Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Dombrovskis: Pēc 10 gadiem Latvija pelnīs ar rūpniecisko ražošanu un eksportu

Intervijā laikrakstam _Diena Vienotības _premjera amata kandidāts Valdis Dombrovskis norāda uz ekonomikā neizmantotu potenciālu, atklāj, kādus nodokļus plānots paaugstināt, kā arī ātklāj, viņaprāt, optimālāko koalīcijas modeli pēc vēlēšanām.

Jautāts, ar ko Latvija pelnīs pēc desmit gadiem, V. Dombrovskis norāda, ka «pēc desmit gadiem Latvija daudz lielākā mērā nekā patlaban pelnīs ar rūpniecisko ražošanu un eksportu. Stratēģijas pamatā ir iepriekšējās ekonomikas struktūras maiņa – no ekonomikas, kas treknajos gados balstījās uz kredītiem, iekšzemes patēriņu un nekustamo īpašumu darījumiem uz ekonomiku, kas balstās uz ražošanu un eksportu. Esam jau pārdalījuši ES struktūrfondu līdzekļus, ieviesuši eksporta kredītu garantiju sistēmu».

Savukārt, uz jautājumu - kādi nodokļi nākamgad varētu tikt paaugstināti? – premjers norāda, ka pašlaik pie šī jautājuma strādā Finanšu ministrija, bet «pamatā ir runa par pievienotās vērtības nodokļa (PVN) samazinātajām likmēm un nekustamā īpašuma nodokli».

Runājot par starptautiskajiem aizdevējiem un iespējam pārskatīt vienošanās ar tiem, V. Dombrovskis teic, ka «vienmēr ir nianses, ko var pārskatīt. Piemēram, daudz pieminēto publiskās-privātās partnerības jautājumu. Ja ir labi, nevis Dienvidu tilta tipa projekti, par to varētu runāt. Tas, kas ir jāpārskata un pie kā jau tiek strādāts, ir aizņēmuma saņemšanas grafiks. Ir jāatver jautājums par šo finanšu sektora stabilizācijas rezervi, ko, manuprāt, varētu samazināt».

Viņaprāt, optimālais koalīcijas modelis pēc vēlēšanām ir Vienotība kopā ar Zaļo un Zemnieku savienību (ZZS) un Visu Latvijai!/TB/LNNK. «Attiecībā uz ZZS, protams, ir jautājumi, kuros mums ir domstarpības. Kā piemēru varu minēt Maizīša balsojumu, kur mums bija diametrāli pretēji viedokļi. Taču jautājumos, kur mums ar ZZS nesaskan viedokļi, ZZS domubiedrus bez problēmām atrod Par labu Latviju (PLL) un Saskaņas centru (SC), vismaz šajā Saeimā,» saka V.Dombrovskis.

Viņš arī atzīst, ka gadījumā, ja būtu jāizvēlas – ņemt koalīcijā PLL vai SC – tā būtu sarežģīta izvēle. «Šķēles kunga pirmais darbs pēc atgriešanās politikā bija aizbēgšana no valdības. Arī Šlesera kungam mēs piedāvājām nākt valdībā, viņš ilgi domāja, bet atteicās. Viņi paši nav izrādījuši vēlmi strādāt valdībā. Par SC, protams, arī ir jautājumi. Par Rietumu izvēli, par Latvijas tālāku integrāciju ES un NATO, par latviešu valodu kā vienīgo valsts valodu Latvijā, par esošo naturalizācijas un integrācijas procesu turpināšanu, nevis pilsonības nulles variantu... Ir virkne jautājumu, kas ir jāizrunā, bet ir skaidrs, ka neesam gatavi strādāt ne SC, ne Šlesera vadītā valdībā».

Visu interviju ar Vienotības premjera amata kandidātu Valdi Dombrovski lasiet sestdienas Dienā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas