Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

"Dienas" jauno īpašnieku vidū varētu būt arī Skype izveidotāji

Laikraksts Diena arī pēc īpašnieka maiņas ievēros tam svarīgos žurnālistikas pamatprincipus un vērtības, tiks saglabāta avīzes redakcionālā neatkarība. To piektdien uzsvēra jaunais a/s Diena un laikraksta Dienas Bizness īpašnieks Aleksandrs Tralmaks. Vienošanās par Zviedrijas mediju koncernam Bonnier Business Press piederošo a/s Diena un Dienas Biznesa akciju pārdošanu A.Tralmakam piederošajam uzņēmumam Nedela S.A. tika panākta piektdien. Darījuma finansētāji ir Igaunijas uzņēmēju grupa, kuru vidū, kā Dienai apstiprināja avoti Igaunijas medijos, ir arī interneta saziņas rīka Skype bijušie izveidotāji.

A.Tralmaks, kurš agrāk ir bijis laikraksta Diena direktors, ieņems arī a/s Diena priekšsēdētāja amatu. Līdzšinējais akciju sabiedrības priekšsēdētājs Arvils Ašeradens nolēmis pamest uzņēmumu un pārdot viņam piederošās akcijas.

A.Tralmaks uzsver, ka vēlmi iegādāties mediju uzņēmumu veicinājusi viņa iepriekšējā darbība Dienā. Krīze bijis izdevīgs brīdis avīzes iegādei, izdevies arī atrast finansējumu projektam. No viņa teiktā noprotams, ka iespējama daļēja Dienas un Dienas Biznesa konsolidācija. "Noteiktas funkcijas dublējas abos medijos, un tās var tikt apvienotas, lai iegūtu labāku rezultātu," sacīja A.Tralmaks. Konkrētākus plānus īpašnieks pagaidām neatklāj, jo vēl notiks sarunas ar uzņēmumu vadītājiem.

Darījuma summa netiek atklāta. A.Tralmaks noraida minējumus, ka aiz šī darījuma finansētājiem varētu slēpties turīgi vietējie uzņēmēji. "Kas attiecas uz Latvijas oligarhiem, diezgan droši varu apgalvot, ka oligarhu šajā pasākumā nav," uzsver A.Tralmaks. Daļu finansējuma ir nodrošinājusi igauņu uzņēmējam Kallem Norbergam piederošā kompānija Luxembourg Financial Services. K.Norbergs ir investīciju baņķieris, kurš bijis iesaistīts arī tranzītbiznesā. Tai skaitā viņam bijuši darījumi ar Krievijas uzņēmējiem. Taču viņš Dienai noraidīja pieņēmumus, ka uzņēmumā varētu ieplūst Krievijas kapitāls. K. Norbergs atgādina, ka viņam ir pieredze arī mediju biznesā — viņš strādājis mediju kompānijas Ekspress Grupp padomē. Pārējie darījumu partneri, kuru vārdi netiek atklāti, esot no Igaunijas un citām rietumvalstīm. "Mūsu finansējuma avoti ir Igaunijas privātpersonas, kuras savus līdzekļus ieguvušas tehnoloģijas buma rezultātā," uzsver A.Tralmaks. Dienas rīcībā esošā neoficiālā informācija liecina, ka daļa šo īpašnieku savu kapitālu nopelnījuši ar Skype projektu.

Bonnier Business Press valdes priekšsēdētājs Kastens Almkvists uzsver, ka pirms darījuma noslēgšanas tika pārbaudīti jauno īpašnieku finansējuma avoti. "Tik tālu, cik mēs spējām pārbaudīt, mēs guvām pārliecību par šo finansētāju ieinteresētību saglabāt Dienas vērtības," teica K.Alkvists. Arī A.Tralmaks piektdien tūlīt pēc darījuma noslēgšanas, tiekoties ar Dienas izdevumu darbiniekiem, klāstīja, ka tiks saglabāta to redakcionālā neatkarība no īpašniekiem: "Vērtības nav mainījušās." Laikraksta Diena galvenā redaktore Anita Brauna sacīja: "Jaunais īpašnieks mums ir apliecinājis, ka viņš augstu vērtē tās žurnālistikas vērtības, kuras ir simbolizējušas Dienu visu tās pastāvēšanas laiku, un ka viņš neietekmēs redakcijas tiešo darbu — satura veidošanu. Tādējādi Dienas redaktori un žurnālisti turpinās strādāt pēc tiem principiem, kuri mums ir svarīgi un bez kuriem mēs savu darbu nemaz nespētu darīt — tā ir neatkarīga, augsti ētiska un kvalitatīva žurnālistika," viņa uzsver. Savukārt izdevniecības Dienas mediji galvenā redaktore Nellija Ločmele ir pārliecināta, ka Bonnier klātbūtnei bija ļoti būtiska pozitīva ietekme Latvijas mediju vidē. "Tāpēc ir žēl par šīs sadarbības beigām," tā N.Ločmele, vienlaikus paužot cerību, ka īpašnieka maiņa dos uzņēmumam jaunas attīstības idejas.

A.Tralmaks, kurš pavasarī iesaistījās partijas Jaunlatvija dibināšanā, sacīja, ka apturēs politisko darbību, taču vēl nav izlēmis, vai izstāsies no tās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas