Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Dienas komentārs: Kristovska posms

Dzīvi neinteresantākajās vietās nevar patīt uz priekšu kā iznomātu kinofilmu, un nākas vien izdzīvot katru nākamo notikumu posmu. Latvijas politikā uz brīdi esam nonākuši Kristovska skandāla posmā, kas pats par sevi pat nebūtu uzmanības vērts, jo ar katriem nākamajiem jaunajiem pierādījumiem par Ģirta Valda Kristovska kompromitējošajiem uzskatiem privātā sarakstē ar kādu radikālu uzskatu paudēju kļūst skaidrāks, ka tas viss ir pat ļoti aiz matiem pievilkts. Tomēr šī nejēdzība aktualizē arī pāris nozīmīgu jautājumu.

Pirmām kārtām par pašu Kristovska kungu, kurš izrādījies ne vien attiecīgās epizodes galvenais varonis, bet acīmredzami arī vājais posms pašreizējā koalīcijā un tās flagmanī – Vienotībā. Pašlaik sevišķi nozīmīga ir apvienības pārtapšana vienotā partijā, kur būtu arī daudz mazāks risks, oponentiem pārraujot vienu ķēdes posmu, sagraut visu uz salīdzinoši trausliem noteikumiem veidoto līdzsvaru. Tāpēc ir saprotams, ka zināma daļa opozīcijas, no kuras konstruktīvu sadarbību bija velti gaidīt kā iepriekšējā sasaukumā, tā acīmredzot arī tagad, izmanto pašreizējo brīdi, kad valdošā Vienotība ir eklektisks veidojums ar izteikumos ne visai uzmanīgu oficiālo vadītāju.

Tiešām kompromitējošs bija Kristovska Rīgas domes laikā teiktais par viņa darbu politikā kā hobiju, mēģinot notušēt nesmukumu ar Eiroparlamenta kompensāciju blakus domnieka algai. Līdz ar jauno skandālu, lai cik uzpūsts tas būtu, kļūst aizvien skaidrāks, ka neizsvērti izteikumi un divdomīgu situāciju radīšana ir Kristovska posma vājums, kas apdraud ne vien viņu pašu, bet nu jau arī koalīciju un valdības stabilitāti. Tas gan ne tuvu nestāv piedauzīgajiem un politiski pašnāvnieciskajiem domu graudiem par «intelektuālo antisemītismu», bet ne velti to izteicējs pašlaik paklusē opozīcijā. Jācer, ka Kristovskis sevišķi ārlietu ministra amatā no līdzšinējā tomēr mācīsies, neradot opozīcijai jaunas «parakšanās» iespējas.

Šai sakarā arī otra atziņa – ka kritiskam daudzumam Saeimā ievēlēto pašlaik vadmotīvs ir – «vajag tik rakt», un ne jau konstruktīvas darbošanās nozīmē. Otrajā dienā pēc valdības apstiprināšanas sākt to šūpot tomēr ir rādītājs, un jo bēdīgāka situācija ir tāpēc, ka to darīja nevis tradicionālie opozicionāri, bet gan faktiski koalīcijas biedri. Ir, protams, atšķirība starp reģionālo partiju Ventspilij un Latvijai un ZZS, un arī apvienībā tām katrai ir tiesības uz savu viedokli, tomēr ventspilnieku atļaušanās norāda vai nu uz to, ka līdz galam nav apjēgta pašu atrašanās koalīcijā, vai arī līdzšinējais viedoklis par ZZS kā zelta akciju ir pārskatāms, ja jau šī akcija nevar tikt iemainīta pret darboties spējīgu politisko vidi, ko zaļie un zemnieki līdz šim nereti ir nodrošinājuši. Cita lieta, ka Kristovski linčot gatavs Saskaņas centrs, kam skandāla formālais iemesls – ultranacionālisms – labi der priekšvēlēšanu laikā pravietotā «Biškekas varianta» veicināšanai un tikšanai pie varas jebkādā veidā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas