Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +5 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Deputātu ierosmi cīņā pret abortiem uzskata par sadismu pret sievieti

Pirms aborta izdarīšanas sievietes jāizmeklē ultrasonogrāfiski, lai viņām ļautu sadzirdēt, kā sitas mazuļa sirsniņa. Šādu metodi cīņā pret abortiem iesaka Saeimas deputāti. Par to liecina Saeimas mājaslapā publiskotā informācija. Savukārt specializētā jaunajām māmiņām domātā portāla redaktore to uzskata par psiholoģisku sadismu.

Grozījumus Seksuālās un reproduktīvās veselības likumā parakstījušas kopumā astoņas deputātes - trīs opozicionāres jeb visas partijas LPP/LC pārstāves, divas partijas Jaunais laiks (JL) biedres Solvita Āboltiņa un Silva Bendrāte, deputāte Janīna Kursīte-Pakule (PS), reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministre Dagnija Staķe (ZZS), kā arī neatkarīgā deputāte Aija Barča (Liepājas partija), vēsta BNS.

Deputātes vēlas, lai pirms plānotā aborta izpildes sievietei vēl tiktu veikta augļa ultrasonogrāfija vai arī viņa būtu noklausījusies sava bērna sirdspukstus doplerogrāfā.

Deputātu ierosmi ar sadismu salīdzina portāla maminklub.lv redaktore Aleksandra Novaka. Laikrakstam Telegraf viņa izteikusies, ka «deputātu rūpes par tautas genofondu ir apsveicamas, taču diezvai izvēlēts veiksmīgākais ceļš». Viņa šos likuma labojumus uzskata par psiholoģisku spiedienu, kas robežojas ar sadismu.

A.Novaka norāda, ka deputātu acu priekšā ir lielisks piemērs, kā palielināt dzimstību – ka 2003.gadā tika palielināti pabalsti vecākiem par bērna kopšanu, piecu gadu laikā valsts piedzīvoja īstu «bērnu bumu».

Patlaban Seksuālās un reproduktīvās veselības likums pantā par grūtniecības pārtraukšanu pēc sievietes vēlēšanās noteic, ka to drīkst veikt ginekologs dzemdību speciālists tikai ārstniecības iestādes stacionārajā nodaļā un ne agrāk kā 72 stundas pēc aborta norīkojuma izsniegšanas, turklāt pirms tam šo sievieti atkārtoti informējot par iespējamiem sarežģījumiem, kas saistāmi ar abortu.

Savukārt deputātes nerunā par materiālo stimulēšanu, bet vēlas pastingrināt prasības likumā ar normu, ka vismaz 72 stundu laikā pēc aborta norīkojuma būtu obligāti arī jāveic augļa ultrasonogrāfija vai arī māmiņai jānoklausās sava bērna sirdspuksti doplerogrāfā.

Turklāt parlamentārietes arī aizstāv normu, ka ārstam pirms aborta ir pienākums atkārtoti informēt ne tikai par iespējamajiem sarežģījumiem, bet arī par embrija jeb augļa attīstību.

Pēc deputāšu rīcībā esošās informācijas, pērn kopumā veikts 8881 aborts, 2008.gadā - 10 425 aborti, bet 2007.gadā - pat 11 814 pārtrauktas grūtniecības. Līdz ar to kopš 2007.gada abortu skaits uz 1000 jaundzimušo ir nokrities no 508 līdz 410.

Pērn visvairāk - aptuveni 5500 - aborti bijuši divdesmitgadnieču vidū, bet vairāk nekā 4000 aborti bijuši sievietēm vecumā no 30 līdz 39 gadiem.

Vairāk nekā 700 aborti veikti 18 līdz 19 gadu vecām jaunietēm, 312 pārtrauktas grūtniecības - 15 līdz 17 gadu vecām meitenēm un astoņi aborti pat bijuši meitenēm līdz 14 gadiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas