Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 3. jūlijs
Verita, Everita, Benita, Emerita

Drosme un šķelšana

Būsim godīgi un nejauksim divas lietas - cīņu par varu un ideoloģiju. Diez vai 90% Latvijas Saeimā ievēlēto deputātu šķir nepārvaramas ideoloģiskas pretrunas - tik dziļas, kuru dēļ sadarbība būtu pilnīgi neiespējama.

Valda Zatlera vadītā Reformu partija piektdien pieņēma grūtu, drosmīgu un cienījamu lēmumu. Tas būs vēsturisks, ja izdosies izveidot valdības koalīciju, kurā darbosies Saskaņas centrs. Jautājums šajā gadījumā nav par kādu atsevišķu partiju vai politiķu piesaistīšanu. Jautājums ir par trešo daļu Latvijas pilsoņu.

Tas ir iekļaujošās demokrātijas jautājums. Ja gribat runāt par ideoloģiju, tā ir iekļaušanas ideoloģija, ko pārstāv šis lēmums. Protams, ZRP ir praktiskas, piezemētākas, taktiskas intereses. ZRP ir acīmredzami izdevīgāka plaša koalīcija, ko veido ZRP, Vienotība un SC, kurā ZRP loma ir lielāka un pārmaiņas lielākas. Tā vismaz teorētiski atļauj sasniegt iecerētās dziļās reformas, pieļauj ZRP politiķu ambiciozo mērķu īstenošanu.

Mazajā koalīcijā - ZRP, Vienotība un Nacionālā apvienība - tuvākas attiecības veidojas starp varas partiju Vienotība un partiju ar varas pieredzi, kas ir NA. Jaunajai ZRP šajā koalīcijā diemžēl sanāk pastarīša loma - sasietas rokas un sasisti sapņi. Nekādas dižās izmaiņas tādā gadījumā nav notikušas, un Vienotības pieredzējušie politiķi izmanto ZRP balsu masu kā savdabīgu Vienotības pagarinājumu. Tad būtiskākais, kas ir noticis ārkārtas vēlēšanu rezultātā, ir tāda kāVienotības klonēšanās, kuras rezultātā Latvijas politikā dominē viena partija. Un tā nav ZRP.

Runas par pārmērīgi atšķirīgajām ideoloģijām, kuras tagad sākuši Vienotības politiķi, neiztur kritiku. Nevis tāpēc, ka ideoloģijas nebūtu atšķirīgas, bet tāpēc, ka pavisam nesen vēl Vienotība gluži normāli pieļāva SC līdzdalību valdībā, par spīti ideoloģiskajām atšķirībām. Visi nekad nedomās vienādi.

Cilvēki negaida ideoloģijas, bet praktiskus darbus, kas reāli uzlabotu dzīves apstākļus Latvijā, uzlabotu ekonomiku, izglītības sistēmu, valsts pārvaldi. Cilvēki ir noguruši no nekonstruktīviem ideoloģiskiem strīdiem. Nepārtrauktā spriedze sabiedrībā, ko rada - atzīsim beidzot - mākslīgi uzturēta latviešu un Latvijas krievu pretnostatīšana, rada pilnīgi lieku stresu, kas ir izdevīgs tikai tiem politiķiem, kuri uz emocionālās spriedzes rēķina gūst politiskus punktus.

Protams, ZRP lēmums var izsaukt politiķu šķelšanos - ZRP, Vienotībā, SC. Kas tad notiks? Paliks konstruktīvais kodols - tie, kas spēj vienoties.

Rūpju māktajā Latvijas sabiedrībā tik drosmīgs lēmums, kādu pieņēma ZRP politiķi, nevarēja tikt uztverts tikai ar aplausu vētru. Mūsu sabiedrībā kaut kā jauna pieņemšana vienā dienā ir grūti iedomājama.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Piedāvā samazināt slimības lapu kompensācijas

Turpinoties diskusijām par darbnespējas lapu apmaksas izmaiņām, Ekonomikas ministrija (EM) rosina samazināt darbnespējas lapu kompensācijas, turklāt šādai diskusijai ir gatava arī Labklājības...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas