Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 19. oktobris
Drosma, Drosmis, Elīna

Deputāti nesaskata interešu konfliktu, pieņemot darbā radiniekus

KNAB lūdzis Saeimai veikt pasākumus, lai novērstu un turpmāk nepieļautu interešu konflikta situācijas, kad deputātu radinieki kļūst par viņu palīgiem. Birojs, pārbaudot 8. un 9.Saeimas parlamentāriešus, konstatēja, ka 21 deputātam par palīgiem strādā vai strādāja radinieki. 13 tautas kalpus sodīja ar naudas sodu, savukārt saistībā ar 8 deputātiem pieņemts lēmums atteikties ierosināt lietvedību, jo iestājies noilgums. Vairākiem deputātiem joprojām palīga pienākumus veic sievas vai citi tuvinieki

Tas ir tiešs interešu konflikts

Alvis Vilks, KNAB vadītāja vietnieks


Mūsuprāt, tas ir tiešs interešu konflikts. Likums pēc savas būtības liedz amatpersonas pakļautībā strādāt radiniekam, jo tad amatpersonai var būt jālemj par atalgojumu, par prēmiju apjomu. Pat ja tas notiek atklāti pēc noteiktiem kritērijiem, tas citos rada aizdomas par to, ka radinieks nostādīts labvēlīgākā situācijā. Ja skatāmies uz šo jautājumu tīri birokrātiski, tad deputātam jāpiekrīt, ka radinieks tiek pieņemts par viņa palīgu. Tātad viņš piedalās darbā pieņemšanā, jo man rodas šaubas, vai Saeimas kanceleja no zila gaisa pagrābj darbinieku. Kā minimums tas ir ētikas pārkāpums, jo vienalga tas met ēnu uz deputātu. Es domāju, ka vajadzētu paskatīties kopumā, pēc kādiem kritērijiem tiek izvēlēti Saeimas deputātu palīgi, mūsu rīcībā nav ziņu, ka tas, piemēram, tiktu darīts atklātā konkursā.

Pieņem kanceleja, deputāts tikai piekrīt

Gundars Daudze (ZZS), Saeimas priekšsēdētājs


KNAB vēstule nodota Saeimas kancelejai, un ar to tagad strādā Saeimas Juridiskais birojs. Ir divas pozīcijas no pašu deputātu puses - vieni ir novērsuši KNAB interpretāciju par interešu konfliktu, samaksājuši sodu, bet ir otra daļa, kuri uzskata, ka interešu konflikta nav, un KNAB lēmumu ir pārsūdzējuši tiesā. Arī starp juristiem ir atšķirīgi viedokļi, jo deputātu palīgu darba devējs ir nevis deputāts, bet Saeimas kanceleja. Deputāts nenosaka palīga algu, un palīgiem arī nav nekādas citas bonusu sistēmas, piemēram, prēmijas, pensiju apdrošināšana. Vienīgā deputāta rīcība ir tā, ka viņš piekrīt, ka šo cilvēku pieņemt darbā. Tātad šobrīd juridiskais strīds ir tas, vai piekrišana ir vai nav interešu konflikts. Visloģiskāk būtu pagaidīt tiesvedības atrisinājumu, jo mēs dzīvojam tiesiskā valstī.

Palīgu nodarbina konkrēts cilvēks

Inguna Sudraba, valsts kontroliere


Ja arī deputāta palīgam algu maksā Saeimas kanceleja, tomēr nodarbināts viņš ir pie konkrētā cilvēka. Darba attiecības starp radiniekiem vienmēr ir radījušas bažas. Privātā uzņēmumā tas būtu iespējams, taču šajā gadījumā ir izmantoti valsts budžeta līdzekļi, tātad nodokļu maksātāju nauda.

KNAB rīcība ir spiediens uz tiesu

Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), Saeimas deputāts


Kāpēc jūs uzdodat tādus jautājumus*, ja mēs dzīvojam tiesiskā valstī? KNAB lēmums nav galīgs un nepārsūdzams. KNAB rīcība ir spiediens uz tiesu, jo tiesa lems, vai sods ir likumpamatots. Man ir konkrēts tiesas spriedums, kurā teikts, ka darba attiecībās starp radiniekiem nav interešu konflikta, ja starp viņiem nav finansiāla vai saimnieciska rakstura attiecības.

*Diena jautāja - kāpēc Dz.Rasnačs joprojām par palīdzi nodarbina savu sievu Antru Krastiņu

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas