Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +2 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Demogrāfijas eksperts: Latvijai priekšā otrs skolu slēgšanas vilnis

Pievienot komentāru

0/1000 zīmes
Nero
N
Piekrītu. Meža kunga prognozes gan liek apšaubīt viņa profesionalitāti. CSB uzrāda dzimstības palielināšanās tendenci no 2004 līdz 2008, attiecīgi tiem bērniem ir 6 - 2 gadi, pēc CSB datiem mēs pašlaik esam 1993. gada līmenī. Toreiz sākās kritums un gan jau tagad arī ir sācies dramatisks kritums. Tiem, kam vairāk par 18, atmiņā nāks, kas toreiz darījās ekonomikā. Kas notiek pašlaik redz visi. Nu un tiešām neviens nespēj savilkt galus kopā, kas tad galu galā visvairāk ietekmē dzimstību? Labi, par laukiem varbūt taisnība, bet Rīgā 3-gadniekam dabūt vietu b/d ir neiespējamā misija. Nelīdz pat tas, ka rindā stāv teju no dzimšanas. Tāpat dzirdēts, kā daža laba skola steigšus meklē papildus telpas, jo 1-klasnieku sanācis neplānoti daudz. Gudrītim, kas ieteica auto, I-neta un TV vietā iegādāties 2 bērnus, pilnīgi noteikti nav neviena, citādi viņš zinātu, ka bērnam bez putras bļodas vajag arī šo to no citām sfērām. Piemēram, kultūru, kuru nevarēs gluži 4 sienās apgūt.
Teodora
T
Patiešām. Kam vajadzīgi neizglītoti, nepaēduši bērni? Kas viņi būs nākotnē? Muļķības viss.
jumors
j
Man tikai drusku gribas šaubīties. Vienreiz jau bija dzimstības kritums- likvidēja bērnudārzus. Tieši patlaban bērnudārzu trūkst! Tagad slēdz skolas- kad šie trūkstoso bērnudārzu bērni nonāks līdz skolas vecumam- vai viņiem nepietrūks arī skolu? Un tā vienmēr - skatāmies tikai- vai, esam novājējuši ,metīsim visas drēbes ārā un pirksim jaunas! Pēc laiciņa atkal jāpērk, jo svars pieņēmies( varēja taču nemest ārā, vai ne?)
Sociāldemokrāts
S
Bērnu dzimšana ir ne tikai fiziska cilvēku atražošanās (mans bērns kā manu gēnu mantinieks), bet arī sociāla atražošanās - mans bērns kā mana sociālā stāvokļa un manas sociālās pieredzes mantinieks. Gēnus mainīt nevaram, bet sociālo stāvokli caur bērniem katrs sapņo uzlabot vai vismaz nepasliktināt. Uzņēmēji vēlas, lai bērni mantotu un turpinātu biznesu, speciālisti vēlas, lai bērni iegūtu labu izglītību, mākslinieki cenšas attīstīt savu bērnu talantus u.tt. Augsta dzimstība nabadzīgās sabiedrībās saistās ar to, ka neizglītoti nabagi viegli atražo tādus pašus nabagus, jo nav sajūtas, kas gimene krīt lejup, nespējot bērniem sniegt to, kas bija vecākiem. Un ja nav zaudējuma sajūtas - kāpēc liegt sev prieku, ko dod bērnu radīšana? No daudziem nabadzībā radītiem bērniem daļa izdzīvo - un jau tas vien ir sasniegums! Bet vai tas ir Latvijas ceļš? Mēs tādai dzīves uztverei esam par lepnu! Lai Latvijā dzimtu bērni, nepieciešams pozitīvais scenārijs - ko tie berni dzīvē var darīt labu un motivējošu? Ja Latvijas ekonomika nav konkurētspējīga, tad nav vajadzības arī pēc liela darbinieku skaita nākotnē un liela bērnu skaita šodien. Konkurētspēja rodas tad, kad 1) cilvēks iegūst konkurētspējīgu izglītību (valsts apmaksā izglītību vai vecākiem ir alga, kuras pietiek šādas izglītības apmaksai); 2) cilvēks iegūst izglītībai atbilstošu kvalificētu darbu ar konkurētspējīgu atalgojumu. Bet kādi darbinieki vajadzīgi Latvijā? Lēti, pazemīgi vienkāršu darbu darītāji ar "ekonomiskās" klases izglītību - mazliet angļu valoda, mazliet dators, komunikabilitāte un lojalitāte saimniekam. Neprātīgs naudas un līdzekļu izšķērdētājs ir tas, kurš cenšas Latvijā pielietot kaut cik sarežgītāku izglītību. Kvalitatīva izglītība Latvijā neatmaksājas. Karjeras iespējas lielākas ir "šoferdēliem", brālēniem, klasesbiedriem un citādiem "savējiem". Tāpēc Latvijā vairojas "savējie" - Šķēle bieži publiski dižojas ar saviem 3 bērniem, saka, ka kopā ar brāļa gimeni esot 11 bērni. Tāpēc jau "kungiem" ir tik daudz bērnu, ka citi tos bērnus nevar atļauties. Stulbi ir lepoties ar šādu situāciju, bet Latvijas "kampjošā elite" to nesaprot - tā jūtas kā uzvarētāja, kā konkurētspējīga sabiedrības spice. Latvijas sabiedrība atgādina pērtiķu baru - dominējošie tēviņi demonstrē lielākus "instrumentus", krutākās mašīnas, lepnākās mājas, apkalpotāju barus. Bērnu bariņš arī iederas šajā statusa atribūtu koplektā. Latvijas "elites" konkurēšana vērsta nevis uz āru, uz starptautisko ekonomiku, bet uz iekšu, pret Latvijas iedzīvotājiem. KĀ TO VAR NESAPRAST???
letins
l
Ko nu vaimanat tagad, kad Godmanis un Skele veica genocidu pret latviesu tautu tad sis Mezs sedeja un kluseja savu meli dirsa ieravis, jo nauda naca vien par neko nedarisanu. Latviesu tautu iznicina LC, TP, LC/LPP banditiskie grupejumi, kuri joprojam turpina nezeligu genocidu pret latviesu tautu. Sapratigi, atbildigi cilveki Latvija nelaidis bernus pasaule, ja pasi nevar savu dzivibu uzturet kaut gan strada ka vergi. Latvijas alkatigie, zagligiem, augstpratigie, ciniskie prezidenti Ulmanis, un Freiberga, Zaglers ir atbildigi par latviesu nacijas iznicinasanu.
mārtiņš
m
Vels parāvis - visu sūkstīšanos par to, ka valsts napalīdz !!! Varbūt japrasa, lai valsts arī dzemdē, baro un maina autiņus ??? Diemžēl Latvijas sabiedrība ir iedomājusies, ka bērns ir tikai apgrūtinājums un mēs neesam seva turpinājuma cienīgi !!! Pilnīgi piekrītu, ka bērns izmkasā zināmu naudas summu, taču ... kopējie gimenes terini no ta nepieaug, protams, ja esat mazliet pamainījusi savu dzīves ritmu, ko nemainīt patiešām ir extra dārgi :) Kā piemērs rīdziniekiem - berna izmaksas no gada vecuma: skoliņa, nodarbības (2X nedeļa 5Ls nodarbība) 40 Ls drebes, mantas 15 Ls pārtika (kopa ar vecakiem, pašu taisīta) 20 Ls ciemosanās, pasākumi 15 Ls pamperi 15 Ls Kopā 105 Ls (cipari diemžel ir aptuveni, pa mēnešiem medz peldēt). Ko nozīme šie izdevumi, vidēji 3 kluba apmeklējumi vidēji statistiskajam rīdzineiku pārītim.
Madris
M
Lielam vairumam komentētāju var piekrist, bet , kur ir kāda partija, kurai pirmais programmas punkts būtu par demogrāfiskās situācijas uzlabošanu.Tādus idiotus, kas piedāvā atslēgt elektrību utml. nepiedāvāt..Mums nav vajadzīga debīliķu un vergu paaudze.
KC
K
Šī valdība brīžiem pārsteidz ar savu tuvredzību un cinismu - kaut kāds pretīgs krievs, kas katra vārda galā lieto bļe* un nahu*, spļauj uz trotuāra un nokliedz: kaut visi latvieši nosprāgtu - var būt Latvijas pilsonis, bet Īrijā dzimis latviešu bērniņš nevar??? 9.maijā Pārdaugavā var slavēt okupantu karaspēku, formastērpu un dzerstīties, bet godināt latviešu partizānus, kas cīnījās par neatkarīgu Latviju - nevar??? Tālāk jau vairs nav kur iet. Nesaprotu ar kuru galu viņi domā pāris mēnešus pirms vēlēšanām.
kļūdaties
k
I.Gr. 15:52 nevajaga mulkjiigi runaat par kjiinieshiem, indieshiem, kas ienaaks Latvijaa! Ja latvieshi izmirs, tad dabiigi muusu Latviju paarnjems krievi un baltkrievi ================ krievi izmirst vēl ātrāk. Ja protat krievu valodu, pameklējiet netā. Atklāsies šausmas
demogrāfija
d
vienbērnnieku demografija: ja 2 cilvēkiem tikai 1 bērns, tad: no 20 cilvēkiem pēc 1 paaudzes paliek 10; no šiem 10 cilvēkiem pēc nākošas paaudzes paliek 5; no šiem 5 cilvēkiem pēc nākošas paaudzes paliek kādi 2; Tik vien kā 3 paaudzes, bet cilvēku skaits samazinājies desmitkārt. ______________________________ Tam pretstatā musulmaņu demogrāfija (5 bērni): no 20 cilvēkiem pēc 1 paaudzes 50; no šiem 100 cilvēkiem pēc nākošas paaudzes 250; no šiem 250 cilvēkiem pēc nākošas paaudzes 1250; _____________________________________________________ tā kā ir tikai 2 iespējas – muslimi vai ķīnieši par muslimu var kļūt, par ķīnieti nekad
Brita
B
Tu jau pats atbildēji uz jautājumu, pasakot patiesību- NABADZĪGĀKAJĀ Eiropas valstī -Albānijā, ir vislielākā dzimstība. Ko no tā būs secināt- cilvēki vairojas no nabadzības, jo tad vienīgais prieciņš dzīvē ir bezmaksas sex. Kultūrai un izglītībai līdzekļu nav. Razošana ar ļoti atpalikušā līmenī un vajag tos daudzos cilvekus, kuri strādā. Civilizētā un atīstītā pasaulē viss ir tā modernizēts, ka cilvēku vairs tik daudz nevajag. Daudzos cilvēkus vajag vien globālajiem oligarhiem viņu preču un izklaižu patērēšanas mašinērijai. Par cilvēku skaita samazināšanu tikai jāpriecājas ,jo pasaule ir pārapdzīvota un cilvēce mežonīgā ātrumā iznīcina un piesārņo visu dabisko ap sevi.
I.Gr.
I
Nevajaga mulkjiigi runaat par kjiinieshiem, indieshiem, kas ienaaks Latvijaa! Ja latvieshi izmirs, tad dabiigi muusu Latviju paarnjems krievi un baltkrievi. Es latvieshiem Latvijaa ieteiktu paaris gadus atteikties no auto, interneta un televiizijas un tajaa vietaa audzeet 2 beernus. Kad beerninji buus 10 gadus veci, tad vecaaki redzees, kaadu patiesu bagaatiibu tie ieguvushi!
cita demogrāfija
c
Tam pretstatā musulmaņu demogrāfija (5 bērni): no 20 cilvēkiem pēc 1 paaudzes 50; no šiem 100 cilvēkiem pēc nākošas paaudzes 250; no šiem 250 cilvēkiem pēc nākošas paaudzes 1250; _____________________________________________________ tā kā ir tikai 2 iespējas – muslimi vai ķīnieši par muslimu var kļūt, par ķīnieti nekad
vienbērnnieku demogrāfija
v
ja 2 cilvēkiem tikai 1 bērns, tad: no 20 cilvēkiem pēc 1 paaudzes paliek 10; no šiem 10 cilvēkiem pēc nākošas paaudzes paliek 5; no šiem 5 cilvēkiem pēc nākošas paaudzes paliek kādi 2; Tik vien kā 3 paaudzes, bet cilvēku skaits samazinājies desmitkārt.
bomis
b
Jādara viss, lai VISAS latviešu skolas paliktu, un tās uzturētu valsts. Mazākumtautību skolas lai uztur šo bērnu vecāki, sponsori vai attiecīgās valstis, tad viss būs kārtībā Nu jau 20 gadus PAR SAVU naudu audzinām mūsu pašu valsts , tautas un valodas ienaidniekus...Vēl derētu atcerēties, KAS noveda valsti bedrē, un beigt slavēt TP un beigt zaimot JL...Pārāk īsa mums atmiņa...

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas