Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Piektdiena, 18. oktobris
Rolanda, Rolands, Ronalds, Erlends

Dombrovskis: ar budžetu nevajadzētu spēlēties, ja vien kādam nav slēptu mērķu

Laikrakstā Diena šodien lasāma plaša intervija ar valdības vadītāju Valdi Dombrovski (JL). Publicējam tās fragmentu, bet visu žurnālistes Baiba Rulles un komentētāja Paula Raudsepa interviju ar premjeru lasiet trešdienas laikrakstā.

Mēs redzam, ka, piemēram, Gundars Bērziņš, kas ir ietekmīgs cilvēks TP, saka, ka pēc vēlēšanām visa vara aizies pašvaldībām, ka notiks ārkārtas vēlēšanas. Nesen Šlesers pateica kaut ko ļoti līdzīgu. Jums nav bažu, ka pēc pašvaldību vēlēšanām varētu viss atkal sagriezties un sanākt kopā kaut kas līdzīgs vecajai Kalvīša koalīcijai?

Es domāju, ka šādām bažām nav pamata. Protams, zināmas bažas izraisa Šķēles un arī Lemberga samērā sinhronizētie izteikumi un baumu izplatīšana par lata devalvāciju un tamlīdzīgi, kas neveicina ne ekonomisko, ne politisko stabilitāti. Bet pašreiz es varu vadīties pēc tiem apliecinājumiem, kurus esmu saņēmis no TP vadītāja, un viņa pēdējiem publiskajiem izteikumiem, kur viņš pauž TP gatavību strādāt pie budžeta grozījumiem un papildu samazinājumiem.

Kā jūs domājat, kādi ir Šķēles un Lemberga mērķi?


Es nenākšu klajā ar sazvērestības teorijām. [Latvijas Bankas prezidents Ilmārs] Rimšēviča kungs aizdomas par Šķēles rīcības motīviem ir izteicis.

Te ir svarīgi saprast, ko devalvācija nozīmē. No vienas puses, atsevišķas personas to pasniedz kā tādu krīzes scenāriju ar domu — ko mēs te mokāmies, griežot budžeta izdevumus, vienkāršāk ir nodevalvēt, tad viss būs vienkāršāk. Taču īstenībā šis devalvācijas risinājums ir vēl sāpīgāks nekā budžeta mazināšanas risinājums. Ja mēs nosacīti samazinām visiem visu, piemēram, par desmit procentiem, kas pašreiz nemaz nav dienas kārtībā, tas būtu diezgan tāds neiedomājams budžeta mazinājums. Tajā pašā laikā, ja runa ir par devalvāciju, tad mazāk par 15% nebūs nekādā gadījumā, ticamāk būs ap 30%. Tas nozīmē, ka ļoti ātri cilvēku ienākumu reālā vērtība samazināsies par daudz lielāku līmeni, nekā valdība to dara, mazinot budžeta izdevumus. Mēs esam ļoti maza, atvērta ekonomika, importa preču, enerģijas, degvielas cenas no tā, ka mēs devalvēsim valūtu, nemainīsies. Tas viss praktiski vienā momentā pieaugs, un efekts pie tik mazas un atvērtas ekonomikas, kāda ir Latvija, ļoti ātri izzudīs. Tajā pašā laikā nekavējošais šoks, kas notiks, skars pilnīgi visus un visu. Tagad mēs runājam, ka cenšamies pasargāt pensionārus u.tml., devalvācija skar uzreiz visus sabiedrības slāņus.

Vai sabiedrību tuvākajās nedēļās gaida kādas kardināli jaunas pārmaiņas, kā tas, piemēram, bija decembrī, kad pēc Godmaņa sarunām ar SVF sabiedrība pēkšņi uzzināja, ka daudz kas būs citādi, ka celsies nodokļi, ka samazinās algas?

Kardināli jaunas lietas mūs negaida. Mūs gaida tālāka izdevumu mazināšana. Te mums nav sevišķi daudz izvēles, mums vienkārši ir jāvirzās ar budžeta izdevumu samazināšanu, un nav nekāda pamata apgalvojumiem, ka devalvācija būtu vieglais ceļš, vai tamlīdzīgi.

Kas notiks, ja Saeima nenobalsos par budžeta grozījumiem?

Nu, tad sekas būs diezgan nepatīkamas. Ja mums nebūs grozījumu, tad mums būs problēmas, var teikt, lielas problēmas. Tam vajadzētu būt skaidram. Aizdevuma naudu mums piešķirs tikai tad, kad pieņemsim šo budžetu. Līdz ar to tagad sākt spēlēties ar šo budžetu Saeimā, tas būtu pats nepareizākais, ko varētu darīt, ja vien kādam nav kaut kādu slēptu mērķu — iet uz šo devalvāciju vai tamlīdzīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas