Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Deputāti rosina bez atlīdzības no bezatbildīgiem īpašniekiem pārņemt kultūras pieminekļus

Valsts bez atlīdzības varētu atsavināt kultūras pieminekļus, kurus to īpašnieki ļaunprātīgi noveduši līdz sliktam stāvoklim. Par to otrdien konceptuāli vienojās Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas deputāti.

Patlaban valsts kultūras pieminekļus var atsavināt tikai par atlīdzību. Tas daļai negodprātīgo īpašnieku pat ir izdevīgi, jo, pasliktinot pieminekļa stāvokli, valsts to pārņem samaksājot, informē Saeimas preses centrs.
Kultūras ministrs Ints Dālderis atzinīgi novērtēja ieceri pastiprināt kultūras pieminekļu aizsardzību. «Nevienos citos laikos kultūras pieminekļi nav bijuši tik sliktā stāvoklī,» teica I.Dālderis.

Deputāti noskaidroja, ka par kultūras pieminekļu bezatlīdzības atsavināšanu lemtu tiesa un būtu jāpierāda īpašnieka ļaunprātīgu rīcību. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijas vadītājs Juris Dambis pauda pārliecību, ka būtu nepieciešami tikai daži precedenti, ka no īpašnieka bez jebkādas atlīdzības tiek atsavināts kultūras piemineklis, lai uzlabotos situācija pieminekļu apsaimniekošanā.

J.Dambis minēja piemēru par Kuldīgas dzirnavu atsavināšanu. Faktiski valstij nebūtu līdzekļu, lai, samaksājot atlīdzību, pārņemtu dzirnavas, taču tiesvedības sākšana pamudināja īpašnieku ieguldīt līdzekļus pieminekļa saglabāšanā.

Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija rosina arī noteikt, ka par labi uzturētu kultūras pieminekli, kurā ieguldīti privātie līdzekļi, īpašnieks varētu saņemt nodokļu atlaides. Komisijas deputāti vienojās par šo ieceri prasīt Tieslietu ministrijas, Finanšu ministrijas un Reģionālās attīstības un pašvaldības lietu ministrijas atzinumus un pēc tam lemt par priekšlikumu tālāko virzību.

Diena jau ziņoja, ka atsavināt bez atlīdzības par labu valstij - šādu radikālu soda mēru pret negodprātīgiem kultūras pieminekļu īpašniekiem rosināja lietot Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcija (VKPAI). Šo normu varētu attiecināt ne tikai uz ēkām ar kultūras pieminekļa statusu.

Arī pašvaldības, kas aktīvi sākušas cīņu pret graustiem, šādu risinājumu atbalsta.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

DIENA IEPRIEKŠ RAKSTĪJA

 

Ražuks Jūrmalā veidos graustu reģistru

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas