Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Drošības policija nesāk kriminālprocesu par "Jaunās paaudzes" rīkoto grāmatu dedzināšanu

Drošības policijā (DP) pieņemts lēmums atteikt sākt kriminālprocesu par nacionālā un etniskā naida izraisīšanu un kultūras un nacionālā mantojuma iznīcināšanu saistībā ar "Jaunās paaudzes" rīkoto grāmatu dedzināšanu pirms Jāņiem.

Kā aģentūru LETA informēja DP priekšnieka palīdze Kristīne Apse-Krūmiņa, pārbaudot Rīgas domes deputāta Dāvja Stalta (PS) 5.augusta iesniegumā norādīto informāciju, netika konstatēts, ka minētās konferences rīkotāju rīcībā būtu saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes, kas paredzētas Krimināllikuma 78. un 79.pantā.

Iesnieguma pārbaudes laikā netika gūts apstiprinājums tam, ka pēc starpkonfesionālo lūgšanu konferences "Nē, pagānisma kultam Latvijā!" tika sadedzinātas latviešu pasaku grāmatas, eposs "Lāčplēsis", "Mārtiņa dziesmu grāmata", kā arī Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltā grāmata", pastāstīja Apse-Krūmiņa.

Noskaidrots arī, ka konference nebija paredzēta kā publisks pasākums. Tā bijusi organizēta tikai organizācijas "Jaunā paaudze" locekļiem, lai viņi varētu atbrīvoties no lietām, kas viņiem traucē un nav nepieciešamas. Dedzināšanai paredzētās lietas un grāmatas draudzes locekļi atnesuši pēc savas gribas, noskaidrojusi DP.

LETA jau ziņoja, ka 5.augustā DP saņēma iesniegumu no Stalta ar lūgumu izmeklēt "Jaunās paaudzes" rīkoto grāmatu dedzināšanu. Kā aģentūru LETA iepriekš informēja "Pilsoniskās savienības" (PS) konsultante preses jautājumos Sallija Benfelde, Stalts nosūtījis iesniegumu DP priekšniekam Jānim Reinikam, prasot sākt izmeklēšanu par "Jaunās paaudzes" un tās vadītāja Alekseja Ļedjajeva darbību.

Stalts kā pamatojumu izmeklēšanai minēja "Jaunās paaudzes" 20.jūnijā un 21.jūnijā rīkoto akciju "Nē pagānisma kultam Latvijā!", kad cilvēki tika aicināti nest grāmatas dedzināšanai. Akcijā tika dedzinātas arī latviešu tautas pasakas, "Mārtiņa dziesmu grāmata" un, iespējams, arī eposs "Lāčplēsis" un Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltā grāmata", iesniegumā norādīja Stalts.

Jaunsudrabiņa (1877-1962) bērnības atmiņu tēlojums "Baltā grāmata" ir iekļauts Latvijas Kultūras kanonā "kā piederīgs augstajai mākslai".

PS deputāts iepriekš pauda uzskatu, ka ir jānovērtē "Jaunās paaudzes" darbības bīstamība un leģitimitāte, jo pastāv risks, ka cilvēkus, kuri tiek pakļauti masu psihozei, ir iespējams ļaunprātīgi izmantot.

Ļedjajeva reliģiskās organizācijas darbību pēc Tieslietu ministrijas lūguma bija analizējusi Transoloģiskās psihoterapijas asociācija, un Stalts lūdza DP iepazīties ar asociācijas secinājumiem un lemt, vai šīs organizācijas darbība Latvijā ir atļaujama un vai tās vadītājam joprojām ir jāizsniedz uzturēšanās atļauja Latvijā.

PS deputāts lūdza arī DP izveidot speciālu darba grupu saistībā ar šo jautājumu un pieaicināt viņu šajā darba grupā kā Rīgas domes Drošības un kārtības komitejas deputātu.

Kā ziņots, arī Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas arhibīskaps nosoda "Jaunās paaudzes" rīkoto grāmatu dedzināšanu pirms Līgo vakara, norādot, ka tā negatīvā gaismā nostādījusi visu kristīgo baznīcu.

Kā uzskata Vanags, Eiropā izvēlēties publisku grāmatu dedzināšanu - akciju ar tik baigām asociācijām gan viduslaiku, gan nesenajā vēsturē - ir liela kļūda, kas apzīmogo ne vien pašus dedzinātājus, bet visus kristiešus. Publiskajā paziņojumā arhibīskaps norādījis, ka jūtas satriekts, uzzinot dedzināmo grāmatu klāstu, kurā bijuši gan tautasdziesmu krājumi, gan pasaku grāmatas un pat Jāņa Jaunsudrabiņa "Baltā grāmata", kas, viņa skatījumā, ir kristīga latvieša un luterāņa bērnības atmiņas.

"Ja tas tiešām ir taisnība, varu tikai izjust nožēlu un kaunu, pieminot Jēzus vārdus: "Tēvs, piedod tiem, jo tie nezina, ko tie dara!"" saka Vanags, pretējā gadījumā aicinot "Jaunās paaudzes" vadītājus kliedēt visus pārpratumus, jo tas ne tikai satrauc cilvēkus, bet arī apgrūtina ekumenisko situāciju Latvijā. "Gribas ticēt, ka notikusi kļūdīšanās, nevis apzināta vēršanās pret latviešu kultūru," iepriekš piebilda Vanags.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas