Laika ziņas
Šodien
Migla
Sestdiena, 21. septembris
Matīss, Modris, Mariss

Dombrovskis vai Zatlers

Trešā viena un tā paša premjera valdība pēc kārtas nevar būt jaunu reformu valdība. Vai arī Valdis Dombrovskis turpmāk īstenos Valda Zatlera reformas?

Valdis Dombrovskis ir Valda Zatlera pretstats politikā. Viņš nav revolucionārs. Dombrovskis iemieso uzmanību, ar kādu iet pa plānu ledu virs dziļas upes. Dombrovska stabilitātes politika ir ultrakonservatīva pasaules mērogā un tieši tāpēc novērtēta atbalstītāju vidū. Solis pa labi - bezdibenis, solis pa kreisi - aiza. Pareizā taciņa šauriņa, maziņa, un pa to iet Dombrovskis. Dombrovskis un «blīkš, blākš, vajag lauzt» politika ir vienkārši nesavienojamas lietas. Ja vajag mainīt mainīšanas pēc, Dombrovskis būs gatavs uz imitāciju - neko vairāk.

Savukārt Valdis Zatlers ir savu reformu ķīlnieks. Reformu vārds blakus viņa vārdam ir ierakstīts partijas nosaukumā. Viņš nevar pieļaut, ka trešā Dombrovska valdība mierīgi turpina pirmo divu valdību iesākto. Zatleram vajag lauzt. Ja nav reformu, Reformu partijai nav jēgas. Tādā gadījumā tā ir vienu vēlēšanu projekts. Ja nebūs iespējamas reformas pēc būtības, Zatleram vajadzēs vismaz blīkšķi.

Divu mēnešu laikā sastiķētās partijas «reformas» patiesībā ir eklektisks dažādu profesoru ideju salikums. Šiem priekšlikumiem ir reformu aura. Tie simbolizē pārmaiņas. Visi cer, ka tās būs labākas pārmaiņas. Bet reti kurš saprot, ko nozīmē Zatlera reformas valsts pārvaldē, izglītībā, finansēs un kā tās ir salāgojamas ar pašreizējo dzīves realitāti. Valsts pārvaldē valda turpināmība, radikālas reformas «rīt uz pusdienlaiku» ir neiespējamas. Tautas vēlēts prezidents ir pārāk nopietna konstitucionāla pārmaiņa, lai to realizētu ar vienkāršu labojumu Satversmē. Tam visdrīzāk būtu nepieciešama jauna Satversme. Ļoti nopietns lēmums, kam nebūtu jābūt atkarīgam no 22 deputātu stresa pakāpes.

Valdību izveidot ir nepieciešams, taču ne tikai ZRP, bet nevienam nav pārliecības, ka Dombrovskis, Vienotība, Nacionālā apvienība un visas pārējās partijas un politiķi kā bezdomu marionetes metīsies pildīt Zatlera gribu.

Kāpēc Dombrovskim dziedāt svešu dziesmu? Un kāpēc Zatlers pats neuzņemas atbildību par savām reformām? Loģiski būtu, ja Reformu partijas līderis pats īstenotu savas reformas. Vēl jo vairāk tāpēc, ka Zatlera Reformu partijā nav neviena vairāk pieredzējuša politiķa par pašu Zatleru. Četru gadu pieredze Valsts prezidenta amatā ir augstākā iespējamā politiskā pieredze, līdzvērtīga premjera darba pieredzei. Valdim Zatleram nav neviena loģiska un godīga argumenta, kāpēc pašam neuzņemties reformu premjera amatu. Kurš saprātīgs cilvēks var noticēt reformu nodomu patiesumam, redzot, ka pats partijas līderis paiet maliņā, uzveļot atbildību cilvēkam no citas partijas? Neiespējami.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas