Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Datu valsts inspekcija: no VID noplūdušie dati nav izmantojami finansiālās krāpniecībās

Pilnīga jeb 100% drošība par turpmāku datu noplūdi nav iespējama, otrdien intervijā LNT raidījumā 900.sekundes sacīja Datu valsts inspekcijas vadītāja Signe Plūmiņa, komentējot notikušo informācijas noplūdi Valsts ieņēmumu dienestā (VID)."Jāsaka, tas ir vispārzināms fakts, ka 100% drošība nekad nepastāv.

Manuprāt, šobrīd jārunā par to, lai citas sistēmas, un arī šī konkrētā sistēma, izdarītu secinājumus - gan tie, kas izstrādājuši normatīvus, gan tie, kas kontrolē un pašas iesaistītās personas," aģentūra BNS vēsta par Plūmiņas teikto.Pēc inspekcijas rīcībā esošās informācijas no VID ir noplūduši dati, kas satur personas vārdu, uzvārdu, personas kodu un samaksātos nodokļus. Pēc viņas teiktā, šādi dati nav izmantojami finansiālās krāpniecībās.Viņa uzsvēra, ka šobrīd svarīgi ir uzzināt, kas un kāpēc notika datu noplūde. Datu valsts inspekcijas vadītāja arī atzina, ka cietušajām personām būtu jāvēršas policijā, lai atrastu vainīgo un vēlāk, iespējams, saņemt kompensāciju par nodarīto kaitējumu.Savukārt Konkurences padomes vadītāja Ieva Jaunzeme avīzei Dienas bizness paudusi viedokli, ka datu noplūde varētu apdraudēt konkurenci. Proti, atsevišķu uzņēmumu rokās var nonākt informācija par konkurentiem – darbinieku algām, slēgtajiem līgumiem, darbības partneriem un darījumiem. Izmantojot šādus datus, neesot grūti aprēķināt produktu cenas, izskaitļojot augstāk vērtētos darbiniekus un censties tos “pārpirkt”.

Savukārt Latvijas Darba devēju konfederācijas ģenerāldirektore Elīna Egle LNT komentēja, ka uzņēmēju vidū šobrīd valda liela neziņa. "Nezinot to, kāda ietekme varētu būt datu noplūdei, uzņēmējiem ir grūti sevi aizsargāt un potenciālos zaudējumus pierādīt jeb tiesiski pasargāt sevi šajā situācijā."

Pēc viņas teikā, ja nav pierādījumu, ka šī datu noplūde ir izraisījusi uzņēmumam kādas sekas un radījusi būtiskus zaudējumus, ir, piemēram, samazinājies klientu loks, darbinieki pārvilināti, ja šādas situācijas nevar pierādīt, tad diemžēl ir grūti sevi aizsargāt.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas