,7 tūkstoši cūku. Pēc brucelozes uzliesmojuma konstatēšanas saskaņā ar PVD sniegtajām norādēm praktiski viss cūku ganāmpulks ir jālikvidē. Jau mēnesi ir apturēta cūku realizācija, tādēļ saimniecībā nenotiek naudas aprite, taču krājas kreditoru parādi par dzīvnieku uzturēšanas un ēdināšanas izdevumiem, bet saimniecībai nav finanšu resursu minēto parādu segšanai. Saimniecības parādi sasnieguši 45,4 tūkstošus latu. Vēl 20,6 tūkstoši latu nepieciešami algām un atlaišanas pabalstiem tiem cūkkopjiem, kuri līdz ar dzīvnieku likvidāciju zaudēs darbu. 30 tūkstoši latu jātērē cūku līķu iznīcināšanai. Vēl 150 tūkstošu latu tiek lēsta cūku ganāmpulka dzīvmasa, kas tiek zaudēta līdz ar tā likvidāciju. Ņemot vērā sarežģīto finansiālo situāciju, "Avoti M" valde lūgusi rast finansējumu un segt pilnā apmērā minētos izdevumus 96 tūkstošu latu apmērā, kā arī kaut daļēji kompensēt zaudēto bioloģisko aktīvu vērtību.Kā ziņots, Talsu novada Ķūļciema pagasta saimniecībā "Avoti  M" konstatēta neārstējama cūku infekcijas slimība bruceloze. Lai ierobežotu slimības iespējamo izplatību, inficētie dzīvnieki ir jānokauj. Slimība kontatēta 400 cūkām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas