Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Demogrāfijas eksperts: Latvijai priekšā otrs skolu slēgšanas vilnis

Pēc 5-7 gadiem Latviju gaidīs otrais skolu slēgšanas vilnis – strauji samazinoties dzimstības rādītājiem, tajās vienkārši nebūs kam mācīties, intervijā laikrakstam Kursas laiks prognozē Starptautiskās migrācijas organizācijas Rīgas biroja vadītājs Ilmārs Mežs.

Uz citām zemēm patlaban ir izbraukuši apmēram 100 tūkstoši Latvijas iedzīvotāju – tas ir ļoti daudz, ņemot vērā, ka viņi visi ir darbīgā vecumā, uzsver eksperts. Tādēļ, viņaprāt, ir jāmaina Pilsonības likums, lai dotu iespēju Īrijā vai Anglijā dzimušajiem bērniem iegūt dubulto pilsonību. "Kad viņi pēc gada vai pieciem atgriežas Latvijā, tad atklāj, ka ar bērnu pat uz poliklīniku nevar aiziet, jo bērns ir ārzemnieks. Šādā veidā mēs cilvēkus vēl vairāk atgrūžam," domā I. Mežs.

No provinces cilvēki aktīvi pārvācās ne tikai uz ārzemēm, bet arī uz galvaspilsētu, un reģionos, īpaši Latgalē strauji sarūk iedzīvotāju skaits. Tas nozīmē, ka pēc dažiem gadiem pagasta skolās vairs nebūs kam mācīties, un tās masveidā būs jāslēdz. "Skolēnu trūkums būs divreiz lielāks, nekā patlaban," paredz I. Mežs. Viņš arī piebilst, ka tagad latviešu vidū jābūt vislielākajai dzimstībai, jo mums ir visvairāk sieviešu bērnu rādīšanas vecumā. "Man to ir bail teikt, bet prognozējams, ka novados izzudīs apmēram trešdaļa skolu un bērnudārzu," par nākotni pesimistisks eksperts. Viņš arī uzsver: katrs latvietis, kam nav vismaz trīs bērni, paraksta ilgtermiņa līgumu ar Ķīnu, Turciju, Indiju, ka tad, kad viņa  bērns būtu izaudzis liels, tā vietā ieradīsies viens svešinieks. "Tas nenovēršami būs. Ja gribam dzīvot bezbērnu ērtībās, tad mums jāsamierinās, ka iedzīvotāju sastāvs mums būs ļoti jaukts," brīdina I. Mežs.


Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas