Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Daudze: VK konstatētie pārkāpumi nav šķērslis Bārzdiņa kandidēšanai veselības ministra amatam

Šādu pārliecību Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā 100.pants pauda 9.Saeimas priekšsēdētājs un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) pārstāvis Gundars Daudze.
Neskatoties uz Valsts kontroles (VK) atklātajiem pārkāpumiem veselības ministra amata kandidāta Jura Bārzdiņa vadītajā Liepājas Reģionālajā slimnīcā, viņš ir piemērots kandidāts nozares vadītāja krēslam.

Viņš norādīja, ka J. Bārzdiņš bijis Liepājas partijas ieteikts kandidāts, kuru ZZS valde atbalstījusi vienbalsīgi, jo šim kandidātam esot neapšaubāma pieredze veselības aprūpes iestādes vadībā un neesot bijis iemesla viņu neatbalstīt.

Tas, ka VK vēl pagājušajā nedēļa nākusi klajā ar skarbiem secinājumiem par pieļautajiem pārkāpumiem Bārzdiņa vadītajā iestādē, neesot iemesls šo kandidātu neatbalstīt, jo VK revīzijas ziņojumi publiski parasti tiek interpretēti, turklāt tos vēl iespējams apstrīdēt.

".. ir jautājums, cik šie apgalvojumi ir patiesi un cik viņi ir izsvērti.. Es apšaubu tos secinājumus, kas reizēm tiek izdarīti no Valsts kontroles revīzijas slēdzieniem tā iemesla dēļ, ka parasti jau netiek citēts šis revīzijas raksts pilnībā, bet vienmēr ir tāda vai citāda interpretācija," klāstīja Daudze.

"Jautājums ir tāds - cik tālu valdes priekšsēdētājs ir atbildīgs par tiem vai citiem pārkāpumiem," viņš skaidroja, norādot, ka pienākumi arī tiek deleģēti valdes locekļiem un vēl nav skaidrs, cik vainas norādītajos pārkāpumos bijis tieši Bārzdiņam kā valdes priekšsēdētājam.

Turklāt ZZS pārstāvis arī norādīja, ka arī pats piedzīvojis, kad VK bargi kritizē un norāda uz kādiem pārkāpumiem, bet, pēc apstākļu noskaidrošanas, izrādās, ka pārkāpumi nebūt nav tādi, kā sākotnēji izskatījies.

"Es domāju, ka šajā brīdī šis kandidāts ir visai pieņemams. Katram, protams, ir jāatbild par to, ko viņš ir, vai tieši otrādi, nav darījis, bet šai gadījumā mums nebija iemesla apšaubīt Bārzdiņa kunga kā veselības aprūpes nozares vadības speciālista profesionalitāti," uzsvēra Daudze, piebilstot, ka VK pārmetumi saistīti ar saimnieciskām lietām, bet ministram nav jāparaksta ar naudu saistīti dokumenti.

Jau vēstīts, ka VK revīzijā secinājusi - publisko iepirkumu procedūru neievērošana un to iekšējās kontroles nenodrošināšana Liepājas Reģionālajā slimnīcā radījusi neekonomisku, neefektīvu un nelietderīgu līdzekļu izlietošanas risku 145 116 latu apmērā.

Pamatojoties uz revīzijā konstatēto, VK aicina slimnīcu izvērtēt pašreizējo publisko iepirkumu konkursu kārtību un nodrošināt caurskatāmu un iekšēji uzraudzītu iepirkumu procedūru ievērošanu saskaņā ar normatīvajiem aktiem. Tādējādi varētu novērst valsts resursu neefektīvu un nelietderīgu izšķērdēšanu.

Revidējamā laika periodā Liepājas Reģionālā slimnīca arī apzināti izvairījusies no likumā noteikto iepirkumu procedūru izpildes, noslēdzot iegādes līgumus, kas nosaka paredzamo kopējo gada līgumcenu - 3000 latu (bez PVN), taču vidēji mēneša laikā samaksājot diviem piegādātājiem par precēm attiecīgi 3685 un 8800 latu.

Liepājas Reģionālā slimnīca arī iegādājusies preces, pirkumu pamatojot ar spēkā neesošiem līgumiem, kā arī iegādājusies preces, nenoslēdzot līgumu ar iepirkumā uzvarējušo piegādātāju. Līgumos nav norādīti izpildes termiņi, iepirkumu priekšmetu apmēri un līgumcenas. Noslēgto līgumu darbības laikā slimnīcas iegādāto kopējo preču cenu apmēri pārsniedz noteiktās kopējās līgumcenas, konstatējusi VK.

Revīzijas laikā nav gūta pārliecība par glabāšanā pieņemto preču uzskaites un slimnīcas 2009.gada pārskatā uzrādīto krājumu un saistību pilnīgumu, jo saistību apmērs pret piegādātājiem, kuri Liepājas slimnīcai nodevuši glabāšanā preces, neatbilst noslēgto līgumu nosacījumiem.

VK arī konstatējusi, ka Liepājas Reģionālā slimnīca neefektīvi un neekonomiski izlietojusi 34 084 latus, jo ārstiem apmaksājusi dzīvojamās telpas ar vidējo platību 75 kvadrātmetri vienai personai. Šīs telpas bijušas renovētās mājās pilsētas centrā, arī pie jūras, lai gan publiskajā sektorā Liepājas mikrorajonos dzīvokļi pieejami pat divreiz lētāk.

Pērn slimnīca neekonomiski izlietojusi 13 028 latus, uzturot valdes locekļiem lietošanā nodotās automašīnas, jo tikai 33% braucienu mērķu bijuši saistīti ar darba pienākumu veikšanu. Uzskaitēs un ceļazīmēs uzrādītie nobrauktie kilometri neatbilst norādītajiem maršrutiem, konstatēti arī gadījumi, kad vienā maršrutā vienā dienā vienlaicīgi brauc vairākas automašīnas.

Valsts kontrole revīziju Liepājas Reģionālajā slimnīcā veikusi par laika posmu no 2009.gada 1.janvāra līdz šā gada 31.oktobrim.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas