Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 17. oktobris
Karīna, Gaits

E-veselības sistēmā sievietei diagnosticē prostatas palielināšanos

Nesen portālā www.latvija.lv e-pakalpojumu sadaļā sākusi darboties e-veselība, kas dod iespēju cilvēkiem dažādos reģistros apskatīt datus par sevi veselības griezumā, piemēram, uzzināt, kādas analīzes veiktas un cik par to samaksājusi valsts.Izpētot informāciju par ģimenes ārsta pieteiktajām analīzēm un uzstādītajām diagnozēm, kāda sieviete atklājusi, ka viņai uzstādīta diagnoze, kāda var būt tikai vīriešiem – prostatas hiperflāzija, kas nozīmē prostatas palielināšanos.

Ģimenes ārsts no valsts par to saņēmis 50 santīmu, piektdien raksta _Neatkarīgā_.Kaut arī iekasētā nauda nav liela un svarstās no 50 piecdesmit santīmiem līdz pāris latiem, ja paskatās, cik vienam ģimenes ārstam ir pacientu, nauda iegūst nozīmīgas aprises. «Es uzzināju, ka ģimenes ārsts šogad līdz 2.augustam man trīs reizes veicis PEF-metriju (izelpas maksimumplūsmas noteikšana ar bronhodilatācijas testu), par ko valsts viņam katru reizi samaksājusi 66 santīmus, kopumā 1,98 latus,» pēc savu datu izpētes laikrakstam atklāj kāds vīrietis. Ja šos santīmus vai kādas citas piemaksas pareizinātu ar 1200 pacientiem praksē?Veselības ministrija (VM) vairāk sliecas domāt, ka tā ir nejaušība, ko pirmām kārtām pacientam vajadzētu pārrunāt ar savu ārstu. Arī par neskaidrajām diagnozēm un ņemtajām analīzēm - cilvēki bieži vien nesaprot, un tad rodas pārpratumi.«Pacientam paņem analīzes vienu reizi, un tagad viņš redz, ka ir veiktas analīzes - garš saraksts, iespējams, viņš domā, ka tas viss nav izdarīts, bet valsts samaksājusi par to,» saka VM speciāliste Egita Pole. Protams, runājot par «prostatas gadījumu», tā nevarētu būt nesaprašanās starp pacientu un ārstu. Veselības ekonomikas centra, kas realizē šo pilotprojektu, speciāliste Laura Lapiņa savukārt uzsver, ka tikšot izskatīts katrs gadījums, taču pagaidām neviens par konkrētiem piemēriem neesot ziņojis, tāpēc esot grūti ko komentēt.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Progresīvos premjere izmanto kā zibensnovedējus

Par to, cik iemeslu demisijai jau ir sakrājis aizsardzības ministrs Andris Sprūds, kāda aprēķina pēc premjere neprasa Progresīvo deleģēto ministru nomaiņu un cik ilgi izturēs Apvienotais saraksts, ar...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Politika

Vairāk Politika


Rīgā

Vairāk Rīgā


Novados

Vairāk Novados


Kriminālziņas

Vairāk Kriminālziņas