Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +23 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Daži politiķi vēl cer līdz pirmdienai sagatavot koalīcijas modeļa piedāvājumu prezidentam

Kaut arī sarunas par koalīcijas un jaunās valdības veidošanu nonākušas strupceļā, politiķi vēl nav atmetuši cerības, ka līdz pirmdienai varētu tikt sagatavots piedāvājums Valsts prezidentam Andrim Bērziņam.

Pagaidām gan nav atrasts neviens risinājums, kas apmierinātu visus sarunās iesaistītos politiskos spēkus - Saskaņas centru (SC), Zatlera reformu partiju (ZRP), Vienotību un nacionālo apvienību Visu Latvijai!-Tēvzemei un brīvībai/LNNK (VL-TB/LNNK). Par Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) iesaistīšanu pagaidām oficiāli netiek runāts.

ZRP un Vienotība divatā nevar izveidot koalīciju, jo tām ir tikai 42 mandāti. Savukārt abām partijām ir asas domstarpības, kuru piesaistīt kā trešo parteri, jo ZRP vēlas koalīcijā redzēt SC, bet Vienotība - nacionālo apvienību. Neveiksmi cietis arī Vienotības ierosinājums izveidot koalīciju no visiem četriem politiskajiem spēkiem, jo SC un VL-TB/LNNK ideoloģiskās atšķirības ir pārāk lielas, lai šīs partijas spētu sastrādāties. Tāpat pagaidām atbalstu nav guvis modelis "2+2", kurā ZRP un Vienotība veidotu mazākuma valdību, bet ar SC un nacionālo apvienību tiktu slēgti sadarbības līgumi.

Ja kāds no šiem politiskajiem spēkiem nepiekāpjas vai neatsakās no iepriekš nospraustajām "sarkanajām līnijām", tad iepriekš minētās kombinācijas izveidot nav iespējams. Piemēram, koalīciju būtu iespējams izveidot, ja ZRP atkāptos no vēlmes valdībā iesaistīt SC, Vienotība piekristu veidot valdību ar SC un bez VL-TB/LNNK, bet nacionālā apvienība pieļautu SC ministru darbošanos valdībā.

Viens no Vienotības sarunu vadītājiem Kārlis Šadurskis atzina, ka tomēr līdz pirmdienai cerot rast risinājumu šai "pata" situācijai. "Ceru, ka pirmdien būs ko aiznest prezidentam. Iespējams, ka tas nevienam īsti nepatiks un neatbildīs prezidenta uzstādījumiem, ka jābūt plašai koalīcijai un pieredzējušam premjera amata kandidātam," pieļāva Šadurskis, piebilstot, ka neredzot iespēju, ka Vienotība varētu veidot koalīciju ar SC un ZRP.

Vienotības līderi Solvita Āboltiņa un premjers Valdis Dombrovskis ceturtdien paziņoja, ka četru partiju koalīcijas modelis tomēr neesot reāls un jārunā par koalīciju no Vienotības, ZRP un VL-TB/LNNK.

Savukārt ZRP līderi Valdis Zatlers un Edmunds Sprūdžs atzina, ka vēl esot cerības panākt vienošanos, sarunas neesot nemaz tik sliktas un jāturpina strādāt. ZRP politiķi gan norāda, ka neplāno atteikties no partijas valdes lēmuma, ka koalīcijā jābūt SC.

Nacionālās apvienības līderis Raivis Dzintars aģentūrai LETA norādīja, ka koalīciju sarunu rezultāts tagad esot atkarīgs tikai no ZRP - vai tā vēlēsies trīs partiju koalīciju, kurā būs VL-TB/LNNK, vai nē. Tāpēc atrisinājums līdz pirmdienai varētu būt gatavs, ja ZRP piekāptos un atteiktos no vēlmes sadarboties ar SC.

Dzintars ceturtdien pēc nacionālās apvienības valdes sēdes paziņoja, ka četru partiju koalīcijas modelis vairs neesot aktuāls, jo sevi no spēles izslēdzis SC, kas uzstāj uz saviem ministriem valdībā. SC gan skaidro, ka tā esot tikai VL-TB/LNNK interpretācija, ka SC ne no kā nav izstājies un ka SC konceptuāli četru partiju modeli atbalsta.

SC līderis Nils Ušakovs uzsvēra, ka patlaban vienīgais pieņemamais un iespējamais koalīcijas modelis ir no trim partijām - ZRP, Vienotības un SC - un ka "Vienotībai" būtu jāmaina sava kategoriskā nostāja, kuras dēļ SC jau bijis ar mieru apsvērt četru partiju modeli. Viņš gan atzina, ka līdz pirmdienai vienošanās diez vai tiks panākta.

Patlaban Saeimas kuluāros tiek apsvērtas dažādas alternatīvas iespējas, kā panākt valdības ievēlēšanu. Piemēram, varētu tikt virzīta kāda mazākumvaldība, kurai daži citu frakciju deputāti varētu paust atbalstu, vienkārši "saslimstot" un nepiedaloties balsojumā, tādējādi atvieglojot tās apstiprināšanu. Tas iespējams, jo valdības apstiprināšanai pietiek ar klātesošo deputātu balsu vairākumu un nav obligāti nepieciešama 51 balss, kā ir Valsts prezidenta vēlēšanās.

Tā mazākumvaldību varētu mēģināt izveidot Vienotība, VL-TB/LNNK un ZZS, kurām kopā ir 47 mandāti, cerot uz atsevišķām ZRP politiķu balsīm vai nepiedalīšanos balsojumā. Valdību varētu mēģināt izveidot SC un ZRP, kurām gan ir 53 deputāti, tomēr dažu ZRP politiķu nostājas un iespējamās SC norobežošanās no trim saviem deputātiem "rubikiešiem" dēļ tā reāli būtu mazākumvaldība, kuras apstiprināšanai nepieciešamas atsevišķu deputātu atbalsts no citām frakcijām, piemēram, ZZS.

Teorētiski pastāv iespēja izveidot 64 deputātu koalīciju, kurā būtu SC, Vienotība un ZZS, atstājot opozīcijā ZRP un nacionālo apvienību. Tomēr Vienotības pēdējā laikā paustā attieksme pret SC to padara par nereālu.

Iespējams, ka lielāka skaidrība par progresu vai totālu strupceļu koalīcijas sarunās varētu būt rītvakar pēc ZRP un Vienotības divpusējām sarunām.

Jau ziņots, ka Valsts prezidents Andris Bērziņš konkrētus un ļoti skaidrus risinājumus attiecībā uz nākamo koalīciju cer sagaidīt līdz pirmdienas, 10.oktobra, vakaram, lai būtu zināms, kā tālāk rīkoties.

SC parlamenta ārkārtas vēlēšanās ieguva visvairāk jeb 31 mandātu. ZRP ieguvusi 22 mandātus, Vienotība - 20 mandātus, VL-TB/LNNK - 14 mandātus, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 mandātus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums

Visā Latvijā svētdien gaidāms stiprs karstums, kā dēļ izsludināts dzeltenais brīdinājums, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķu informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas