Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Svētdiena, 19. maijs
Sibilla, Teika, Lita

Divu dienu laikā latvieši Japānā cietušajiem saziedo 1500 latu

Latvijas Sarkanais Krusts (LSK) aktīvi organizē atbalsta pasākumus Japānā cietušajiem, un divu dienu laikā atvērtajā ziedojuma kontā jau saziedoti 1500 latu, portālu Diena.lv informēja LSK Starptautiskās sadarbības koordinatore Eva Ikauniece.

„Cilvēki arvien vairāk interesējas, kas notiek pasaulē, un aizvien vairāk viņus uztrauc, kā palīdzēt nelaimē nonākušajiem. Tādās situācijās kā Japānas gadījumā sabiedrība sāk saprast, ka tā ir mūsu visu atbildība,” ziedotāju aktivitātes iemeslus skaidroja E.Ikauniece.

Ziedotgribētāji var palīdzēt cietušajiem gan skaitot naudiņu ziedojumu kontā, gan zvanot pa tālruni - maksa par zvanu 1 lats. Pagaidām gan nav zināms, cik LSK noziedots ar tālruņa zvaniem, jo rezultātus apkopos mēneša beigās.

LSK savā darbā cieši sadarbojas ar Starptautisko Sarkanā Krusta Kustību (SSKK) un Sarkanā Pusmēness biedrību Federāciju, kā arī ar citu valstu nacionālajām biedrībām, un ziedojumi nonāk īstajās rokās. „Ir izveidota shēma, ka saziedoto mēs tālāk pārskaitām Starptautiskajai Sarkanā Krusta Kustībai un Sarkanā Pusmēness biedrību Federācijai, kas arī plāno ātru un koordinētu starptautisku piegādi katastrofas zonā,” skaidroja E.Ikauniece.

„Ja rodas kādas šaubas, jebkurš var nākt vai zvanīt un prasīt, kā tas notiek,” atgādināja LSK pārstāve.

LSK darbinieki ir saņēmuši aptuveni 20 zvanu no cilvēkiem, kuri vēlās palīdzēt gan ar brīvprātīgo darbu, gan apģērbu. „Latvieši interesējas, vai var palīdzēt, piemēram, seku likvidēšanā un palīdzības sniegšanā Japānā uz vietas. Zvana arī par apģērbu,” minēja LKS pārstāve. Tomēr pagaidām Japāna nav lūgusi materiālu humāno palīdzību.

Latvijas iedzīvotāju saziedoto LSK pārskaitīs SSKK un Sarkanā Pusmēness biedrību Federācijai, iespējams, pēc divām nedēļām.

„Mēs ļoti vērojam situāciju, sekojam līdz informācijai. Pagaidām ļoti grūti prognozēt cietušo skaitu un kampaņas ilgumu,” norādīja E.Ikauniece.

„Viņi ļoti uzsver, ka šai palīdzībai ir jābūt koordinētai. Japāna palīdzību pieņem tikai no vienas valsts vai Eiropas Savienības koordinējošās institūcijas, un šis lūgums mums ir jārespektē,” piebilda LSK darbiniece, norādot, ka cilvēkiem nevajadzētu rīkoties palīdzības sniegšanā nepārdomāti.

LKS pārstāve atminējās, ka pagājušā gadā visvairāk ziedojumu savāca Haiti zemestrīcē cietušajiem – aptuveni 2800 latu. „Grūti spriest, cik šogad varētu saziedot, jo, kamēr tās ziņas ir aktuālākas medijos, ziedo aktīvāk, kad mediju aktivitāte noplok, arī ziedotāju aktivitāte sarūk,” cilvēku mainīgo vēlmi palīdzēt raksturoja E.Ikauniece.

Latvijas Sarkanais Krusts lūdz ziedot, pārskaitot līdzekļus uz ziedojumu kontu:
Saņēmējs: Latvijas Sarkanais Krusts
Banka: AS Swedbanka
Kods: HABALV22
Konta Nr. LV28HABA0140J04577004 (ar norādi Japāna)
Vai zvanot pa ziedojumu tālruni Nr. 90006880 (maksa par zvanu - 1 Ls).

Jau ziņots, ka, lai sniegtu palīdzību cietušajiem gandrīz 9 balles spēcīgajā zemestrīcē, kas satricināja Japānu, ar tai sekojošiem cunami viļņiem, sprādzieniem atomelektrostacijā un spēcīgajiem pēc grūdieniem, Starptautiskā Sarkanā Krusta Kustība (SSKK) pēdējo dienu laikā aktīvi organizē atbalsta pasākumus.

Palīdzības sniegšanu koordinē Japānas Sarkanais Krusts, kura brīvprātīgo operatīvo vienību dalībnieki šobrīd sniedz medicīnisko aprūpi cilvēkiem mobilajās klīnikās, kas ir izveidotas zemestrīces skartajā reģionā, nodrošina ūdeni, ēdienu, segas pagaidu patversmēs, kurās izvietoti pirms zemestrīces un sprādzieniem atomelektrostacijā evakuētie cilvēki.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas