Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Dālderis: neviens kultūru nemērdē

Ja finansējums kultūras nozarei paliks kā plānots budžeta projektā, neviena kultūras institūcija netiks slēgta, otrdien LNT sacīja kultūras ministrs Ints Dālderis (TP). Viņš norādīja, ka "izskatās, ka mums nevajadzēs nevienu institūciju ne slēgt, ne kādā citā veidā reorganizēt, visas varēs dzīvot".

"Ja tas budžets paliek tāds kā tagad, tas būs ļoti smags, apmēram kā 2004. – 2005.gada līmenī, bet, manuprāt, visas institūcijas varēs dzīvot," ministrs sacīja.

Komentējot, kas notiks ar “liekajiem teātriem, kuriem jāizkāpj no laivas”, kā I.Dālderis izteicies iepriekš, ministrs otrdien sacīja: “Ārā neviens netiks izmests, mēs esam principiāli vienojušies ar Liepājas teātri par finansējumu un risinām sarunas ar Daugavpils teātri. Atradīsim veidu.” Tomēr ministrs sacīja, ka sagaidāms, ka teātros būs mazāk pirmizrāžu, nebūs tik lielu uzvedumu ar viesmāksliniekiem, tomēr “domāju, ka kvalitāte nekristu”.

Aprēķini Rīgas teātriem tiks nosūtīti šonedēļ. Nacionālā teātra direktors Ojārs Rubenis jau pieļāvis, ka teātris būs jāslēdz, norādīja LNT. “Tas ir pārspīlēti, bet būs smagi un grūti. Aprēķinus teātriem nosūtīsim šonedēļ un tad redzēsim, ko viņi ar esošo finansējumu var iesākt,” atbildēja I.Dālderis.

Kultūras ministrs neatbalsta Radošo savienību padomes aicinājumu visiem Latvijas māksliniekiem šī gada 18.novembrī piedalīties Klusēšanas akcijā – ignorēt visus valsts varas oficiālos svētku pasākumus.

“Šajā situācijā, kad tik slikti ir ar finansējumu, vēl pasliktināt savu stāvokli nepiedaloties ir pilnīgi aplam. Tas nav pareizi. Valsts svētki ir valsts svētki neatkarīgi no šībrīža politiskās un finanšu situācijas,” uzskata I.Dālderis. Pagaidām viņam neesot ziņu, ka kāda no institūcijām, “kurā es varētu sevi uzskatīt par priekšnieku” taisītos, ko tādu darīt.

“Plāns ir skaidrs, ka mūsu nacionālā kultūra ir mūsu identitātes sastāvdaļa, tas ir visas šīs valsts pamatā. Jāsaprot, ka situācijā, kad budžeta ieņēmumi krīt, visām pārējām nozarēm finansējums krīt. Nav tā, ka kultūru kāds speciāli gribētu mērdēt. Ir jāsaprot likumsakarības,” sacīja I.Dālderis par finansējuma samazinājumu kultūrai un akcijām sabiedrībā.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas