Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Deniss cīņā ar smago slimību palicis viens; aknu transplantācijai jāsavāc Ls 90 000

Divus gadus pēc skolas beigšanas Deniss strādāja, viņš apzinīgi krāja naudu studijām Vācijā. Puisi interesēja divas specialitātes - medicīna un ekonomika. Pērn pavasarī viņš iesniedza dokumentus augstskolā netālu no Diseldorfas, kur tobrīd dzīvoja.

Studijas ekonomikā tā arī nesāka, jo Deniss pēkšņi saslima - kad trīs dienas nekādi neizdevās «nodzīt» augstu temperatūru, viņam slimnīcā Vācijā atklāja retu ļaundabīgu audzēju aknās. Viņš atgriezās Latvijā, tagad jau, lai vāktu naudu izdzīvošanai. Mediķi atzinuši, ka puisi varētu glābt aknu transplantācija, taču valsts to neapmaksā, viss ir ziedotāju rokās.

Ja ogrēnietim Denisam Rišem (22) ļoti smagā slimība par sevi liktu manīt nevis 21, bet, piemēram, 17 gadu vecumā, visdrīzāk, aknu transplantāciju viņam kā bērnam veiktu par valsts līdzekļiem ārvalstīs. Līdz 18 gadu vecumam valsts šo operāciju apmaksā, pēc tam vairs ne. Šī operācija nav iekļauta pieaugušajiem valsts apmaksāto ārvalstīs veikto pakalpojumu sarakstā, jo valstij trūkst naudas - saka Veselības ministrijas (VM) amatpersonas. Aknu transplantācijai Vācijā Hannoveres slimnīcā nauda Denisam jāsavāc pašam. Tie ir aptuveni 90 000 latu.

Denisa stāsts pēdējā laikā izskanējis vairākos sociālajos tīklos, daudzi cilvēki ir aizkustināti, daudzi šokēti par teju bezcerīgo situāciju, kādā tik jauns cilvēks nonācis. Vairākumā Eiropas valstu aknu transplantācija tiek veikta par valsts naudu, tā ir arī Lietuvā un Igaunijā. Aknu transplantācija Latvijā bijusi sāpīga tēma jau vairākus gadus. Tā skaļi izskanēja pērnā gada sākumā, kad kāds 21 gadu vecs puisis, kuram bija nepieciešama aknu transplantācija, izlēca pa logu un nositās. Vēl pāris slimnieku gadiem vākuši ziedojumus.

Pēc ilgstošas ārstēšanās, operācijas un staru terapijas Vācijā Deniss nav padevies. Strādāt gan viņš nevar, jo ļoti ātri piekūst. Viņu smīdinot tas, ka paziņas reizēm saka: cik tu labi izskaties. «Kad neviena nav, kad es guļu ilgstoši mājās vai slimnīcā, tad jau neviens mani neredz. Bet, kad es savācos un dažas reizes mēnesī izeju ārā, tad es labi izskatoties.» Puisim ir ziedojumu tālrunis, palīdzēja Latvijas Sarkanais Krusts. Novembra vidū būs zināms, cik cilvēki, uz to zvanot, saziedojuši. Deniss ļoti cer.

Ziedojumu tālrunis, uz kuru zvanot, var ziedot Denisa ārstēšanai vienu latu ir, 90006081. Naudu var arī pārskaitīt uz kontu Swedbank, tā nr. LV14HABA0551018664602, Deniss Riše, p.k. 190988-11020.

Visu L.Dzērves rakstu Cīņā ar smago slimību palicis viens lasiet sestdienas Dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas