Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +9 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Darbā paturēta kārtējā VID amatpersona, kurai atņemta pielaide valsts noslēpumam

Valsts ieņēmumu dienests (VID) savās labākajās tradīcijās pērn no atlaišanas paglābis vēl vienu darbinieku, kuram atņemta pielaide valsts noslēpumam, secinājis laikraksts Diena. Pielaižu piešķiršanas koordinējošā iestāde Satversmes aizsardzības birojs (SAB) laikrakstam apstiprināja, ka pērn Drošības policija atņēma pielaidi VID iekšējās drošības daļas priekšnieka vietniekam Jurģim Kijonekam.

Pielaides atņemšanas iemeslu drošības iestādes nekomentē. Dienai zināms, ka tas saistīts ar žurnālistes Ilzes Jaunalksnes, iespējams, nelikumīgi noklausītajām telefona sarunām, ko veica VID pakļautā Finanšu policija. Lieta patlaban atrodas tiesā, un tajā kopumā apsūdzēti četri finanšu policisti. J.Kijoneks lietā ir liecinieka statusā. Vairāki avoti Dienai stāstīja, ka J.Kijoneks noklausījies daļu žurnālistes sarunu ierakstu.

Jāatgādina, ka I.Jaunalksnes sarunas tika noklausītas divos laika posmos (2005—2006). Vienā gadījumā žurnālistes telefona numuru "piesvieda" izdomātai operatīvai lietai un ieraksti netika reģistrēti žurnālos, kā to paredzēja iekšējie noteikumi. J.Kijoneka pienākumos bija atklāt šādu rīcību un sodīt vainīgos, taču tā nenotika. Kriminālprocesu pret konkrētajiem finanšu policistiem sāka Ģenerālprokuratūra pēc tam, kad I.Jaunalksnes sarunas publicēja mediji.

Pēc pielaides atņemšanas pērn J.Kijoneks vairs nevarēja pildīt savus tiešos pienākumus. Tā vietā, lai viņu atbrīvotu no darba, VID viņu pārcēla citā, tikpat svarīgā amatā — par izmeklēšanas nodaļas vadītāja vietnieku, kur nav darbs ar valsts noslēpumu. Līdzīgi VID rīkojās pērn, kad SAB atņēma pielaidi Muitas kriminālpārvaldes šefam Vladimiram Vaškevičam. VID viņu iecēla jaunā amatā par VID šefa Dzintara Jakāna vietnieku, kura pienākumos ietilpst VID reorganizācija.

V.Vaškeviča karjeras kāpienam pat netraucēja fakts, ka prokuratūra viņam uzrādīja apsūdzību par neatļautu piedalīšanos mantiskos darījumos. Šāda VID rīcība ir pretēja pasaules praksei, kur pielaides atņemšana darbiniekam kalpo kā nopietns signāls darba devējam. SAB direktora vietnieks Uldis Dzenītis stāsta, ka ASV pielaides zaudēšana automātiski nozīmē arī darbavietas zaudēšanu un karjeras beigas tiesībsargājošajās iestādēs. Eiropas valstīs pieeja ir mīkstāka — būtisks ir pielaides zaudēšanas iemesls. Piemēram, darbinieku var pārcelt citā amatā, ja pielaide atņemta alkoholisma dēļ.

Diena vēlējās uzzināt, kā līdzīgos pielaides atņemšanas gadījumos rīkojas Igaunijas VID, taču izrādījās, ka viņiem šādas prakses nav. "Nevaru atcerēties gadījumu, kad būtu atņemta pielaide kādam darbiniekam," norādīja igauņu VID šefs Enriko Āvs.

Statistika rāda, ka arī Latvijā pielaidi atņem reti. Pērn drošības policija (DP), kas piešķir pielaides arī VID darbiniekiem, deva akceptu darbam ar valsts noslēpumu 2065 personām. Pielaides atņēma sešām personām. Kurām, DP nekomentē, bet zināms, ka divas no šīm personām ir minētie V.Vaškevičs un J.Kijoneks.

Šonedēļ VID varētu pieņemt gala variantu reorganizācijas plānam, kura ietvaros varētu samazināt uzpūsto štatu par 1000 cilvēkiem. Reorganizācija varētu būt iemesls, lai VID attīrītos no darbiniekiem ar apšaubāmu reputāciju, taču izskatās, ka tas nenotiks. Amatus VID joprojām saglabājuši arī trīs no četriem bijušajiem finanšu policistiem, kas apsūdzēti par žurnālistes Ilzes Jaunlaksnes telefona sarunu nelikumīgu noklausīšanos.
Pēc kriminālprocesa sākšanas šajā lietā, VID vairs nestrādā izmeklētājs Aldis Klems. Pārējie apsūdzētie iecelti citos amatos. Finanšu policijas priekšnieka vietnieks Jānis Laizāns patlaban aizstāj Iekšējā audita pārvaldes direktori. Bijušais drošības daļas priekšnieks Raivis Freibergs kļuvis par juristu personāla vadības pārvaldē. Bijušais izmeklētājs Vasilijs Kivļonoks strādā par muitas ekspertu. Tuvākajās nedēļās Rīgas apgabaltiesa šajā lietā varētu pasludināt spriedumu, ja vien lieta netiks novilcināta.

Vēl pērn VID par vecāko nodokļu inspektoru joprojām strādāja Anatolijs Veļičko, kurš figurē pēdējā desmitgadē vērienīgākajā degvielas kontrabandas lietā. Tajā par degvielas kontrabandu apsūdzēts tobrīd benzīntanku tīkla OVI īpašnieks miljonārs Valērijs Oderovs. No lietas materiāliem redzams, ka A.Veļičko sazvanās ar V.Oderovu un brīdina, ka viņa firmā ieradusies VID pārbaude. A.Veļičko vārds iepriekš medijos izskanējis arī saistībā ar kriminālajā vidē pazīstamo Kazbeku. Pirms vairākiem gadiem LTV Panorāmas rīcībā nonāca videoieraksts ar Kazbeka meitas dzimšanas dienas svinībām. Tajās piedalījās augstas ekonomikas un finanšu policijas amatpersonas, kā arī A.Veļičko. Ierakstā redzams, kā visi sadzer par to, lai policija Kazbeku nepieķer.


(žurnālistes Ingas Spriņģes rakstu "Par savējiem parūpēsies" lasiet laikrakstā "Diena"!)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas