Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Dibinot biedrību, prokurori grib saglabāt neatkarību

Lai stiprinātu prokuroru neatkarību un vietu Latvijas tiesu sistēmā, 99 prokurori parakstījuši profesionālās biedrības dibināšanas līgumu. Par jaunās biedrības prezidentu iecelts Aivara Lemberga krimināllietā apsūdzību uzturošais prokurors Jānis Ilsteris.

Jaunā organizācija būšot efektīvs veids, kā prokuroriem paust kolektīvu viedokli par dažādiem procesiem, paaugstināt savu profesionalitāti organizējot lekcijas un seminārus, bet pats galvenais – aizstāvot savu neatkarību. Pagājušās nedēļas nogalē dibinātā biedrība būs neatkarīga organizācija, kaut kas līdzīgs arodbiedrībai, teica J.Ilsteris.

Biedrības prezidents prokurors J.Ilsteris un tās valdes loceklis Valmieras rajona virsprokurors Guntis Dreija norādīja, ka tieša apdraudējuma prokuratūras neatkarībai nav bijis, taču pēc ģenerālprokurora Jāņa Maizīša pilnvaru termiņa beigām situācija nav skaidra.

«Patlaban tieša apdraudējuma nav, taču, ja palasa presi, vēsmas ir dažādas,» teica G.Dreija. Bažas par tiesu varas neatkarības stabilitāti radot arī Saeimas likumdošanas process, taču kamēr biedrība nav oficiāli ierakstīta Uzņēmumu reģistrā, J.Ilsteris sīkāk tās darbu prokuratūras neatkarības stiprināšanā komentēt nevēlas.

Pēc aptuveni četru stundu ilgas diskusijas par biedrības mērķiem, statūtiem un amatpersonām, 99 no 462 Latvijā strādājošiem prokuroriem parakstīja biedrības dibināšanas protokolu, kurš faktiski bija turpinājums pirms tam 299 prokuroru parakstītajai J.Maizīša atbalsta vēstulei Valsts prezidentam Valdim Zatleram. «J.Maizītis spēja mums nodrošināt patstāvīgu lēmumu pieņemšanu, kas ir svarīgākais ikviena prokurora darbā,» teica J.Ilsteris, kuram doma par prokuroru biedrības dibināšanu radās vēl pirms pāris gadiem. Gatavojot atbalsta vēstuli J.Maizītim, prokurors saskāries ar to, cik grūti ir savākt parakstus no dažādās Latvijas malās strādājošiem kolēģiem. Tas mudinājis organizēt biedrību, lai atvieglotu kolektīvā viedokļa paušanas mehānismu.

Biedrība atvieglošot arī prokuroru sadarbības iespējas ar līdzīgām starptautiskām profesionālām biedrībām, pavērs plašākas iespējas savstarpējai pieredzes apmaiņai un ļaus labāk izprast veco Eiropas valstu prokuratūras darbu.

«Ceru, ka veidosies ciešāka sadarbība ar citu valstu prokuroriem bez vadības starpniecības,» norādīja J.Ilsteris, valsts apsūdzības uzturētājs Ventspils mēra lietā. Sadarbībā ar tiesnešu profesionālo biedrību prokurors plāno organizēt arī seminārus un lekcijas prokuroru profesionālā līmeņa celšanai.

«Pirmkārt, nepieciešams uzlabot prokuroru profesionalitāti ekonomisko noziegumu izmeklēšanā. Pēc tam – jādiskutē par pretrunīgākām normām Krimināllikumā un Kriminālprocesa likumā,» teica biedrības prezidents.

Jaunās biedrības biedra nauda varētu būt 2 – 3 lati mēnesī, lai segtu grāmatvedības un lietvedības izmaksas, kā arī uzturētu interneta mājas lapu. Biedrības juridiskā adrese ir pašreizējā prokuratūras adrese Kalpaka bulvārī, ko akceptējis arī ģenerālprokurora pienākumu izpildītājs Arvīds Kalniņš. Nepieciešamie dokumenti biedrības reģistrēšanai tikšot savākti un iesniegti Uzņēmumu reģistrā šonedēļ.

Jaunās biedrības valdē darbosies arī Liepājas prokuratūras virsprokurors Atis Dzērvēns, Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas prokurori Aivis Zalužinskis un Gatis Doniks, Darbības analīzes un vadības depratamenta prokurore Ineta Bebre un Muitas lietu prokuratūras virsprokurore Daiga Kreca.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas