Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Deputāti piekrīt, ka dienesta auto nodoklis vajadzīgs; uzdod uzlabot piemērošanu

Dienesta auto nodoklis ir jāpilnveido, bet tas ir saglabājams, trešdien Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas sēdē norādīja finanšu ministrs Einars Repše (JL). Arī komisijas deputāti idejiski piekrīt, ka nodoklis ir vajadzīgs, taču, viņuprāt, esošā kārtība sevi nav attaisnojusi.

Otrdien Saeimas komisija uzdevusi līdz septembrim izstrādāt loģiskāku un uzņēmējiem pieņemamāku kārtību, kā ar nodokli aplikt dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām. Komisijas deputāti uzskata, ka septembris ir pietiekami adekvāts termiņš, lai Finanšu ministrija spētu izanalizēt esošās kārtības vājās puses, konsultētos ar uzņēmējiem un būtu gatava Saeimas deputātiem prezentēt uzlabotu nodokļa iekasēšanas kārtību, informē Saeimas Preses dienests.

Vairāki komisijas locekļi un uzņēmēju pārstāvji norādījuši, ka pašreiz esošā kārtība, kas paredz iekasēt noteiktu naudas summu atkarībā no transportlīdzekļa dzinēja tilpuma, ir nepilnīga. Šobrīd vienādi daudz jāmaksā gan cilvēkam, kurš dienesta auto savām vajadzībām izmantojis desmit kilometrus, gan tādam, kurš nobraucis tūkstoš kilometrus.

Komisijas sēdē izskanēja dažādi ierosinājumi esošās situācijas pilnveidošanai. No vienas puses, nodokļa apmērs varētu būt atkarīgs no privātām vajadzībām nobrauktā attāluma. Savukārt, lai nodokļa administrēšana gan valsts iestādēm, gan uzņēmējiem būtu vienkāršāka, tika atgādināts ierosinājums noteikt nelielu, bet fiksētu nodokļa likmi.

E.Repše komisijas sēdē atzinis, ka nodokli ir iespējams papildināt, iespējami pilnveidojumi arī nodokļa gradācijā, ziņo BNS. E.Repše pastāstījis, ka dienesta auto nodoklis ir atrisinājis vairākas problēmas un viena no tām ir, ka fiziskas personas vairs neiegādājas automašīnas uz uzņēmuma vārda, lai ietaupītu izdevumus par pievienotās vērtības nodokli (PVN), kas attiecīgi samazina nodokļa iekasēšanu valsts budžetā. Viņš arī sacīja, ka, ieviešot dienesta auto nodokli, juridiskās personas masveidā pārrakstīja automašīnas uz fizisko personu vārda.

Pēc E.Repšes teiktā, ja tiktu atcelts nodoklis par dienesta auto, efekts būtu pretējs un automašīnas no fiziskām personām atkal tiktu pārrakstītas uz uzņēmumiem. Ministrs arī minēja, ka, atceļot nodokli, netiktu pildītas saistības ar starptautiskajiem aizdevējiem, kas neparedz nodokļu atlaides, kas var mazināt budžeta ieņēmumus.

Deputāti vairākkārt finanšu ministram jautājuši, vai ir atrisināts jautājums par dienesta auto izmantošanas nodokli amatpersonām, uz ko E.Repše atbildējis, ka šāds jautājums nemaz neesot radies, jo Ministru kabineta noteikumos ir teikts, ka amatpersonas, kuras izmanto dienesta transporta līdzekli privātām vajadzībām, arī maksā dienesta auto nodokli. "Būtu muļķīgi uzskatīt, ka valsts un ministriju vadītāji, tāpat kā lielu uzņēmumu vadītāji, nav kompetenti izvērtēt, vai viņi dienesta transporta līdzekli izmanto privātām vajadzībām, vai ne," klāstīja E.Repše.

Viņš paskaidroja, ka noteikumos arī teikts, ka braucieni no darba uz mājām nav valsts mantas izšķērdēšana, bet par to ir jāmaksā nodoklis. Ministrs atzina, ka pats maksā nodokli par dienesta auto izmantošanu privātām vajadzībām, tāpat kā citas amatpersonas.

E.Repše arī uzsvēra, ka Valsts ieņēmumu dienestam (VID) ir uzdots uzlabot nodokļa iekasēšanu un dienests pie tā cītīgi strādā.

Diena.lv jau ir vēstījusi, ka aAr tā saucamā dienesta auto nodokļa iekasēšanu šā gada pirmajā ceturksnī nav veicies, kā bija cerēts. Veidojot šā gada budžetu, nodoklī bija plānots iekasēt teju 40 miljonus latu, bet tagad gada ieņēmumi tiek prognozēti 4-6 miljonu latu apmērā.

Tā dēvētais dienesta auto nodoklis tiek maksāts par 13 000 vieglo auto, kas ir 17% no kopējā juridisko personu īpašumā esošā transportlīdzekļu skaita.

(papildināts viss teksts)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas