Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +1 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

Dombrovskis: samazinātā iemaksa 2.pensiju līmenī būs mazāk sāpīga nekā citi risinājumi

Mēneša laikā valdība sagatavos priekšlikumus par samazināto likmju saglabāšanu 2.pensiju līmenī, kas varētu dot 100 miljonu latu ietaupījumu nākamā gada valsts budžeta deficīta mazināšanai. Premjers Valdis Dombrovskis (JL) uzskata, ka citi risinājumi būs sāpīgāki un nepatīkamāki. Ir jāsaprot alternatīvas, viņš uzsvēra intervijā LNT.

“Attiecībā uz sociālo budžetu mums ir trīs iespējas – mazināt sociālā budžeta izdevumus būtiski, arī mazinot pensijas, ko neviens nevēlas un nedarīs; celt sociālās apdrošināšanas likmi, pret ko arī ir ļoti ievērojama pretestība; pagarināt samazināto 2.pensiju līmeņa iemaksas. No šīm, manuprāt, mazāk sāpīgā ir 2.līmeņa iemaksas,” uzskata valdības vadītājs.

V.Dombrovskis norāda, ka tas būs īstermiņa un pagaidu lēmums. Pagarināt samazinātās iemaksas pensiju 2.līmenī varētu uz diviem gadiem, tas ir, ieskaitot arī 2012.gadu Igaunija šīs izmaksas ir samazinājusi uz nulli, mums tās ir 2%, norādīja premjers.

Viņaprāt, pretestība šim priekšlikumam ir pirmās emocijas, taču ar šo ierosinājumu uz priekšu esot jāvirzās ātri. Ja to atliek līdz budžeta paketei, tad četru mēnešu ietaupījumu varot pazaudēt. Ja gribam gūt pilnu ietaupījumu nākamā gada budžetā, tādā gadījumā uz priekšu jāvirzās jau šī mēneša laikā, sacīja premjers.

“Kas attiecas uz iedzīvotāju uzkrājumiem, līdzekļi jau nepazūd, bet tiek novirzīti pensiju kapitālā, kas tiek aprēķināts 1.līmenī,” viņš atbildēja uz jautājumu, vai šis priekšlikums jāsaprot, kā 2.pensiju līmeņa naudas nacionalizācija.

Viņš uzsver, ka tas tiek piedāvāts kā pagaidu pasākums. Labklājības ministrija sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanai pamatietaupījumus radīšot pēc diviem trīs gadiem, savukārt uz nākamā gada budžeta no Labklājības ministrijas priekšlikumiem ietaupījums esot tikai 11 miljoni.

Saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likumu no 2011.gada 1.janvāra sociālās apdrošināšanas iemaksu likmi 2.pensiju līmenī bija plānots noteikt 4% apmērā no iemaksām. Jāatgādina, ka 2008.gadā pensiju otrajā līmenī tika iemaksāti 8% no sociālās apdrošināšanas iemaksām, savukārt 2009.gadā un 2010.gadā šīs iemaksas tika samazinātas uz 2%.

Pensiju sistēmas 2.līmeņa mērķis ir uzkrāt naudu iemaksu veicēju vecumdienām, daļu no obligātajām sociālās apdrošināšanas iemaksām novirzot nākotnei, nevis izmaksāt šībrīža pensionāriem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas