Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 15. oktobris
Hedviga, Helvijs, Eda

Dzīvokļu zagļiem visvairāk traucē suņi

Zagļi suņus atzīst par lielāko traucēkli zādzību paveikšanai, jo tie pievērš apkārtējo uzmanību un atsevišķos gadījumos laupītāji arī nevēlas riskēt ar stāšanos pretī lielākam sunim, liecina AAS Balta sadarbībā ar pētījumu aģentūru Data serviss un Valsts probācijas dienestu veiktais pētījums par īpašumu drošību Latvijā.

47 % no aptaujātajām iepriekš tiesātājām personām norādīja, ka ielauzties īpašumā un paveikt zādzību ir ļoti vienkārši.

63 % laupītāju atzina, ka zādzību parasti spēj paveikt ātrāk par 15 minūtēm un tās var notikt jebkurā diennakts laikā, kaut arī priekšroka tiek dota dažādām svētku dienām un laikam, kad mājokļu īpašnieki dodas garākos atvaļinājumos.

Gan iedzīvotāji, gan zagļi norāda, ka visbiežāk tiek nozagta nauda un dažādas sīklietas, ko ir vieglāk realizēt - juvelierizstrādājumi un nelielas elektropreces (datori, mobilie telefoni un fotoaparāti).

Ļoti reti tiek zagti televizori un citas lielākas mantas, jo to iznešana no mājokļa ir apgrūtinoša. Zagļiem interesē arī dokumenti, tāpēc iedzīvotājiem ieteicams parūpēties par drošu savu svarīgāko dokumentu uzglabāšanu.

Ja zagļi ir noskatījuši konkrēto mājokli, tad to pilnībā pasargāt nav iespējams, atzina lielākā daļa aptaujāto laupītāju.

Pirms zādzības zagļi iespējams centīsies iegūt informāciju par īpašumu gan no mājokļa saimnieku paziņām un kaimiņiem, gan, novērojot saimniekus, tostarp ielūkojoties dzīvoklī – uzdodoties par piegādātājiem, pakalpojumu sniedzējiem vai tirgotājiem. Dažkārt dzīvokļu aplaupītāji izmanto informāciju, kuru iegūst internetā, iepazīstoties ar mājokļa saimniekiem vai viņu paziņām.

Pērn visā Latvijā ir paveiktas 4194 īpašumu zādzības, kas ir par 2 % vairāk nekā 2009. gadā. Daugavpilī zādzību skaits pieaudzis par 25% pieaugums, Jelgavā par 19 % un Rēzeknē par 41 %, liecina Valsts policijas dati.

Rīgas reģionā 2010. gada laikā ir izdevies panākt īpašuma zādzību skaita samazinājumu par 5 % – līdz 1689 gadījumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas