Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Dombrovskis: partiju finansēšana no budžeta būs lētāka nekā atkarība no oligarhiem

Partijas varēs tikt finansētas no valsts budžeta, ja par tām vēlēšanās nobalsos vismaz 2% vēlētāju, paredz otrdien valdībā atbalstītie grozījumi Politisko partiju finansēšanas likumā. Tie gan vēl jāapstiprina Saeimai. Politiskās partijas valsts finansējumu varētu saņemt no 2011.gada.Grozījumi paredz, ka par katru vēlēšanās saņemto vēlētāja balsi politiskās partijas varētu saņemt valsts finansējumu 0,50 latu apmērā.

Pēc premjera Valda Dombrovska (JL) domām, šis ir viens no svarīgākajiem otrdien pieņemtajiem lēmumiem. Premjera skatījumā, lai arī tas prasa izdevumus no valsts budžeta, šāds partiju finansēšanas modelis ir daudz nekaitīgāks un valstij izmaksās daudz lētāk nekā tas, ka partijas tiek finansētas no oligarhu naudas. V.Dombrovskis arī atzīmējis, ka nauda partiju finansēšanai, ja likuma izmaiņas Saeimā tiks pieņemtas, tiks paredzēta 2011.gada budžetā un tas papildus prasītu aptuveni pusmiljonu latu. Oligarhu ietekme izmaksā daudz dārgāk, salīdzinot budžeta tēriņus, atzina premjers.

Viņš arī uzsvēra, ka valdībai izdevies vienoties par tādu likumprojekta variantu, kas viņa skatījumā ir atbalstāms. Premjers gan pieļāva, ka Saeimā vēl būs plašas diskusijas, līdz likumprojekts par partiju finansēšanu tiks pieņemts. V.Dombrovskis arī uzsvēra, ka valdība noraidīja pretrunīgi vērtētu TM priekšlikumu, kas paredzēja, ka publiskais finansējums partijām tiek piešķirts jau pēc 10.Saeimas vēlēšanu rezultātiem, savukārt kontrole par finansējuma izlietošanu tiek uzsākta tikai pēc 11.Saeimas vēlēšanām.

Premjers atturējās komentēt vai skaidrot, kāpēc TM šādu pretrunīgu ierosinājumu bija sagatavojusi. V.Dombrovskis uzsvēra: ir būtiski, ka valdībai ir izdevies vienoties par šo likumprojektu un ka lielākajā daļā Eiropas valstu arī ir šāds finansēšanas modelis.

Valsts finansējums dos iespēju partijām segt pašus nepieciešamākos partiju ikdienas izdevumus – atalgojumu darbiniekiem, partijas biroja uzturēšanas izmaksas, skaidro Tieslietu ministrija (TM). Gadījumos, ja partijas pārkāps likumu, tās zaudēs tiesības uz valsts finansējumu.

(pievienota 3.-5 .rindkopa)

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Būvniekam Velve sākts tiesiskās aizsardzības process

Saistībā ar VSIA Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca (PSKUS) lēmumu par līguma pārtraukšanu ar būvkopmāniju SIA Velve par PSKUS A2 korpusa būvniecību kompānijai sākts tiesiskās aizsard...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas