Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Delna: Gudele iedzinusi premjeru sprukās

Ministru prezidents Ivars Godmanis (LPP/LC), kurš šorīt tikās ar e–lietu ministri Inu Gudeli (ZZS), lai pārrunātu gadījumu par ministres dzimšanas dienas ballīti e–lietu sekretariāta darbiniekiem semināra vietā, nepieņēma viņas demisiju, Dienu informēja Gudeles padomniece Inese Auniņa. «Ministre bija uzrakstījusi iesniegumu par atkāpšanos no amata, taču premjerministrs demisijas rakstu atteicās pieņemt, jo nauda budžetam ir atmaksāta un ministrei jāturpina darbs,» stāsta I.

Auniņa. Gudelei doti arī jauni turpmāk risināmie uzdevumi.Savukārt par Valsts prezidenta Valda Zatlera šorīt intervijā Latvijas Radio pausto, ka Gudelei būtu “stingri jāpadomā” par atkāpšanos no amata, I.Auniņa atbildēja, ka ministre to neesot dzirdējusi, taču katrai amatpersonai varot būt savs vērtējums par morālas dabas jautājumiem.Kā piemērus darāmajiem darbiem Godmanis minējis elektroniskā paraksta un elektroniskās nodokļu nomaksas sistēmas ieviešanu. Pilnu atbildību par notikušo sekretariātā Gudele uzņemties nevar, jo «pārprastās lojalitātes dēļ» no valsts budžeta līdzekļiem sarīkots pasākums viņas iepriecināšanai, kurā pati ministre nemaz nepiedalījās, norāda premjera preses sekretārs Edgars Vaikulis.Tomēr notikušais ministrei nepalikšot bez sekām, uzsvēris Godmanis. «Tas vienmēr atstās aizdomu ēnu pār ministres spēju kontrolēt sekretariātā notiekošo, kā arī liks par to piedomāt citiem ministriem,» sacīja E.Vaikulis.Notikušais liecina par nepieciešamību ministriem stingrāk kontrolēt notiekošo savās padotības iestādēs, neiejaucoties ministriju administratīvajā darbā, vienlaikus ciešāk sadarbojoties ministram kā institūciju politiskajiem vadītājiem ar ministriju administratīvajiem vadītājiem — valsts sekretāriem, norādījis Godmanis.Svarīgi esot tas, ka pārkāpums, lai arī novēloti, tomēr novērsts, domā premjers. Gudele atmaksājusi 800 latus, kas no valsts naudas tika iztērēti par zemeņu kūku, vīnu un telpu īri, tomēr izdarīja to tikai pēc gadījuma nonākšanas atklātībā. «Šajā gadījumā sabiedrība un mediji kā tās redzamākie pārstāvji pamudināja ministri novērst kaitējumu valsts budžetam, liekot uzņemties morālo atbildību, lai gan pati pie naudas tērēšanas vainojama nebija,» saka E.Vaikulis.«Godmanis patiesībā nemaz nevar pieņemt šādu Gudeles atkāpšanos, jo tam būtu plašākas sekas uz citiem ministriem, pirmkārt jau uz Aināru Šleseru,» uzskata sabiedrības par atklātību Delna padomes priekšsēdētāja Lolita Čigāne. Lai gan satiksmes ministra A.Šlesera nesaimnieciskums esot parādījies daudzreiz lielākos apmēros, viņa atkāpšanos premjers nevarot prasīt, jo «patiecoties Šleseram viņš šobrīd ir tur, kur ir,» domā Delnas vadītāja. «Godmanis ir sprukās, un izpratni par politisko atbildību valstī tas neveicina,» teic L.Čigāne.

Ceturtdien opozīcijā pārstāvētās politiskās partijas un ārpus frakciju deputāti savākuši nepieciešamos parakstus, lai pieprasītu Gudeles demisiju. Ministres atkāpšanos pieprasa partijas "Jaunais laiks", "Saskaņas centrs" un ārpus frakciju deputāti.

Gudeles pārstāvētās Zaļo un zemnieku savienības frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis aģentūrai LETA norādīja, ka Gudelei pašai ir jāizšķiras par tālāko. "Šis gadījums skaidri pierāda, cik vienkārši ir iznīcināt politiķi. Gaviļniece Gudele nemaz nepiedalījās pasākuma organizēšanā, bet tagad viņai ir jāizšķiras pašai," sacīja Brigmanis, uzsverot: nav šaubu, ka partija ministri aizstāvēs.

Saeimai par Gudeles demisiju vajadzēs lemt nākamajā plenārsēdē pēc nedēļas.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas